Σύσκεψη στην Π.Ε. Κέρκυρας – Σημαντικοί οι εμβολιασμοί για να ανοίξει ο τουρισμός από την Αγγλία

Ο αριθμός των εμβολιασμένων πολιτών της Κέρκυρας είναι το “πλήκτρο” για να ανάψει πράσινο, ο «σηματοδότης» των ελεύθερων ταξιδιών από την Μ. Βρετανία προς το νησί μας. Το ότι η Βρετανική κυβέρνηση ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την Κέρκυρα, που είναι από τους αγαπημένους προορισμούς των πολιτών της, αναδεικνύεται από το γεγονός ότι η Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα ενημερώνεται συνεχώς για την εδώ πορεία της πανδημίας και του εμβολιαστικού προγράμματος. Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες είκοσι ημέρες, ο Α΄ Γραμματέας της Πρεσβείας του Ην.Βασιλείου, Ντάνιελ Χόνγκ βρέθηκε δύο φορές στην Κέρκυρα (στα τέλη Μαΐου και προχθές) , όπου επισκέφτηκε το “mega» εμβολιαστικό Κέντρο, το Νοσοκομείο, το Κέντρο Υγείας της πόλης, ενώ συναντήθηκε και με αυτοδιοικητικούς παράγοντες.
Μάλιστα την Δευτέρα(14/6) παραβρέθηκε σε σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της αντιπεριφερειάρχου ΠΕ Κέρκυρας, Μελίτας Ανδριώτη στην οποία συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες & εκπρόσωποι των Δήμων, με θέμα συζήτησης το κατά πόσο είναι «θωρακισμένη» από την πανδημία η Κέρκυρα και εάν είναι έτοιμη να υποδεχτεί με ασφάλεια Βρετανούς τουρίστες (περιττό να υπενθυμίσουμε την σημασία της Βρετανικής αγοράς για την οικονομία του νησιού μας). Η σύσκεψη στην ΠΕ Κέρκυρας Την Κέρκυρα επισκέφτηκε ο Α΄ γραμματέας της Βρετανικής Πρεσβείας, Ντάνιελ Χονγκ, προκειμένου να ενημερωθεί για τη διαχείριση της πανδημίας στο νησί. Ο ίδιος συνοδευόμενος από την Υποπρόξενο της Βρετανίας στο νησί Άλισον Τέρνερ και την γραμματέα του υποπροξενείου Κατερίνα Κοριέμ παραβρέθηκαν σε σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της αντιπεριφερειάρχου ΠΕ Κέρκυρας, Μελίτας Ανδριώτη.
Στην σύσκεψη ήταν επίσης παρόντες ο αντιπεριφερειάρχης πολιτικής προστασίας Νίκος Μηλιώτης, οι αντιδήμαρχοι Κεντρικής Κέρκυρας, Παναγιώτης Βαρούχας και Νότιας Κέρκυρας Σωκράτης Ανδριώτης & ο αν.διευθυντής της πολιτικής προστασίας της ΠΙΝ, Γιώργος Ναούμ. Οι εκπρόσωποι της Πρεσβείας εξέφρασαν έντονο ενδιαφέρον για τον αριθμό των κρουσμάτων λίγες μέρες πριν τις νέες ανακοινώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τις “πράσινες” περιοχές όπου μπορούν να ταξιδέψουν οι Βρετανοί. Από πλευράς Κέρκυρας παρουσιάστηκε η πραγματική εικόνα των τελευταίων ημερών, με τα κρούσματα να έχουν μειωθεί αλλά και το εμβολιαστικό πρόγραμμα να κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Επίσης, επισημάνθηκε ότι γίνεται συνολική διαχείριση της πανδημίας, με τους νοσηλευόμενους στο νοσοκομείο να μειώνονται συνεχώς, ενώ λειτουργεί στο νησί και ξενοδοχείο καραντίνας. Ο Α΄ γραμματέας της Βρετανικής Πρεσβείας επισκέφθηκε χθες το mega εμβολιαστικό κέντρο στο ΕΑΚ, το Κ.Υ. στην πόλη, αλλά και το νοσοκομείο της Κέρκυρας Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, μέχρι 14 Ιουνίου, στο νησί έχουν εμβολιαστεί συνολικά 75.702 εκ των οποίων 48.878 με την πρώτη δόση και 33.999 και με τις δύο δόσεις.
Ελπίδα να ανάψει “πράσινο” στις 24 Ιουνίου

Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Ιουνίου θα αναθεωρηθούν οι λίστες του συστήματος φωτεινού σηματοδότη, ενώ στις 28 Ιουνίου είναι προγραμματισμένη η πρώτη αναθεώρηση του συστήματος συνολικά. Ωστόσο, όπως έχει δηλώσει πρόσφατα η Βρετανίδα πρέσβειρα στην Ελλάδα Κέιτ Σμιθ «Οι αρμόδιες αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν αρχίσει να εξετάζουν μεμονωμένους νησιωτικούς προορισμούς που αποτελούν σημαντικούς προορισμούς για τους Βρετανούς, προκειμένου να διαπιστώσουν κατά πόσον μπορούν να μεταφερθούν από την «πορτοκαλί» στην «πράσινη» λίστα, που δεν υποχρεώνει σε οριζόντια καραντίνα όσους επιστρέφουν από την Ελλάδα». Ενώ εκτίμησε ότι προορισμοί όπως η Ελλάδα μπορούν να περάσουν στην «πράσινη» λίστα, καθώς θα βελτιώνεται η επιδημιολογική τους εικόνα.
Τονίζοντας πως «οι Βρετανοί κρατούν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά τους για την Ελλάδα».


Ανησυχητικές οι δηλώσεις Τζόνσον

Η προχθεσινή ανακοίνωση του Βρετανού Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον πως η εφαρμογή του σχεδίου για άρση των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού μετατίθεται κατά έναν μήνα ακόμη, στις 19 Ιουλίου δηλαδή αντί για τις 21 Ιουνίου, εξαιτίας της εξάπλωσης της εξαιρετικά μεταδοτικής ινδικής μετάλλαξης (Delta), προκαλεί ανησυχίες στους παράγοντες του τουρισμού. Παρά το γεγονός ότι η 19η Ιουλίου αφορά τα μέτρα εντός του Ηνωμένου Βασιλείου, εν τούτοις είναι πιθανόν να επηρεάσουν και τις αποφάσεις για την αναθεώρηση της λίστας του φωτεινού σηματοδότη, που είναι προγραμματισμένη για τις 24 Ιουνίου. Η ινδική μετάλλαξη έχει επικρατήσει στο μεγαλύτερο ποσοστό των κρουσμάτων στη Μεγάλη Βρετανία, καταγράφοντας πολύ μεγάλη διασπορά τις τελευταίες εβδομάδες. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε στην τελευταία αναθεώρηση του “φωτεινού σηματοδότη” να μην εντάξει την Ελλάδα στην πράσινη λίστα, αλλά και να βγάλει την Πορτογαλία από αυτής. Ωστόσο παραμένουν οι προσδοκίες, έστω κάποια ελληνική νησιά, μεταξύ των οποίων και η Κέρκυρα να μπουν στην πράσινη λίστα, κυρίως λόγω του μαζικού εμβολιασμού μέσω της “Γαλάζιας Ελευθερίας”. Αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος των συνεχών επισκέψεων στην Κέρκυρα του εκπροσώπου της Βρετανικής Πρεσβείας, αλλά το «πράσινο φως» εξαρτάται κυρίως από την πορεία των εμβολιασμών στο νησί μας.
Πηγή:kerkyrasimera.gr