Μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν | Γράφει ο Διονύσης Ιθακήσιος

newmoney.gr

Το βασικό μήνυμα μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών είναι ότι υπήρξε τουλάχιστον κατανόηση, πως δεν μπορεί να επαναληφθεί η ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο του 2020 και ότι πρέπει οι προκλήσεις να μην γίνονται επικίνδυνες και δύσκολα διαχείρισιμες.

Εκφράστηκε επίσης η επιθυμία και των δύο πλευρών να προχωρήσουν από εδώ και πέρα με μέτρα θετικής ατζέντας που έχουν συμφωνηθεί αυτό, παρά το γεγονός ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές σε σειρά ζητημάτων με σημαντικότερο την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Συμφώνησαν, με άλλα λόγια, στη συνέχιση του διαλόγου για ζητήματα ήσσονος σημασίας, έστω και αν αυτό δεν οδηγεί σε λύση.


Άλλωστε, μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να επανέλαβε στον Ερντογάν ότι οι διαφορές πρέπει να αντιμετωπίζονται μέσα από τους υπάρχοντες διαύλους όπως είναι οι διερευνητικές επαφές, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και οι πολιτικές διαβουλεύσεις μέσα στα πλαίσια του Διεθνούς δικαίου, αλλά ο Τούρκος πρόεδρος επέμεινε στις γνωστές του θέσεις του, «ότι πρέπει να συζητάμε χωρίς τρίτους».

Είναι ενδεικτικό ότι ενώ η Αθήνα διοχέτευσε την πληροφορία ότι στη συνάντηση συζητήθηκε και το μεταναστευτικό-προσφυγικό, με τον κ. Μητσοτάκη να υπογραμμίζει στον Τούρκο πρόεδρο ότι μία κίνηση καλής θέλησης στο προσφυγικό από τουρκικής πλευράς θα ήταν η αποδοχή της επιστροφής των 1.450 ατόμων των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί τελεσίδικα, ο Ερντογάν απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στο θέμα κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι όντως το καλοκαίρι μπορεί να κυλήσει με ήρεμα νερά, αλλά από εκεί και πέρα, η ένταση παραμένει στον ορίζοντα για μετά το καλοκαίρι με τον Ερντογάν να εξακολουθεί να είναι αυτός που ήταν και κυρίως με την εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία να καθορίζει και τις κινήσεις του Τούρκου Προέδρου. Έχουμε τουλάχιστον μπροστά μας μια περίοδο με λιγότερες εντάσεις και την Τουρκία να πιέζεται και από το διεθνές περιβάλλον.

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο