Μαύρα μηνύματα από Μ. Βρετανία | Μάργαρης: «Τεράστιο πλήγμα για τη Ζάκυνθο» – Φιλιπποπολίτης: «Χαώδης κατάσταση»

Σε απόγνωση οι Ζακυνθινοί επιχειρηματίες λόγω της αναβολής της άρσης του lockdown

«Ο κόσμος στη Βρετανία είναι πολύ κουρασμένος. Μιλάμε με τους ξενοδόχους που έχουν πολλούς επαναλαμβανόμενους πελάτες, οι οποίοι έχουν αλλάξει τα εισιτήρια τους 4-5 φορές. Και ακόμα δεν ξέρουν πότε θα μπορέσουν να πετάξουν», δηλώνει στην εφημερίδα μας ο τουριστικός πράκτορας, Γιάννης Φιλιππολίτης, μετά την ανακοίνωση της αναβολής της άρσης του lockdown για τις 19 Ιουλίου. Η απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να παρατείνει το lockdown κατά τέσσερις εβδομάδες, εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων της ινδικής μετάλλαξης, οδηγεί σε απόγνωση στους ανθρώπους του τουρισμού…


«Εκ των πραγμάτων δημιουργεί μεγάλη αναστάτωση στον τουρισμό. Από τον Φεβρουάριο υπήρχε το χρονοδιάγραμμα με τα 5 βήματα, που το τελευταίο ήταν 21 Ιουνίου: η πλήρης απελευθέρωση όλων των περιορισμών για να μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα όλοι οι υπήκοοι της Μεγάλης Βρετανίας. Αυτό σύμφωνα με την ανακοίνωση μεταφέρεται από τις 21 Ιουνίου στις 19 Ιουλίου. Αυτό σημαίνει ότι μάλλον δεν θα μπουν κάποιες χώρες «στο πράσινο» και το χειρότερο είναι ότι υπάρχει η παραφιλολογία – που δεν μπορούμε να την υιοθετήσουμε – αλλά υπάρχει η πιθανότητα να μην βάλει καμία χώρα «στο πράσινο» φέτος» σημειώνει ο κ. Φιλιπποπολίτης και προσθέτει: «Ας μείνουμε στο ότι από 19 Ιουλίου θα αρθούν όλοι οι περιορισμοί και θα μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα και ελπίζουμε για όλο το Σεπτέμβριο ίσως και μέσα Οκτώβρη. Είναι όλα ρευστά και δεν μπορούμε να κάνουμε πρόβλεψη, γιατί είμαστε σε μια φάση που δεν εξαρτάται ούτε από τις αεροπορικές εταιρίες, τους tour operator και εμάς. Όλοι θέλουμε να δουλέψουμε, τα ξενοδοχεία, όλα τα μαγαζιά και τα γραφεία. Και φυσικά όλες οι αεροπορικές εταιρίες και οι tour operator έχουν πιέσει όσο γίνεται την κυβέρνηση τους, ώστε να αρθούν οι περιορισμοί, πράγμα που δεν το έχουν καταφέρει, γιατί υπάρχουν διαφορετικές απόψεις».

Ο κ. Φιλιπποπολίτης αναφέρθηκε στην αβεβαιότητα που νιώθουν οι υποψήφιοι Βρετανοί επισκέπτες καθώς και στις διαφορετικές συνθήκες που υπάρχουν φέτος, οι οποίες τους οδηγούν στο να κάνουν διακοπές στην πατρίδα τους. «Οι περισσότεροι το έχουν χωνέψει και έχουν οργανώσει τις διακοπές τους εντός του Ηνωμένου Βασιλείου. Για αυτό βλέπουμε ότι όλα τα θέρετρα που υπάρχουν Ιούλιο και Αύγουστο να είναι γεμάτα. Μέχρι και το τελευταίο κατάλυμα στη Σκωτία και την Ουαλία έχει πολλές κρατήσεις. Σπίτια ή καταλύματα που είχαν πολύ μικρή ζήτηση, τώρα είναι γεμάτα. Διάβαζα μια έρευνα, σύμφωνα με την οποία, αν αρθούν οι περιορισμοί μόνο το 10% των Βρετανών θα ταξιδέψει. Όλοι οι άλλοι είτε φοβούνται, είτε έχουν κάνει άλλο προγραμματισμό για τις διακοπές τους».

Γ. Μάργαρης: «Τεράστιο πλήγμα για τη Ζάκυνθο»
Από τη δική του μεριά, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων της Δ.Ε. Ζακυνθίων, Γιώργος Μάργαρης, μίλησε για ένα τεράστιο πλήγμα για το νησί μας. «Σίγουρα είναι μια αρνητική εξέλιξη η παράταση της άρσης των μέτρων στη Μεγάλη Βρετανία, γιατί όλοι – έχουμε μεγάλη εξάρτηση από τη συγκεκριμένη αγορά – αναμέναμε ότι την 21η Ιουνίου θα αρθούν όλα τα μέτρα στη Βρετανία και θα απελευθερώνονταν τα ταξίδια. Είναι ένα ακόμη χτύπημα για το νησί μας. Είναι μια αρνητική εξέλιξη και το μόνο που έχουμε να κάνουμε, είναι να αναμένουμε καινούργιες ανακοινώσεις. Υπάρχει ανασφάλεια και οι Βρετανοί θέλουν να κλείσουν κάποιο ταξίδι, όμως υπάρχει περίπτωση να ακυρωθεί ή να αναβληθεί και να καταστραφούν οι διακοπές τους. Εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι και τα ξενοδοχεία μας και οι υποδομές, να χρησιμοποιήσουμε όσα επιχειρήματα μπορούμε για να πείσουμε τον κόσμο ότι είμαστε ασφαλείς προορισμός», είπε ο κ. Μάργαρης.
Τόνισε ότι παρόλο που οι επιχειρηματίες είχαν υπολογίσει ότι η κίνηση μπορεί να φτάσει μέχρι και το 50% του 2019, τώρα αυτό μοιάζει πολύ αισιόδοξο… «Αρχικά είχαμε υπολογίσει ότι μπορούμε να φτάσουμε στο 50% του 2019. Μετά αναθεωρήσαμε αυτό το νούμερο και είπαμε ότι το 50% είναι πολύ αισιόδοξο. Σύμφωνα με τη μέχρι τώρα κίνηση στο αεροδρόμιο, κυμαινόμαστε στο 20%. Νομίζω οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη σε αυτή τη φάση. Πρέπει να έχουμε υπομονή και να περιμένουμε το επόμενο διάστημα. Για τα ξενοδοχεία δεν είναι εύκολο, γιατί ήταν προετοιμασμένα να ανοίξουν. Τελικά, αναβάλουν το άνοιγμα και υπάρχει ανασφάλεια στους εργαζόμενους. Όλοι ελπίζουν ότι θα ανοίξουν έστω για μικρό χρονικό διάστημα και ότι θα έχουμε έναν μέτριο Ιούλιο, έναν καλό Αύγουστο και έναν πολύ καλό Σεπτέμβριο. Πλέον πηγαίνουμε για 2,5 – 3 καλούς μήνες. Αυτό όμως δεν είναι ικανό για να φέρει τα αποτελέσματα που είχαμε προϋπολογίσει».

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο