Δημογραφικό: Ένα τεράστιο υπαρκτό πρόβλημα | Γράφει ο Διονύσης Ιθακήσιος

flash

Τελικά ο καλύτερος τρόπος για να προβάλλεται ένα θέμα είναι η αρνητική διαφήμιση. Είναι θέμα αν θα γινόταν γνωστό ότι στα Γιάννενα διεξάγεται ένα συνέδριο για την υπογεννητικότητα στη χώρα μας, αν μέσω των λαθών στην προβολή και την λάθος τοποθέτηση σε επιμέρους θέματα, δεν αποσυρόταν η υιοθέτηση του από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και τοπικούς παράγοντες των Ιωαννίνων.

Όπως και να έχει, η αλήθεια είναι μια, η χώρα μας αντιμετωπίζει τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα και βεβαίως η αντιμετώπιση του είναι πολυσύνθετη και δεν φτάνει ούτε ένα ούτε δέκα συνέδρια για να ακουστούν κάποιες προτάσεις, όχι φυσικά λύσεις, γιατί εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Επίσης, σε αυτό το πρόβλημα όλοι μπορούν να πουν τις απόψεις τους, ακόμη και επίσκοποι και ιερείς που δεν έχουν τέκνα. Όλων οι απόψεις είναι από χρήσιμες έως άνευ αξίας. Στο τέλος τέλος η άποψη των γυναικών είναι καταλυτική, αυτές και μόνον τεκνοποιούν.


Βεβαίως είναι παραπλανητικό και αναληθές, το ότι το μόνο πρόβλημα στην υπογεννητικότητα είναι το οικονομικό. Τα στοιχεία λένε ότι η πιο παραγωγική σε γέννησης περίοδος στη χώρα μας, ήταν οι δεκαετίες του 40 και του 60, όταν κάθε άλλο παρά καλά ήταν τα οικονομικά, ενώ η πρώτη δεκαετία του 2000 με την μεγάλη οικονομική άνθηση δεν ήταν ιδιαίτερα παραγωγική. Επίσης όλοι οι επιστήμονες διαχρονικά πιστεύουν ότι πλέον γόνιμη ηλικία για τις γυναίκες, είναι από τα 18 έως λίγο πριν τα 30, από εκεί και πέρα η δυνατότητες, παρά την τεράστια πρόοδο που έχει γίνει, μειώνονται. Όταν λοιπόν οι περισσότερες γυναίκες σπουδάζουν ή φτιάχνουν καριέρες μέχρι τα τριάντα, ποιος μπορεί να πιέσει μια γυναίκα να αφήσει το μέλλον της για να κάνει παιδιά. Δεν είμαστε ευτυχώς στην αρχαία Σπάρτη και αυτό δεν θέλει συνέδρια για να το αντιληφθούμε.

Υπάρχει λύση; Δύσκολο, άλλωστε και σε όλη την Ευρώπη παρατηρείται αυτή η γήρανση του πληθυσμού. Ίσως λύση θα ήταν η ενσωμάτωση στον πληθυσμό, μεταναστών, αλλά αυτό κινδυνεύεις να το ξεστομίσεις σε ακροατήριο ανθρώπων, με φαντασιώσεις εθνικές και δυσκολίες να αντιληφθούν ότι για αιώνες έτσι προχωρούν οι κοινωνίες και χτίζονται Αυτοκρατορίες. Αλλά τι να τους πεις όταν έχουν παρωπίδες στα μάτια και στα αυτιά βουλοκέρι. Κάτι πήγε να πει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και «πήγαν να την φάνε». Τι να τους πεις, ότι η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία έγινε τρανή, κάνοντας Ρωμαίους πολίτες, δούλους που έφτασαν μέχρι τα ύπατα πολιτικά και στρατιωτικά αξιώματα, ακόμη και Εβραίους όπως ο Απόστολος Παύλος. Αλλά είπαμε τα αυτιά βουλωμένα και τα μάτια κλειστά. Όμως και αυτές οι ενσωματώσεις πληθυσμών θέλουν κανόνες, θέλουν παιδεία, θέλουν όραμα και πρόγραμμα. Αυτά ας τα ακουμπήσουμε σαν κοινωνία πρώτα και φυσικά μέσα από συνέδρια και με τη γνώμη όλων. Τώρα που έστω και με αρνητικό τρόπο πήραμε χαμπάρι ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει με την υπογεννητικότητα στη χώρα μας, που θα το βρούμε μπροστά μας στις αμέσως επόμενες δεκαετίες, ας μην το κρύψουμε κάτω από το χαλί, με πολιτικές κοκορομαχίες που δεν λύνουν τίποτα και δεν οδηγούν πουθενά.

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο