BINTEO | Συνέντευξη τύπου: Ο Δ. Ακτύπης για εμβολιασμούς, προβλήτα, Ναυάγιο, έργα και διακοπή υδροδότησης στο λιμάνι

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

• Δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ


Μία συνέντευξη τύπου εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Βουλευτής Ζακύνθου, Διονύσης Ακτύπης την περασμένη Παρασκευή, κάνοντας παράλληλα και έναν μίνι απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες σχετικά με την οικονομική στήριξη που παρείχε σε εργαζομένους, επιχειρηματίες, δήμο και ΠΙΝ για την πανδημία και την επούλωση των πληγών που άφησε ο μεσογειακός κυκλώνας. Ο κ. Ακτύπης μίλησε για όλα τα φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας, τους εμβολιασμούς, την προβλήτα, το Ναυάγιο, την εγκληματικότητα, το Νοσοκομείο, τα έργα Πολιτισμού και άλλα.

Εμβολιασμένο το 25-27% του πληθυσμού της Ζακύνθου
Για μία ακόμα φορά, ο κ. Ακτύπης τόνισε ότι ο μόνος τρόπος για να προστατευτούμε από τον κορωνοϊό είναι ο εμβολιασμός. Παράλληλα, άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση, η οποία, όπως επεσήμανε, θεωρούσε απίθανο ότι θα προχωρούσαν οι εμβολιασμοί, θα προμηθευόταν η χώρα τόσα εμβόλια και μάλιστα αρκετά και διαφορετικών εταιρειών και ότι θα συμμετείχαν τόσοι πολλοί συμπολίτες μας στους εμβολιασμούς. Τόνισε δε ότι το 25-27% του πληθυσμού είναι ήδη εμβολιασμένο στο νησί και πρόσθεσε πως αυτό το ποσοστό δείχνει ότι είμαστε στο ίδιο επίπεδο με τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου (πλην της Λευκάδας που έχει υψηλότερο ποσοστό). Για τις παρενέργειες, σημείωσε ότι είναι σπάνιες και εξήγησε πως ακόμα και από την χορήγηση ενός απλού παυσίπονου, όπως είναι το Depon, μπορεί να αναφερθούν περισσότερες παρενέργειες. Είπε μάλιστα, πως οι πιθανότητες να παρουσιαστεί σοβαρό πρόβλημα από παρενέργειες του εμβολίου είναι ίδιες με το να χτυπήσει κάποιον κεραυνός.

Η προβλήτα, το λιμάνι και η μαρίνα
«Χωρίς αιτιολογία, χωρίς να ενημερώσουν την τοπική κοινωνία και πιθανόν με εντολή από πάνω άλλαξαν τη χωροθέτηση»

«Δεν μπορούμε να μένουμε στάσιμοι επειδή κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν προβλήματα. Να εξηγήσουμε στους Ζακυνθινούς ότι δεν υπάρχει πολιτική αντιπαράθεση. Φτάσαμε στο σημείο, να λέγεται ότι όσοι είναι με τον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν την προβλήτα στον μόλο του Αγ. Διονυσίου και όσοι είναι με την ΝΔ στον μόλο Αγ. Νικολάου», σχολίασε αρχικά ο κ. Ακτύπης αναφορικά με την έγκριση του master plan από την ΕΣΑΛ, που προβλέπει την κατασκευή προβλήτας στον μόλο Αγίου Νικολάου.
Ο Βουλευτής αναφέρθηκε σε όλο το ιστορικό της υπόθεσης και τις αποφάσεις που είχαν λάβει οι τοπικές αρχές από το 2010, τονίζοντας ότι όλες αφορούσαν στην κατασκευή προβλήτας στον μόλο Αγ. Νικολάου. Όπως είπε αυτό άλλαξε στις 13/7/2017όταν η Λιμενική Επιτροπή, μετά από έγγραφο που έστειλε το υπ. Νησιωτικής Πολιτικής, κλήθηκε να λάβει νέα απόφαση. «Στις 19/6/2017 χωρίς να υπάρχει αιτιολογία και χωρίς να ανακοινωθεί κάτι στους πολίτες της Ζακύνθου αποφάσισε η ΕΣΑΛ η προβλήτα να γίνει στον μόλο Αγ. Διονυσίου, πιθανόν πήραν τη εντολή από πάνω και άλλαξαν θέση», είπε ο κ. Ακτύπης και ερωτηθείς για τους λόγους που θεωρεί ότι οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, απάντησε ότι δεν ήθελαν να αναπτυχθεί η κρουαζιέρα στο νησί και πως γι’ αυτό προώθησαν μία λύση που δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί, λόγω κόστους και δυσκολιών. Τόνισε δε, πως με τη ΛΥΣΗ 1, η κατασκευή των έργων μπορεί να γίνει τμηματικά και άμεσα.

Για τα έργα αποκατάστασης των ζημιών από το σεισμό του 2018 που είναι σε εξέλιξη στην παραλιακή, αφού εξήγησε τους λόγους για τους οποίους σημειώθηκε καθυστέρηση, διευκρίνισε πως το έργο θα ολοκληρωθεί τέλος του μήνα, ενώ τα υπόλοιπα έργα στον τραπεζοειδή θα ολοκληρωθούν μέσα στο χρόνο που προβλέπεται στη σύμβαση. Επίσης, αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που ξεκίνησαν και θα συνεχιστούν για την απομάκρυνση των παροπλισμένων πλοίων από το λιμάνι.

Για τη μαρίνα, ο κ. Ακτύπης σημείωσε πως αυτή την εβδομάδα θα έχει συναντήσεις στο ΤΑΙΠΕΔ και πως το αρχικό ενδιαφέρον που υπήρξε από επενδυτές, ατόνησε λόγω της πανδημίας.

Ναυάγιο
«Το 90% των αιτημάτων μας για τον φορέα ικανοποιήθηκε»

«Ο αιγιαλός είναι κατοχυρωμένος από το Σύνταγμα και δεν μπορεί να τον πουλήσει κανένας. Δεν γίνεται να μεταβιβαστεί σε ιδιώτη», τόνισε εμφατικά ο κ. Ακτύπης αναλύοντας τις αλλαγές που πέτυχαν μετά τις παρεμβάσεις τους οι τοπικοί φορείς για τη σύσταση του φορέα διαχείρισης του Ναυαγίου. Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι οι μετοχές του Δημοσίου δεν θα μεταβιβάζονται, ο δήμος θα εκπροσωπείται στον φορέα και πως η έδρα του θα είναι μεν στην Αθήνα, αλλά θα υπάρχει υποκατάστημα στο νησί. Επίσης, άσκησε δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας πως η ΝΔ είναι «υπέρ των επενδύσεων και όχι των αδιαφανών αγοραπωλησιών. Το 2014, που έγινε η αγοραπωλησία δεν ήταν η κυβέρνηση της ΝΔ εκείνη που έκανε τους μεσάζοντες. Δεν θέλω να αναφέρω ονόματα γιατί αυτά τα ζητήματα διερευνώνται από τη δικαιοσύνη, όμως επί ΣΥΡΙΖΑ έγινε η αγοραπωλησία και βρέθηκα οι κάτοικοι στρυμωγμένοι και κόντεψαν να χάσουν την περιουσία τους».
Όπως είπε ο κ. Ακτύπης έως το τέλος του Σεπτέμβρη αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή το συγκεκριμένο ν/σ του υπ. Τουρισμού, ενώ για το άλλο «καυτό» θέμα που έχει να κάνει με τον δρόμο διαφυγής και την ασφάλεια, σημείωσε ότι την κατασκευή του δρόμου την έχει αναλάβει η ΠΙΝ. Όσον αφορά τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν φέτος στην περιοχή, είπε ότι είχε μία σχετική συζήτηση με τον Διοικητή της Π.Υ. και πως θα πρέπει και ο δήμος να μεριμνήσει ώστε να γίνονται οργανωμένα οι επισκέψεις των τουριστών (συγκεκριμένης διάρκειας και επίβλεψη). Τόνισε ότι θα πρέπει για 2-3 μήνες να μείνει ανοιχτός ο χώρος με προϋποθέσεις και πως από του χρόνου (με τη λειτουργία του φορέα) θα ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια των επισκεπτών.

Πολιτισμός, Νοσοκομείο και στελέχωση ΕΛ.ΑΣ., Π.Υ. και Λιμενικού
Επίσης, ο κ. Ακτύπης μίλησε για την κόντρα που έχει ξεσπάσει για τη στελέχωση της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης και τις εκατέρωθεν ανακοινώσεις, το Καστρομονάστηρο – ενημερώνοντας ότι μέχρι τις 15/7 αναμένεται να επισκεφθεί το νησί μας η υπ. Πολιτισμού Λ. Μενδώνη – τις επεμβάσεις στο Κωδωνοστάσιο του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης, τη στελέχωση της ΕΛ.ΑΣ., του Λ.Σ. και της Π.Υ. (εναέρια μέσα), καθώς και για τις ενέργειες που έκανε από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του για τη στελέχωση του ΓΝΖ. Επίσης, αναφέρθηκε και στα έργα που γίνονται στα σχολεία (1ο Γυμνάσιο – Λύκειο, ΕΝΕΕΓΥΛ)

Χωρίς νερό το λιμάνι
Τέλος, αναφορικά με την κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ Δημάρχου και Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου για τα χρέη προς την ΔΕΥΑΖ και η οποία είχε ως αποτέλεσμα η ΔΕΥΑΖ να κόψει την παροχή νερού την παραλιακή, ο Βουλευτής τόνισε ότι «ο δήμαρχος θα πρέπει να δώσει νερό στην παραλιακή, εκτός και αν δεν τον ενδιαφέρει η εικόνα της πόλης. Το λιμάνι είναι κρατικό, δεν μπορεί να αγωνιά ο Δήμαρχος ότι θα χάσει χρήματα από το ίδιο το κράτος, αφού η κυβέρνηση έχει δώσει ήδη 4 εκατ. ευρώ για τις υποχρεώσεις της ΔΕΥΑΖ. Δεν είναι σωστή αυτή η διαχείριση που γίνεται. Ζητάμε να υπάρχει αγαστή συνεργασία μεταξύ των δήμων και της κυβέρνησης».

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο