Μιλάμε για ανάπτυξη

“Κάθε λιμάνι και καημός”, λέει το γνωστό άσμα και σε ό,τι μας αφορά έχει απόλυτο δίκιο, γιατί μόνο πόνο μπορεί να προκαλέσει κάθε σκέψη για τις λιμενικές εγκαταστάσεις που δεν έχουμε στο νησί μας. Η περιοχή του Ιονίου, διαθέτει οκτώ οργανωμένες μαρίνες που συνολικά διαθέτουν 3.600 θέσεις ελλιμενισμού και 2.800 θέσεις στη στεριά, επισημαίνοντας ότι παρατηρείται ένα έλλειμμα όσον αφορά στις υποδομές φιλοξενίας σκαφών άνω των 30 μέτρων.
Είναι τρελό και όμως αληθινό! Διότι δεν είναι δυνατόν ένα τουριστικό νησί, το οποίο υποδέχεται περί το ένα εκατομμύριο τουρίστες, ετησίως, από θαλάσσης και αέρος, να μην έχει μαρίνα, προβλήτα υποδοχής κρουαζιερόπλοιων, μικρά καταφύγια για σκάφη αναψυχής και, φυσικά, σύγχρονο λιμάνι.
Δυστυχώς, η πένα μιας εφημερίδας αποτυπώνει την πραγματικότητα. Δε σχεδιάζει, ούτε χρηματοδοτεί έργα υποδομής. Εάν ήταν στο χέρι μας, σας διαβεβαιώνουμε ότι θα είχαμε κάνει τη Ζάκυνθο, όχι Παρίσι, αλλά Κυλλήνη, Κατάκολο, Αργοστόλι, Λευκάδα και Κέρκυρα.
Φυσικά, αυτοί που καταδίκασαν τη Ζάκυνθο σε «αναπτυξιακό» θάνατο, με αποφάσεις που δεν έλαβαν και ενέργειες που δεν έκαναν, μέχρι σήμερα, δεν πρόκειται ποτέ να λογοδοτήσουν, όπως δεν έχει λογοδοτήσει ποτέ κανείς για όσα έχουν γίνει σε βάρος του νησιού και του μέλλοντός του.
Αλλά εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα από την κρίση, εξαιτίας του γεγονότος ότι ο δικός μας τουρισμός είναι… first class και όλοι οι τουρίστες μας είναι… πάμπλουτοι!
Σε δύσκολους καιρούς, όπως αυτούς που διανύει η χώρα μας, συνήθως επιβιώνουν οι κοινωνίες που έχουν εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης και την ενίσχυση της τοπικής τους οικονομίας, η οποία στη Ζάκυνθο βασίζεται στον τουρισμό.
Και τότε ξυπνήσαμε ή μάλλον δεν έχουμε ξυπνήσει ακόμα, γιατί κοιμόμαστε και όσο το κάνουμε αυτό, τόσο περισσότερο συνένοχοι γινόμαστε με την αδιαφορία, τη σιωπή και την ανοχή μας, σε ό,τι βάρβαρο, άθλιο και εγκληματικό γίνεται γύρω μας και καταδικάζει το μέλλον των παιδιών μας. Τον εαυτό μας δεν τον ντρεπόμαστε. Τα παιδιά μας, όμως;
Θυμίζουμε ότι πάγια θέση του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης -επί Σπηλιωτόπουλου- ήταν ότι το συγκεκριμένο έργο είναι σχεδόν έτοιμο, απλά μένουν κάποια τελευταία μικροέξοδα που θα πρέπει να καλύψουμε εμείς. Λες και κοιμόμασταν τόσα χρόνια, που η νέα, υπερσύγχρονη μαρίνα μας, ετοιμαζόταν με γοργούς ρυθμούς, και το Υπουργείο ήθελε να μας κάνει έκπληξη.
Για αυτό οι αρμόδιοι να μην το αμελήσουν, αφού το έργο αυτό, είναι ζωτικής σημασίας για τη Ζάκυνθο και είναι κρίμα να μην παραδίδεται προς χρήση ενώ είναι σχεδόν ολοκληρωμένο. Που θα παρκάρουμε, όμως, εμείς, τις βάρκες, τα κότερα και τα υπερπολυτελή γιότ μας, αν η παράδοση του έργου, καθυστερήσει περαιτέρω;
Άλλωστε, μην ξεχνάτε οτι το χειμώνα, η μαρίνα, μας είναι πολύ πιο απαραίτητη από το καλοκαίρι, αφού τώρα που πλέον γέμισαν οι δρόμοι από τα χιλιάδες αυτοκίνητά μας, η μόνη λύση θα είναι να κόβουμε δρόμο μέσω θάλασσας, με βάρκες! Σας εκλιπαρούμε να κατανοήσετε το δράμα που ζούμε.

Ε.Σ.


Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο