Ο Ερασίμολπος σχολιάζει

Τα μικρά διαπεραστικά μάτια του Μεγάλου Κρητικού, έχουν φυτέψει στον εγκέφαλό μου έναν γνώμονα για τη ζωή: «Φτάσε όπου δεν μπορείς»…!
Όπως περνάνε όμως τα χρόνια κατανοώ όλο και περισσότερο ότι, σ’ αυτή την προσπάθεια, τη μεγαλύτερη αξία δεν την έχει η επίτευξη του στόχου, αλλά ο αγώνας του ανθρώπου για να φτάσει στον στόχο, ακόμη κι αν δεν το καταφέρει ποτέ. Το ταξίδι για την Ιθάκη είναι αυτό που έχει τη σημασία, όπως μας λέει ο άλλος μεγάλος Δάσκαλος, από την Αλεξάνδρεια.
Μα αυτό το «όπου δεν μπορείς», βασανίζει το μυαλό μου. Τι είναι τελικά αυτός ο στόχος!; Να γίνει κανείς ο Υπεράνθρωπος, του Νίτσε και του Καζαντζάκη, αγγίζοντας τον Θεό; Και μήπως τελικά έχει ο άνθρωπος τέτοια ικανότητα και δεν το έχει κατανοήσει ακόμη;
Ή ο στόχος είναι η ενδοσκόπηση μέσα στη γήινη φύση μας για την ανεύρεση της ψυχής μας ή ακόμη του ασυνειδήτου μας; Άλλωστε στο ασυνείδητο δεν είναι που εγκατοικεί ο Θεός;
Ίσως ο στόχος τού «φτάσε όπου δεν μπορείς», είναι ιδεατός και δεν μπορεί να τον κατανοήσει ο ανθρώπινος νους, αλλά απλώς μπορεί να τον ενοραματιστεί και να μπει στον αγώνα.

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο