Σοκ στη Ζάκυνθο από τις εξελίξεις | Οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων μιλούν στην «ΗΜΕΡΑ»

protothema.gr

•Σήμερα αναμένεται να οδηγηθούν στον Ανακριτή
•Η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. και οι κατηγορίες
•10 εμπλεκόμενοι στην υπόθεση δολοφονίας της Χρ. Κλουτσινιώτη

Στον εισαγγελέα Αθηνών οδηγήθηκαν χθες οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της δολοφονίας της 37χρονης Χριστίνας Κλουτσινιώτη, συζύγου του επιχειρηματία Ντίμη Κορφιάτη που επίσης έχασε τη ζωή σου σε δολοφονική ενέδρα τον περασμένο Μάιο. Τα εντάλματα εκτελέστηκαν σε βάρος των επτά και σήμερα αναμένεται να οδηγηθούν στον ανακριτή Ζακύνθου, ο οποίος χειρίζεται τη δικογραφία.
Κατά τη μεταγωγή ένας εκ των κατηγορουμένων φώναξε: «Δεν έχουμε κάνει τίποτα, είναι όλα κατασκευασμένα, σύντομα θα αποδειχθεί αυτό, μην αγχώνεστε καθόλου».


Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση
Δηλώσεις σχετικά με την εξιχνίαση της ανθρωποκτονίας της Χρ. Κλουτσινιώτη και την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του Ντ. Κορφιάτη που έλαβαν χώρα την 9η Ιουνίου 2020 στον Άγιο Σώστη Λιθακιάς, έκαναν χθες ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος Πέτρος Τζεφέρης, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Υπαστυνόμος Α’ Απόστολος Σκρέκας και η Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Υπαστυνόμος Α’ Άννα – Αννιέλα Ευθυμίου.

Η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. και οι κατηγορίες
«Για να φτάσουμε στην εξιχνίαση αυτού του εγκλήματος, άμεσα αναπτύχθηκε στενή συνεργασία του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και του Τμήματος Ασφαλείας Ζακύνθου.
Από την πρώτη στιγμή πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες έρευνες, συλλέχθηκαν στοιχεία και πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητες προανακριτικές πράξεις. Σταδιακά και ύστερα από τη συνδυαστική αξιολόγηση και αξιοποίηση των ευρημάτων και των ερευνητικών δεδομένων στοιχειοθετήθηκε ο ρόλος κάθε δράστη.

Όπως προέκυψε, στην υπόθεση εμπλέκονται δέκα άτομα, από τους οποίους ένας έγκλειστος σε Κατάστημα Κράτησης, με διακριτούς μεταξύ τους ρόλους τόσο κατά τις προπαρασκευαστικές ενέργειες, όσο και κατά το χρόνο διάπραξης και μετά την τέλεση της εγκληματικής πράξης.
Συγκεκριμένα, πέντε από τους δράστες, κατηγορούνται για ανθρωποκτονία με δόλο και απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία και κατά συρροή και για παράβαση του νόμου περί όπλων. Ένας κατηγορείται για ηθική αυτουργία σε ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία και τέσσερις για συνέργεια σε αυτές τις πράξεις.
Σε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, που έλαβε χώρα απογευματινές ώρες προχθές Δευτέρα, 7 Ιουνίου 2021, σε Αττική, Ζάκυνθο και Ηλεία από αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, του Τμήματος Ασφαλείας Ζακύνθου και της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, εντοπίστηκαν οι έξι από τους δράστες, ενώ ένας ακόμα εμφανίστηκε αυτοβούλως.
Σε βάρος τους εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης και σήμερα οδηγούνται στον αρμόδιο Εισαγγελέα», σημείωσε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος Πέτρος Τζεφέρης.

Πώς έδρασαν
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ. «μεσημβρινές ώρες της 09-06-2020 στη Ζάκυνθο, δύο άτομα τα οποία επέβαιναν σε μηχανή μεγάλου κυβισμού, πυροβόλησαν επανειλημμένα σε βάρος 53χρονου ημεδαπού και 37χρονης ημεδαπής, οι οποίοι επέβαιναν σε δίκυκλη μοτοσυκλέτα, οδηγούμενη από τον πρώτο. Αποτέλεσμα ήταν ο θανάσιμος τραυματισμός της συνοδηγού και ο σοβαρός τραυματισμός του οδηγού, ενώ οι δράστες διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.
Από τη συνολική αξιολόγηση του προανακριτικού υλικού, όπως σχηματίσθηκε σταδιακά σε χρονικό διάστημα ενός έτους, προέκυψαν με χρονολογική σειρά τα γεγονότα πριν, κατά τη διάρκεια του εγκλήματος, αλλά και μετά από αυτό, καθώς και η εμπλοκή καθενός από τους δράστες.
Συγκεκριμένα, βραδινές ώρες της 04/05-06-2020, δύο από τους συλληφθέντες (38 & 36 ετών αντίστοιχα), κανόνισαν και πραγματοποίησαν τη μεταφορά του φουσκωτού σκάφους ιδιοκτησίας 44χρονου κατηγορουμένου – μη συλληφθέντα, από την Αθήνα στην Ηλεία.
Εκεί το σκάφος, παρελήφθη από 63χρονο συλληφθέντα (σήμερα έγκλειστος σε κατάστημα κράτησης) και με τη βοήθεια 50χρονου συλληφθέντα, το απέκρυψε σε αποθήκη ξυλείας ιδιοκτησίας του τελευταίου, όπου και παρέμεινε κρυμμένο έως και την 08-06-2020.
Βραδινές ώρες της 08-06-2020, οι συλληφθέντες (38 & 39 ετών), μετέβησαν από την Αθήνα στην Ηλεία, όπου σε αποθήκη-ξυλουργείο συναντήθηκαν με τον 63χρονο συλληφθέντα (σήμερα έγκλειστο σε κατάστημα κράτησης) και τον 60χρονο συλληφθέντα, ιδιοκτήτη της αποθήκης.
Στη συνέχεια, οικείο πρόσωπο του 60χρονου μετέφερε το σκάφος με φορτηγό όχημα, από την αποθήκη σε λιμάνι μικρών σκαφών, σε παράκτια περιοχή της Ηλείας. Την ίδια μέρα (08-06-2020), οι συλληφθέντες 38 και 39 ετών, έθεσαν εν πλω το σκάφος και μετέβησαν στη Ζάκυνθο.
Κατά την άφιξή τους, τους ανέμεναν οι συλληφθέντες 35 & 36 ετών και η μη συλληφθείσα 27 ετών, με τους οποίους ενώθηκαν σε ομάδα και αναζήτησαν το 53χρονο θύμα.

Αμέσως μετά την τέλεση του εγκλήματος την 09-06-2020, οι 38χρονος και 39χρονος συλληφθέντες, με τη βοήθεια συνεργών τους, εγκατέλειψαν σε άγνωστο σημείο τη μοτοσικλέτα, επιβιβάσθηκαν στο ίδιο φουσκωτό σκάφος και διέφυγαν από τη Ζάκυνθο.
Την επόμενη μέρα (10-06-2020), ο 35χρονος συλληφθείς μετέβη σε λιμάνι της Ζακύνθου, όπου με διάφορα καθαριστικά είδη, καθάρισε το σκάφος, το οποίο εντοπίστηκε σε λιμάνι της Ζακύνθου την 11-06-2020 και κατασχέθηκε».

Οι έρευνες και οι συλλήψεις
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ. «απογευματινές ώρες της 07/06/2021 πραγματοποιήθηκε ευρείας κλίμακας συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε Αττική, Ζάκυνθο και Ηλεία από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφάλειας Ζακύνθου και την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πύργου.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, εντοπίστηκαν και προσήχθησαν έξι (6) από τους δράστες της υπόθεσης, ενώ την 08/06/2021 εμφανίστηκε αυθόρμητα ένας (1) ακόμη κατηγορούμενος. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα δύο (2) άτομα τα οποία αναζητούνται και ένας (1) έγκλειστος σε κατάστημα κράτησης.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε, υποβλήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ζακύνθου, ο οποίος παρέπεμψε την υπόθεση για διενέργεια κύριας ανάκρισης. Σε βάρος των δραστών εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης, πλην του ενός (1) εκ των κατηγορουμένων, που είναι ήδη κρατούμενος σε Κατάστημα Κράτησης, ενώ πρωινές ώρες σήμερα (9 Ιουνίου 2021) οι συλληφθέντες οδηγούνται στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.
Σχετικά με το ποινικό παρελθόν των δραστών, ενδεικτικά αναφέρεται ότι έξι (6) από τους κατηγορουμένους έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν για διάφορα αδικήματα, όπως για απόπειρα ανθρωποκτονίας, εγκληματική οργάνωση, εκβίαση, απειλή, εξύβριση, σωματικές βλάβες, πλαστογραφία, τοκογλυφία, καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και ναρκωτικών».

Οι συνήγοροι υπεράσπισης μιλούν στην «ΗΜΕΡΑ»

Αλέξης Κούγιας
«Μου ζήτησε ο φερόμενος ως δράστης της ανθρωποκτονίας να τον υπερασπιστώ. Το συγκεκριμένο πρόσωπο εργάζεται ως φύλακας σε πολύ γνωστό εφοπλιστή, του οποίου είμαι δικηγόρος. Εξαιτίας αυτής της σχέσεως μου ζήτησε την υπεράσπιση. Πληροφορήθηκα ότι αυτό το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα, περί του ότι δήθεν η ΕΛΑΣ και συγκεκριμένα, το τμήμα της Διώξεως των Εγκλημάτων κατά της Ζωής εξιχνίασε την υπόθεση είναι πραγματικά μια «φούσκα» και ότι όλη η ιστορία είναι μια μήνυση την οποία είχε συντάξει ένας Ζακυνθινός δικηγόρος που συνεργάζεται με γνωστό Αθηναίο δικηγόρο και ο οποίος είναι πολιτικός και ο οποίος εξιστορεί όσα του διηγήθηκε ο σύζυγος του τότε θύματος της κυρίας που έχασε τη ζωή της, ο οποίος ήταν επίσης θύμα δολοφονικής επίθεσης και ο οποίος πριν λίγες ημέρες έχασε και αυτός τη ζωή του. Εκείνο που πληροφορήθηκα είναι ότι όλα είναι ένα σενάριο και ότι η Αστυνομία εδώ στην Αθήνα δεν έκανε τίποτα παρά μόνο εξετέλεσε τα εντάλματα συλλήψεως τα οποία εξέδωσε ο τακτικός ανακριτής Ζακύνθου που είναι και ο απόλυτα αρμόδιος να διερευνήσει την υπόθεση. Στην Αθήνα το μόνο που έγινε είναι ότι συνελήφθησαν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι όσοι είναι στην Αθήνα γιατί οι άλλοι συνελήφθησαν στη Ζάκυνθο και εκεί έγινε μια παρανομία. Για αυτό μίλησα για παράνομες προανακριτικές πράξεις. Ενώ η υπόθεση εκκρεμεί στον τακτικό ανακριτή Ζακύνθου, η ΕΛΑΣ εδώ για να δείξει ότι κάτι έκανε πήρε προανακριτικές απολογίες από τους κατηγορουμένους, που μόνο ο τακτικός ανακριτής έχει δικαίωμα να τους ζητήσει την απολογία μετά την εκτέλεση του εντάλματος συλλήψεως. Όλα αυτά θα τα δω τις επόμενες ημέρες που θα έρθω στη Ζάκυνθο γιατί από την ημέρα του συλλήψεως και την εκτέλεση του εντάλματος πρέπει εντός 5 ημερών οι κατηγορούμενοι να απολογηθούν και αυτό θα γίνει στη Ζάκυνθο. (…) Από εκεί και πέρα, έχω πληροφορηθεί ότι υπάρχει ένας τοξικομανής έμπορος ναρκωτικών που είναι ο βασικός μάρτυρας για να επιβεβαιώσει τα λεγόμενα του κ. Κορφιάτη. Και να πω κάτι, ότι ανεξαρτήτως του σεβασμού που πρέπει να έχουμε στη μνήμη ενός ανθρώπου που έχασε τη ζωή του, ο κ. Κορφιάτης δεν ήταν και ο πλέον αξιόπιστος άνθρωπος. Είχε πολύ βαρύ και επικίνδυνο παρελθόν αλλά και πάρα πολλούς εχθρούς. Εμπλέκεται στην υπόθεση και ένας πρώην αστυνομικός, ο οποίος κατηγορείται και για τη ληστεία των 550.000 ευρώ».

Μάκης Παπαγιαννόπουλος
«Αυθορμήτως χθες (Τρίτη) το μεσημέρι ο εντολέας μου εμφανίστηκε οικειοθελώς κατόπιν δικής του βούλησης και κατόπιν παροτρύνσεως δικιάς μας (των συνηγόρων) ενώπιον των αρχών. Τώρα η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής. Οι άνθρωποι οδεύουν προς τον Εισαγγελέα Εκτελέσεων στην Αθήνα και κατόπιν στο Μεταγωγών και στη συνέχεια θα πάνε στη Ζάκυνθο που θα απολογηθούν στον Ανακριτή και τον Εισαγγελέα για τη συμμετοχή τους ή μη, εν πάση περιπτώσει για όλα τα θέματα που αφορούν το πρόσωπο του καθενός. Δεν μπορώ να πω περαιτέρω στοιχεία γιατί δεν έχω τη δικογραφία στα χέρια μου. Υπήρχε μια φήμη (για τον εντολέα) ότι είχαμε εμπλοκή, διωκόμεθα. Πήγε στη ΓΑΔΑ και παρουσιάστηκε ενώπιον των αρχών. Υπάρχει μια ασάφεια σε όλο το πλαίσιο μέχρι στιγμής. Ποιο είναι το κατηγορητήριο, πόσοι εμπλέκονται αν έχουν ή δεν έχουν συμμετοχή… Είμαστε σε πολύ πρώιμο στάδιο. Στόχος είναι να εμφανιστούμε ενώπιον του ανακριτή της Ζακύνθου και να πάρουμε τη νόμιμη προθεσμία για να προετοιμάσουμε την υπεράσπιση μας».

Μαγδαληνή Πλεμμένου
«Πρώτον, έχουμε ένα ζήτημα. (Έκανε και ένα δελτίο τύπου ο κ. Κούγιας) γιατί και ο ίδιος αντιμετώπισε το ίδιο ζήτημα. Δεν μας έδωσαν από τη ΓΑΔΑ αντίγραφα της δικογραφίας. Αρνήθηκαν να μας δώσουν παρά την επιμονή μας και το χειρότερο είναι ότι δεν έδωσαν σε εμάς αντίγραφα της δικογραφίας, αλλά όλα τα κανάλια, το Alpha, το Star, το SKAI έχουν πληροφορίες για τη δικογραφία και εμείς μαθαίνουμε όλα τα νέα από τα σάιτ και από την τηλεόραση, αντί να έχουμε άποψη του τι συμβαίνει. Επίσης, θέλω να πω ότι ο ένας εκ των δυο εντολέων μας παρουσιάστηκε αυτοβούλως πολλές ώρες πριν καν εκδοθεί ένταλμα σύλληψης. Απλώς μάθαμε ότι τον ψάχνουν και ο άνθρωπος δεν έχει να φοβηθεί κάτι και πήγε μόνος του – με την παρουσία μας – στη ΓΑΔΑ και το παράλογο ήταν ότι έκατσε και έπινε καφέ όση ώρα περίμενε υπομονετικά, μέχρι το βράδυ, να εκδοθεί να εκδοθεί το ένταλμα σύλληψης. Θέση μας είναι ότι δεν έχουμε καμία απολύτως εμπλοκή με την υπόθεση».

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο