Άρθρο της Κ. Μάργαρη για την τραγική κατάσταση στο Α’ Νεκροταφείο

ΛΟΓΟΣ Περί ΈΚΤΟΡΟΣ, ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ και ΦΩΣΚΟΛΟ
Και αν θέλεις περιφρόνησε όσα οι Θεοί τιμούνε, όσια πανουργήσασα. (Αντιγόνη στ. 74-75)

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα ο σεβασμός στους νεκρούς ήταν ο σπουδαιότερος άγραφος ηθικός νόμος που όριζε τα ανθρώπινα δρώμενα, σε τέτοιο βαθμό που μάλιστα υπερτερούσε της διαταγής του Κρέοντα προς την Αντιγόνη περί του άταφου Πολυνείκη. Η ασέβεια που επέδειξε και ο Αχιλλέας στο νεκρό ήρωα της Τροίας, Έκτορα, αμαύρωσε τη φήμη του με το διασυρμό του άταφου σώματος. Ο ΦΩΣΚΟΛΟ στους Τάφπυς του αναρωτιέται: «Σ’ ίσκιο κυπαρισσιών και μες σε υδρίες Γλυκαμένες με κλάψα είναι ίσως ο ύπνος Του θανάτου αλαφρότερος; Είναι δε γνωστό τοις πάσι ότι ακόμη και στους πιο σκληρούς πολέμους υπήρχε χρόνος ανακωχής για την ταφή των νεκρών σωμάτων των πολεμιστών και την κατασκευή μιας πρόχειρης μνημειακής κατασκευής.


Αυτά όμως φαίνεται δεν αγγίζουν τον Προεξάρχοντα στον πρώτο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης στη Ζάκυνθο. Ο Δήμαρχος του νησιού μας, που θα έπρεπε να διεκδικεί χρήματα για να κατασκευάσει Ανοιχτό Μουσείο στο 1ο Νεκροταφείο της πόλης (βλέπε Βόλος), αρνείται να αποδώσει στους νεκρούς που κείτονται εκεί τις στοιχειώδεις τιμές (!) της καθαριότητας και του ευπρεπισμού. Στερεί το νεκροταφείο από νερό και άλλες αυτονόητες που είναι επιβεβλημένες να παρέχονται από τους Δήμους, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει το κονδύλι για την εκ νέου υδροδότηση του χώρου. Παράλληλα, με την παροιμιώδη αναλγησία του αδιαφορεί για τις αχαρακτήριστες εικόνες που προκαλούν το κοινό αίσθημα και αποδεικνύουν ότι οι Κρέοντες επιζούν ακόμη και μπορούν ακόμη να αναρριχώνται στην εξουσία.
Άραγε ο κ. Δήμαρχος γνωρίζει ότι η Ύβρις του προς τους νεκρούς δεν γίνεται να μην επισύρει τη θεϊκή τιμωρία από την Άτη και τη Νέμεση και εν τέλει την τελική του καταστροφή και πτώση που φέρνει η Τίσις στους ασεβείς, με συμπαντική νομοτέλεια;;;

Ζάκυνθος 07-06-2021
Αικατερίνη Μάργαρη
Κάτοικος Δήμου Ζακυνθίων

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο