Δ.Ε. Αλυκών: Πάνω από το 50% των επιχειρήσεων κλειστές και φέτος… | Ποταμίτης: «Σοβαρά προβλήματα»

Δύσκολες είναι και φέτος οι συνθήκες για τις τουριστικές επιχειρήσεις στο νησί μας, καθώς δέχονται ένα πολύ μεγάλο πλήγμα λόγω της πανδημίας. Οι οικονομικές επιπτώσεις είναι τεράστιες, ενώ η ζημιά μεγαλώνει όσο καθυστερεί η άφιξη των Βρετανών επισκεπτών.

Τα πράγματα δεν είναι καλά στις περισσότερες περιοχές της Ζακύνθου. Στη Δ.Ε. Αλυκών, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν μάλιστα οι τουριστικοί επιχειρηματίες της περιοχής πάνω από το 50% των καταστημάτων και των καταλυμάτων, θα παραμείνουν κλειστά από τη στιγμή που δεν περιμένουν να αυξηθεί σημαντικά η τουριστική κίνηση.
«Ίσως θα είναι περισσότερες οι επιχειρήσεις που δεν θα ανοίξουν φέτος λόγω των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από τον κορωνοϊό» τόνισε αρχικά ο πρόεδρος του συλλόγου Ξενοδόχων της Δ.Ε. Αλυκών, Άκης Ποταμίτης, ο οποίος σημείωσε ότι και οι τουρίστες έχουν χάσει μεγάλο μέρος των εσόδων τους, λόγω της πανδημίας. «Υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα στους πελάτες μας, οι οποίοι έχουν χάσει ένα σημαντικό μέρος του εισοδήματος τους. Ένας άλλος λόγος είναι ότι υπάρχει διακρατική διαπάλη για να κρατήσουν τους τουρίστες στη χώρα τους για να μην γίνει εξαγωγή συναλλάγματος. Και στη Ζάκυνθο ένα ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το μονοπώλιο της αγγλικής αγοράς, με ότι αυτό συνεπάγεται από τις απαγορεύσεις που έθεσε η κυβέρνηση της χώρας. Το 55-60% της τουριστικής δραστηριότητας αποτελείται από Άγγλους tour operator και επισκέπτες από τη συγκεκριμένη χώρα». Ο κ. Ποταμίτης σημείωσε ότι η Αγγλία δεν δέχεται τόσο εύκολα να βγουν οι πολίτες της εκτός συνόρων, ενώ η κυβέρνηση ανησυχεί και για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού. «Είναι μια διαμάχη που κορυφώνεται και στον τουριστικό τομέα. Έχουν συγκεκριμένο μοντέλο περιφρούρησης εκτός Αγγλίας και πιέζουν υπερβολικά τα πράγματα γιατί δεν θέλουν να έχουν μεταλλάξεις».


Η γερμανική αγορά, η ευκαιρία της Ζακύνθου και οι προβληματικές υποδομές

Ο κ. Ποταμίτης σημείωσε ότι το νησί μας θα μπορούσε να στραφεί στη γερμανική αγορά, καθώς ενώ είναι μεγάλη μόνο ένα μικρό ποσοστό επισκεπτών επιλέγει τελικά τη Ζάκυνθο. «Η Γερμανία έχει το 54% στην υπόλοιπη Ελλάδα και μόλις 2% στη Ζάκυνθο. Μήπως πρέπει να δούμε αυτή την τεράστια δυνατότητα που υπάρχει από την γερμανική αγορά και ποιοι είναι οι λόγοι που δεν έρχονται στη Ζάκυνθο; Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα πολύ καλό πελατολόγιο, με οικονομική επιφάνεια. Εκτός των άλλων, οι Γερμανοί έχουν πολύ μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα από τους Πολωνούς, τους Τσέχους και τους Ούγγρους». Επίσης, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τα επόμενα χρόνια, καθώς ήδη δυο σεζόν έχουν χαθεί… «Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει. Το 2021 πιθανώς θα είναι μια χαμένη χρονιά. Το ζήτημα είναι τι ενέργειες θα γίνουν για να μην χάσουμε τα επόμενα χρόνια γιατί θα έχουμε και τις μεταλλάξεις και τέταρτο κύμα κορωνοϊού. Πρέπει να συζητήσουμε και να καταλήξουμε σε ένα πρόγραμμα». Τόνισε δε ότι πρέπει να γίνουν ουσιαστικές ενέργειες για τη βελτίωση των υποδομών. «Οι υποδομές είναι το επόμενο βήμα… Μπαίνεις στον ανταγωνισμό με άλλες περιοχές που έχουν θαυμάσιες υποδομές. Πρέπει να σφίξουμε τα λουριά για να πάρουμε κομμάτι από τον ανταγωνισμό».

Κλειστές επιχειρήσεις και άνεργοι
Τέλος, ο κ. Ποταμίτης επεσήμανε πως και φέτος αρκετοί επιχειρηματίες των Αλυκών είναι προβληματισμένοι και δεν ξέρουν να αξίζει να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους. «Έχω ρωτήσει και πολλοί δεν ξέρουν αν θα ανοίξουν, εκτός από κάποια ξενοδοχεία ή καταλύματα που οι ιδιοκτήτες έχουν εκεί τα σπίτια τους. Οπότε έτσι κι αλλιώς είναι εκεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι λειτουργεί σωστά η αγορά. Είναι αρκετοί που δεν θα ανοίξουν και αρκετό προσωπικό που δεν θα προσληφθεί».

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο