Αφιέρωμα στον Δ. Λάγιο | ΠΙΝ & Ορχήστρα Νέων συμπράττουν για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής

Με ένα αφιέρωμα στην μνήμη του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Δημήτρη Λάγιου, όπου φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από την εκδημία του, η Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού Ιονίων Νήσων θα εορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, το μείζον πολιτιστικό γεγονός που ενώνει την Ευρώπη συγκεντρώνοντας πάνω από 120 χώρες ανά τον κόσμο, και θα επανεκκινήσει τον κύκλο των πολιτιστικών εκδηλώσεων στο νησί μας μετά από μια μακρά περίοδο αυστηρών απαγορεύσεων λόγω covid-19.
Η μουσική εκδήλωση αποτελεί μια συνδιοργάνωση με την “Ορχήστρα Νέων Ζακύνθου Κ. Μειντάνης – Θ. Καραμπιμπέρης” και θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20 Ιουνίου 2021 και ώρα 8.30μμ στην πλ. Σολωμού με οργανικά κομμάτια και τραγούδια που ο Δ. Λάγιος μελωποίησε.

Η εν λόγω μουσική εκδήλωση πέραν του τοπικού ενδιαφέροντος είναι υπερτοπικής σημασίας αν λάβουμε υπόψη την ιδιαίτερη αγάπη του ζακυνθινής καταγωγής συνθέτη για τα ιδιαίτερα πολιτιστικά γνωρίσματα του Ιονίου που τον οδήγησαν στην έρευνα, τη μελέτη, την καταγραφή και τη διδασκαλία έργων της Επτανησιακής Μουσικής Σχολής, απ’ όπου προέκυψαν κάποιες δισκογραφικές δουλειές. Τόσο μέσα από την επιλογή των μουσικών κομματιών και τραγουδιών, όσο και από τις διαλέξεις θα αναδειχτεί το εύρος της μουσικής πορείας και συμβολής του στον πολιτισμό και την παράδοση των Επτανήσων αλλά και της χώρας. Ο Δημήτρης Λάγιος μέχρι τα 39 του χρόνια άφησε ανεξίτηλο το σημάδι στον καμβά της Ελληνικής μουσικής, παρέδωσε το δικό του μουσικό αποτύπωμα στο έντεχνο τραγούδι, και συνέβαλλε σημαντικά στην διάδοση του πολιτισμού όπως επηρεάστηκε και απο το έργο του.


Η “Ορχήστρα Νέων Ζακύνθου Κ. Μειντάνης – Θ. Καραμπιμπέρης”, χτίστηκε πάνω στην Επτανησιακή παράδοση, δουλεύει πάνω σε αυτην και την μεταφέρει στις επόμενες γενιές. Δεν περιορίζεται, όμως, μόνο σε αυτή αλλά αγκαλιάζει ταυτόχρονα το ποιοτικό και έντεχνο τραγούδι που μας κληροδότησαν μεγάλοι Έλληνες συνθέτες και ποιητές.
Αποτελείται από νέα παιδιά, ταλαντούχους μουσικούς, αλλά πλαισιώνεται και από μεγαλύτερους σε ηλικία, έμπειρους μουσικούς που κάποιοι από αυτούς είναι οι γονείς των παιδιών. Ο Κ. Μεϊντάνης, ο Θ. Καραμπιμπέρης και οι μαθητές τους έχουν καταφέρει πάρα πολλά πράγματα. Μια χούφτα ανθρώπων, με μοναδικά εφόδια το ταλέντο και την αγάπη τους για τη μουσική και το τραγούδι σηκώνουν και στους δικούς τους ώμους τον πολιτισμό μας.
Στο ενεργητικό τους έχουν συνεργαστεί με τον λαϊκό τραγουδιστή Δ. Μπάση, τον Λ. Μαχαιρίτσα και τον Γ. Ζουγανέλη, τον διεθνούς φήμης Ζακυνθινό Κοντραμπασίστα Π. Κλαμπάνη, και τον διεθνούς φήμης Πιανίστα Στ. Λάντσια, τον μεγάλο ερμηνευτή Γ. Κότσιρα και 100 άτομα της Παιδικής Χορωδίας του Σπ. Λάμπρου, τον Κ. Μακεδόνα, ενω εχουν δεχθει προτάσεις για προσεχείς μουσικές συμπράξεις από τους Μ. Φραγκουλη, Χρ. Νικολόπουλο, Κ. Χατζή κ.α.

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο