Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δημοσκοπήσεις | Γράφει ο Διονύσης Ιθακήσιος

aftodioikisi

Μια νέα κόντρα ξεκίνησε μεταξύ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εταιρειών δημοσκοπήσεων. Είχε κάπως ξεχαστεί η παλιά κόντρα μεταξύ αυτών των δύο την προ Ευρωεκλογών του 2019 εποχή. Τότε οι εταιρείες κέρδισαν τις εντυπώσεις υποχρεώνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ σε συγνώμη και αναδίπλωση. Από τότε, παρά τις κακές επιδόσεις που καταγράφονται αντιπαράθεση δεν υπήρχε, τώρα τι άλλαξε όμως; Μάλλον οι συνθήκες στο εσωτερικό του αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή δεν μπορούσαν να αφήσουν και τις εταιρείες με τις μετρήσεις τους να μεγαλώνουν το πρόβλημα και να δίνουν πάτημα για γκρίνια προς την ηγεσία. Επομένως ήταν βολικότερη η επίθεση και η αμφισβήτηση των μετρήσεων, από την αμφισβήτηση στον κ. Τσίπρα.
Κανονικά στον ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε μόνο και μόνο ακούγοντας τη λέξη δημοσκόπηση να αποφεύγουν αυτές τις πρακτικές. Όχι μόνο, επειδή αυτές αποτυπώνουν δύο χρόνια τώρα την αδυναμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συνδεθεί ξανά με την κοινωνία και εμφανίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υπερέχει σε όλα, αλλά κυρίως το ότι τον πιστεύουν οι ψηφοφόροι των άλλων κομμάτων, ακόμη και ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Αποδεδειγμένα δε ο Αλέξης Τσίπρας έχει υποστεί τεράστια ζημιά, από την εμμονική προσπάθεια να απαξιωθούν και να δαιμονοποιηθούν οι δημοσκοπήσεις και οι εταιρίες που τις διενεργούν.
Δεν είναι ευρέως γνωστό αλλά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ λίγο μετά τις εκλογές που έχασε τον Ιούλιο του 2019, ζήτησε συγγνώμη από τον Δημήτρη Μαύρο της MRB και πρόεδρο του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς για όσα περί στημένων δημοσκοπήσεων, έλεγε. Ο κ. Μαύρος πρέπει να είναι ο μοναδικός ‘Έλληνας που άκουσε συγγνώμη από τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντί λοιπόν να ψάξουν τι φταίει στο κόμμα τους, αναζητούν αλλού τις ευθύνες. Πριν λίγες μέρες ο κ. Σκουρλέτης κύλησε για «χαμένο χρόνο που δεν αξιοποιήθηκε για να εξηγηθεί στην κοινωνία γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές και τι λάθη έγιναν κατά την διακυβέρνηση». Είναι από τις ελάχιστες φορές στην σύγχρονη πολιτική ζωή του τόπου, που ένα κόμμα και μια κομματική ηγεσία χάνει εκλογές και «σφύριζε αδιάφορα» επί δύο χρόνια, μιλώντας με ευκολία για «χούντες» και άλλα ωραία εκτός τόπου και χρόνου.
Το δεδομένο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις μετρήσεις βρίσκεται συνεχώς πολύ κάτω από τα ποσοστά των εκλογών του 2019 όταν είχε λάβει ένα αξιοπρεπές 32%. H κυβέρνηση βρίσκεται συνεχώς πολύ κοντά στο ποσοστό εκείνων των εκλογών, παρά τα όσα έχουν προκύψει και η διαφορά είναι πολύ πάνω από τις 10 μονάδες ανάμεσα στα δύο κόμματα. Η δε διάφορα καταλληλότητας μεταξύ Πρωθυπουργού και Αρχηγού της Αντιπολίτευσης τεράστια συνεχώς. Αυτά πρέπει να δει λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ και να βρει τι φταίει, όσο και να κάνουν λάθος οι δημοσκοπήσεις, το πρόβλημα δεν είναι εκεί. Τα υπόλοιπα είναι «προφάσεις εν αμαρτίες».

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο