«Η αγωγή του πολίτη» του Δημήτρη Αρβανιτάκη | Βιβλιοπαρουσίαση από την Ένωση Ζακυνθίων «Ο Άγιος Διονύσιος»

Διαδικτυακή εκδήλωση διοργανώνει τo Δ.Σ. της Ένωσης Ζακυνθίων «Ο Άγιος Διονύσιος», την Κυριακή 6 Ιουνίου 2021, στις 19.00 για το βιβλίο του Δημήτρη Αρβανιτάκη «Η ΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ». Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι: Νικόλαος Κ. Κουρκουμέλης, διδάκτωρ Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Κατερίνα Ι. Δεµέτη, Διευθύντρια του Μουσείου Σολωμού & Επιφανών Ζακυνθίων και ο συγγραφέας του βιβλίου Δημήτρης Δ. Αρβανιτάκης, διδάκτωρ του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Η διαδικτυακή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας Zoom στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://harvard.zoom.us/j/92313549334?pwd=Z0RiUjhmMU1oNkpSckg0eWZvRUkrdz09

Λίγα λόγια για το συγγραφέα και τους ομιλητές
Δημήτρης Δ. Αρβανιτάκης, πτυχιούχος του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ως υπότροφος της Ακαδημίας Αθηνών, εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας (1995-1999) και ανακηρύχθηκε διδάκτωρ του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου (1999). Από το 2000 εργάζεται στο Μουσείο Μπενάκη, ως επιστημονικός συνεργάτης και υπεύθυνος του Τμήματος Εκδόσεων. Πεδίο των επιστημονικών του ενδιαφερόντων είναι η νεότερη ελληνική ιστορία, με έμφαση στην ιστορία της βενετικής κυριαρχίας στον ελληνικό χώρο, την κοινωνική ιστορία των νησιών του Ιονίου, την ιστορία της λογιοσύνης και τις σχέσεις του ελληνικού και του ιταλικού πνευματικού κόσμου (18ος-19ος αι.), σε συνάρτηση με τη διαμόρφωση της εθνικής συνείδησης και των εθνικών κρατών.
Στο πλαίσιο των παραπάνω προβληματικών, έχει ασχοληθεί με την ιστορία της τοπικής αλλά και της εθνικής ιστοριογραφίας, καθώς και με τη σχέση λογοτεχνίας και ιστορίας. Έχει συμμετάσχει σε επιστημονικά συνέδρια, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ μελέτες του έχουν περιληφθεί σε περιοδικά, συλλογικούς τόμους, πρακτικά συνεδρίων κ.α. Είναι μέλος της Γραμματείας σύνταξης του περιοδικού Τα Ιστορικά, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής και συντονιστής της έκδοσης των Έργων του Ανδρέα Κάλβου.


Κουρκουμέλης Νίκος Υποστράτηγος ε.α. – Δρ. Ιστορίας, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Απόφοιτος της Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων, της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου και της Σχολής Εθνικής Αμύνης.
Μέλος της εκδοτικής ομάδας του περιοδικού ΙΟΝΙΚΑ ΑΝΑΛΕΚΤΑ.
Δίδαξε Ιστορία στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και το ελληνικό τμήμα του Centre d’Etudes Diplomatiques et Stratégiques (CEDS).
Συνεργάστηκε σε μεταπτυχιακά προγράμματα με τα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων, Ιόνιο, Γιοχάνεσμπουργκ και τη Σχολή Εθνικής Αμύνης.
Εξέδωσε μελετήματα (αυτοτελώς και σε συλλογικά έργα) για την ιστορία του Ιόνιου χώρου, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα κρίσιμα χρόνια από την κατάργηση της βενετικής διοίκησης (1797) έως την Ένωση των Ιονίων με την Ελλάδα (1864).

Κατερίνα Δεµέτη, Διευθύντρια του Μουσείου Σολωμού & Επιφανών Ζακυνθίων, στο οποίο εργάζεται από το 2000.
Σπούδασε αρχαιολογία και ιστορία της τέχνης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το ερευνητικό της ενδιαφέρον εστιάζεται στην ερμηνεία της καθημερινής ζωής του τόπου της μέσα από την εικαστική γλώσσα. Η επιστημονική της δραστηριότητα συνίσταται στην καταγραφή του πολιτιστικού αποθέματος με τη χρήση νέων τεχνολογιών και εφαρμόζεται σε τρία µουσεία της Ζακύνθου, όπου μένει μόνιμα: του Μουσείου Σολωµού & Επιφανών Ζακυνθίων, του Μουσείου Ζακύνθου και του Μουσείου για τον Γρηγόριο Ξενόπουλο του Δήµου Ζακυνθίων.
Ως επιστημονική υπεύθυνη εργάστηκε για δύο ευρωπαϊκά προγράμματα. Μόνη ή σε συνεργασία, είχε την ευθύνη για τη φιλολογική και γλωσσική επιμέλεια αρκετών εκδόσεων. Το 2012 εκδόθηκε από τις εκδόσεις Τρίμορφο το βιβλίο της: «Από το INLOOK στο OUTLOOK. 82 κείμενα από τη ζωή των μορφών. Επιλογή από το Ζακυνθινό Τύπο (1991-2011)». Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια στο Μητρώο Εκπαιδευτών Σ.Ε.Κ. του Ε.ΚΕ.ΠΙΣ.
Έχει διδάξει στο Τµήµα Προστασίας & Συντήρησης Πολιτισµικής Κληρονοµιάς του πρώην ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, στο Εικαστικό Εργαστήρι του Δήµου Ιωαννίνων, στο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης Ζακύνθου, σε Κέντρα Επαγγελµατικής Κατάρτισης και στον Όμιλο Φροντιστηρίων «ΠΟΥΚΑΜΙΣΑΣ».
Ως ανεξάρτητη επιμελήτρια εκθέσεων έχει παρουσιάσει εικαστικούς καλλιτέχνες και έχει επιμεληθεί τους συνοδευτικούς καταλόγους. Εκπονεί Μεταπτυχιακό στη Δημόσια Ιστορία στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο