Θα πάμε μπροστά; Η Ακρόπολη και ο οίκος Dior | Γράφει ο Διονύσης Ιθακήσιος

kathimerini.gr

Από εδώ και μήνες η κάθε κίνηση της Υπουργού Πολιτισμού είναι στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς γενικώς. Ειδικά η όποια απόφαση της για τον Ιερό Βράχο, δίνουν αφορμή για πολύ σκληρή κριτική. Δεν λέω ότι τα κάνει όλα σωστά το Υπουργείο και η κ. Μενδώνη, όμως τέτοια σφοδρή πολεμική μάλλον κάτι άλλο κρύβει. Οι γνωρίζοντας καλύτερα από εμάς «κόβουν τα χέρια τους» ότι η τόση πρεμούρα για την Ακρόπολη δεν είναι και τόσο ειλικρινής. Κρύβει το πραγματικό αίτιο που δεν είναι άλλο, από την επιτυχία της απεμπλοκής του έργου στο Ελληνικό από τα γρανάζια των αρχαιολόγων που το μπλόκαραν χρόνια τώρα. Τα έχουν αυτά τα πολιτικά παιχνίδια δεν είναι πρωτόγνωρα.

Τώρα όμως μιλάμε για μια καινούρια αιτία πολιτικών αντιπαραθέσεων. Ο γνωστός παγκοσμίως οίκος Dior, ζήτησε την άδεια να χρησιμοποιήσει τον χώρο της Ακρόπολης ως φόντο για μια επίδειξη μόδας. Άδεια που δόθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού. Αυτό έφτανε για να γίνει ο κακός χαμός και να ενταθεί η πολεμική της αντιπολίτευσης κατά της κ. Μενδώνη. Η άποψη μας είναι ότι ο αρχαιολογικός χώρος, δεν βλάπτεται καθόλου από την φωτογραφική προβολή μέσω του πασίγνωστου οίκου μόδας. Τέτοιες εκδηλώσεις έχουν γίνει παντού στον κόσμο, σε σημαντικά μνημεία και εμβληματικούς χώρους. Άλλωστε και επί ΣΥΡΙΖΑ είχε παραχωρηθεί ο χώρος της Ακρόπολης για τηλεοπτικό σόου του BBC, χωρίς να υποστεί ο χώρος υποβάθμιση, αντίθετα με πολύ θετικά σχόλια.


Πρέπει κάποια στιγμή να κοιτάξουμε μπροστά και με σύγχρονη ματιά προς τον κόσμο. Το πάντρεμα του παλιού με το σύγχρονο, είναι μία ματιά που αξιοποιεί όλα τα σύγχρονα μέσα και λειτουργεί προς όφελος όλων. Μην είμαστε ελληνοκεντριστές, υπάρχουν στον πλανήτη και άνθρωποι που δεν ξέρουν τόσο καλά την Αρχαία Ελλάδα και τον πολιτισμό μας. Αντιθέτως λόγω οικονομικής ευμάρειας γνωρίζουν τους οίκους μόδας και αντίστροφα. Επομένως οι εκδηλώσεις αυτές έχουν κοινό ενδιαφέρον προβολής. Η εκδήλωση θα κρατήσει κάποιες ώρες, τίποτα δεν αλλάζει, ο Ιερός Βράχος θα μένει εκεί αγέρωχος εκπέμποντας φως για όσους τα αντιλαμβάνονται αυτό το φως. Εκείνο που θα μείνει για να διαχυθεί μέσω της εικόνας σε όλο τον πλανήτη, θα είναι η φωτογράφιση με κύριο χαρακτηριστικό το κάλλος του ωραίου φύλου και του αρχαίου κάλλους. Ας αφήσουμε λοιπόν στην άκρη κάθε μεμψιμοιρία για τέτοιες εκδηλώσεις, εκτός και αν τα κίνητρα είναι άλλα όπως και το περιγράψαμε στην αρχή. Άλλωστε ο Ιερός Βράχος έχει χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς, από ομάδες διαδηλωτών με το ξεδίπλωμα πανό με όχι και τόσο όμορφη εικόνα, όμως και η διατύπωση των αιτημάτων έγινε και η Ακρόπολη έμεινε αλώβητη και αγέρωχη όπως αιώνες τώρα. Φτάνει λοιπόν υποκρισίες και οπισθοδρομικές λογικές.

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο