Ο Ερασίμολπος σχολιάζει

Ανήκω σε μια μερίδα ανθρώπων, που όταν εκκλησιάζεται, προσπαθεί να κατανοεί αυτά που ακούει. Επειδή όμως η γλώσσα της εκκλησίας είναι στην αττική διάλεκτο, υπάρχει δυσκολία στο να παρακολουθήσει κάποιος τι λέγεται. Κατά πολλούς είναι παράδοση, δόγμα κ.λπ. Σέβομαι ότι ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα της γνώμης του, αλλά και το να στέκομαι, συνήθως όρθιος, και να μην καταλαβαίνω τι ακούω, είναι επώδυνο και σπατάλη χρόνου.
Έχουμε παραδείγματα από φωτισμένους ιερείς που προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν την καθομιλουμένη, για να πάρει πράγματι το εκκλησίασμα μέρος στη λειτουργία. Αυτό το επικροτώ χωρίς δισταγμό και δυσκολεύομαι να κατανοήσω όσους πρεσβεύουν το αντίθετο. Το επιχείρημά μου είναι ότι η Βίβλος περιέχει αξιόλογα κείμενα, που χάνει ο εκκλησιαζόμενος τη σοφία τους, αν είναι σε γλώσσα που δεν καταλαβαίνει. Στις ελληνικές εκκλησίες της Βόρειας Αμερικής η λειτουργία γίνεται στην απλή καθομιλουμένη, ελληνική ή αγγλική γλώσσα. Έτσι, η πλειονότητα των πιστών κάθε ενορίας πάνε τακτικά στην εκκλησία, γιατί τους δίνεται η ευκαιρία να ανακαλύψουν τα αξιόλογα διδάγματα της χριστιανοσύνης. Άλλωστε, η καθολική εκκλησία, έχει ήδη μεριμνήσει γι’ αυτό το θέμα, εδώ και καιρό.


Η χρυσή τομή είναι μια καλή λύση σε πολλά προβλήματα. Η ταπεινή μου γνώμη είναι, ό,τι λέγεται μέσα στο Ιερό, να παραμείνει ως έχει. Στο εκκλησίασμα όμως, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η καθομιλουμένη, ώστε να γίνεται κατανοητό τι λέγεται, δίνοντας στους πιστούς την ευκαιρία να πάρουν μέρος στη λειτουργία.
Δεν έχω καμία πρόθεση να ενοχλήσω την εκκλησία ή οποιονδήποτε έχει την αντίθετη γνώμη από μένα. Απλώς θα ήθελα όταν πηγαίνω στην εκκλησία να καταλαβαίνω τι ακούω και έτσι να μπορώ να συμμετέχω στο αξιόλογο αυτό λειτούργημα.


Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο