Η ελεύθερη βούληση, ο κορωνοϊός και τα εμβόλια | Γράφει ο Διονύσης Ιθακήσιος

pedallso

Ελεύθερη βούληση είναι η ικανότητα του ατόμου και γενικότερα του κάθε έμβιου όντος, να προβαίνει σε επιλογές χωρίς να περιορίζεται από ορισμένους παράγοντες, ιστορικού ενδιαφέροντος, μεταφυσικούς, φυσικούς, κοινωνικούς και πνευματικούς περιορισμούς Αυτός είναι ο ορισμός της ελευθερίας της θέλησης ή της βουλήσεως κατά την εγκυκλοπαίδεια.

Είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει τους επιστήμονες, τους νομικούς, τις κυβερνήσεις, τα νομοθετικά σώματα. Έχουν γίνει δημοψηφίσματα για το δικαίωμα στην άμβλωση, στην ευθανασία και σε πολλά άλλα ιδιαίτερης τέτοιας σημασίας θέματα. Επίσης και οι θρησκείες ανά τους αιώνες έχουν πάρει θέση επ’ αυτών. Φυσικά αποτελούν προβληματισμούς του Δυτικού κόσμου. Σε χώρες όπως η Κίνα, οι Ινδίες, η Βόρεια Κορέα, χώρες με καθεστώτα αυταρχικά αριστερόστροφα ή δεξιόστροφα, τέτοιοι προβληματισμοί δεν υπάρχουν τα έχουν λύσει αυτά οι εκεί κρατούντες. Ακόμη και στις ΗΠΑ τέτοιοι προβληματισμοί έχουν υποχωρήσει γενικά. Έχουμε απομείνει εμείς εδώ στην γηραιά Ευρωπαϊκή Ήπειρο να κρατάμε ακόμη, ευτυχώς, τα κατάλοιπα του Διαφωτισμού.Έτσι και στις μέρες μας μπαίνουν με μεγάλη προσοχή περίσκεψη και προβληματισμό τέτοια ζητήματα, όπως η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, οι απαγορεύσεις στις μετακινήσεις, το πιστοποιητικό για τον εμβολιασμό, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και όλα όσα ο κορωνοϊός έμπασε στην καθημερινότητα μας. Είναι λογικό οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να έχουν ενδoιασμούς και επιφυλάξεις πριν την κάθε απόφαση. Όπως όμως το είπαμε εδώ, στον Δυτικό πολιτισμό και κυρίως στην Ευρώπη. Το να βλέπεις όμως αρνητές των πάντων, θιασώτες κάθε λογής αυταρχισμού, βίας, ξενοφοβίας, ομοφοβίας και δεν ξέρω τι άλλο και από τα δύο άκρα, να επικαλούνται το Σύνταγμα και την ελεύθερη βούληση για να μην πειθαρχούν σε τίποτα μέσα στην πανδημία και να διασπείρουν με ευκολία κάθε fake news, αυτό με ξεπερνάει. Είμαι ναι, θαυμαστής του Δυτικού τρόπου σκέψης, υπέρμαχος της Ενωμένης Ευρώπης, υπερήφανος για το ότι οι ιδέες του Διαφωτισμού στη γηραιά μας ήπειρο είναι ακόμη ζωντανές. Όμως ο Διαφωτισμός δεν είναι μόνον αυτό, είναι και άλλα, όπως υπέρτατη αξία η ανθρώπινη ζωή, επικράτηση της λογικής ενάντια στην αμάθεια, τον φανατισμό και τις δεισιδαιμονίες.

Δυστυχώς οι αρνητές αυτού του καιρού κυριαρχούνται από αυτές τις ακραίες ιδεοληψίες. Έχουν αφήσει πίσω τη λογική, παρασύρονται και παρασύρουν εύκολα, κυριαρχούνται από προκαταλήψεις. Η ελεύθερη βούληση τους σεβαστή, όμως μέχρι εκεί που δεν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, ακόμη και η δική τους. Τα εμβόλια τους αρέσει ή όχι, με τις παρενέργειες και τις αστοχίες έχουν απαλλάξει τον πλανήτη από πολλά θανατικά και αρρώστιες. Το ίδιο συμβαίνει και στην πανδημία του κορωνοϊού. Στην Ευρώπη λοιπόν δεν υποχρεώνεται κανείς με το «στανιό» σε τίποτα. Αρκεί να ξέρει τους κινδύνους και τις συνέπειες και κυρίως να προσέχει τον συνάνθρωπό του και τον εαυτό του.

Πάντως σε πολλούς από αυτούς έχω να θυμίσω ότι, αν ζούσαν σε άλλες χώρες και άλλα καθεστώτα, που θαυμάζουν και εκθειάζουν, κανείς δεν θα τους έδινε σημασία και αν τους έδινε, μπορεί να έβρισκαν και το μπελά τους.

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο