Διαδικτυακή εκδήλωση: «Δυτική Μακεδονία: Η δημιουργία ενός κόμβου Υδρογόνου στην Ευρώπη»

Με αφορμή τη συμπλήρωση διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 ο Ευρωπαϊκός Βιομηχανικός Σύνδεσμος “Hydrogen Europe” διοργανώνει μια σειρά διαδικτυακών εκδηλώσεων με θέμα την Ενεργειακή απεξάρτηση της Ελλάδας η οποία μπορεί να μεταβάλλει σημαντικά την ενεργειακή δομή της χώρας.

Στόχος των εκδηλώσεων είναι να αναδειχθεί η ανάγκη ότι: όπως η Ελλάδα το 1821 ξεκίνησε έναν απελευθερωτικό αγώνα για την ανεξαρτησία της έτσι και σήμερα πρέπει να ξεκινήσει έναν αντίστοιχο αγώνα για την ενεργειακή απεξάρτησή της.


Ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Βιομηχανικού Συνδέσμου “Hydrogen Europe” επισημαίνει:

“Στις 25 Μαρτίου 2021 γιορτάσαμε την 200η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης. Ενώ η ανεξαρτησία των Ελλήνων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1821 ήταν η αιτία του απελευθερωτικού αγώνα, έτσι και σήμερα οι Έλληνες πρέπει να καταστούν ανεξάρτητοι σε έναν άλλο τομέα: τον ενεργειακό εφοδιασμό. Εκτός από την Πορτογαλία, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαθέτει τόσο υψηλούς πόρους στην παραγωγή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μέσω του ήλιου και του ανέμου ταυτόχρονα. Ωστόσο, στο παρελθόν, η αποθήκευση και η μετάδοση ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας για χρήση στη χώρα μας καθώς και για εξαγωγή ήταν μια τεχνική πρόκληση. Αυτό άλλαξε με την παρασκευή και αποθήκευση υδρογόνου. Με την ανάπτυξη μιας ελληνικής στρατηγικής υδρογόνου που βασίζεται σε μια ευρωπαϊκή στρατηγική υδρογόνου, η χώρα θα μπορούσε να γίνει ανεξάρτητη από τον ενεργειακό εφοδιασμό και ταυτόχρονα να γίνει εξαγωγέας ενέργειας. Στην 200η επέτειο της ελληνικής απελευθέρωσης, θέλουμε να στηρίξουμε την “πράσινη επανάσταση” του Υδρογόνου ως πρόκληση και ευκαιρία για την Ελλάδα μέσα από διάφορα γεγονότα. Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στην τεχνολογία του υδρογόνου και έχει ήδη παρουσιάσει πρωτοβουλίες να την υποστήριξή της με ευρωπαϊκά κονδύλια. Το πως θα μπορούσε αυτό να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα όπου υπάρχει ανάγκη για διαρθρωτική αλλαγή του ενεργειακού συστήματος το συνδιαμορφώνουμε, το προωθούμε και το αναδεικνύουμε το τελευταίο διάστημα ως HYDROGEN EUROPE σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε Ευρωπαϊκό, Εθνικό και Περιφερειακό επίπεδο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο όπως προανέφερα θα πραγματοποιήσουμε μια σειρά εκδηλώσεων για την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα πλεονεκτήματα του Υδρογόνου και πως η τεχνολογία του μπορεί να καταστεί ως μια από τις λύσεις για τη μετάβαση της Ελλάδας στην ενεργειακή της ανεξαρτησία.”

Η πρώτη διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: Ελλάδα 2021 – Η “Πράσινη Επανάσταση” του Υδρογόνου πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

Η δεύτερη με θέμα: “Δυτική Μακεδονία Η δημιουργία ενός κόμβου Υδρογόνου στην Ευρώπη” θα πραγματοποιηθεί στις 27 Μαΐου 2021 (17:00-18:30) και θα συμμετέχουν:

Μανώλης Κεφαλογιάννης, Ευρωβουλευτής ΝΔ
Γιώργος Χατζημαρκάκης – Hydrogen Europe (Γενικός Γραμματέας), πρώην ευρωβουλευτής
Γιώργος Κασαπίδης – Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας
Κωστής Μουσουρούλης, Πρόεδρος ΣΕ Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης
Χρήστος Λαμπρόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας

Θα συντονίζει η δημοσιογράφος Νατάσα Πατρινού και κατά τη διάρκειά της θα γίνουν συνδέσεις για να θέσουν ερωτήματα και οι δημοσιογράφοι, Βασιλική Γραμματικογιάννη, Κωστής Γερόπουλος, Αντρέας Γιουρμετάκης, Ζωή Μακρυγιάννη, Παναγιώτης Κιτσικόπουλος, Σπύρος Κουταβάς, Παντελής Κούτσικος, Θοδωρής Παναγούλης, Αντώνης Παραράς και Γιάννης Σάρρος. Ταυτόχρονα θα έχουν αυτή τη δυνατότητα και πολίτες που θα παρακολουθούν.

Στη συνέχεια ο κύκλος των εκδηλώσεων θα διευρυνθεί με τα παρακάτω θέματα:

– Ελλάδα και Υδρογόνο – σύνδεσμος για το μέλλον.
– TAP και East-Med – Δύο έργα για περισσότερο Υδρογόνο στην Ευρώπη.
– Υδρογόνο και Ελληνική Ναυτιλία – στο δρόμο της παγκόσμιας πρωτοπορίας.

Η εκδήλωση της 27ης Μαΐου θα μεταδίδεται ζωντανά από το διαδίκτυο https://youtu.be/5N64ZyNclrI Facebook: https://fb.me/e/2fiWG6uAQ και από πολλά Περιφερειακά Κανάλια ανά την Ελλάδα.