Τα καλά(!) και συμφέροντα… | Γράφει η Μαρία Κόκλα

gr.euronews

Με πρόσχημα την πανδημία, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωρεί ακόμα περισσότερο στη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, και αυτή τη φορά σε βάρος της Νεολαίας.
Σύμφωνα με τον επικείμενο σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας, σχετικά με την εισαγωγή των αποφοίτων του Λυκείου στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, πρόκειται να αποκλειστούν περίπου 25.000 μαθητές, που θα μείνουν εκτός πανεπιστημιακής εκπαίδευσης
Έτσι μετά το κλείσιμο των Αν. Σχολών σε όλη τη διάρκεια του φετινού ακαδημαϊκού έτους, κλείνει οριστικά για το 2021-2022 και η πόρτα των Πανεπιστημίων, ματαιώνοντας τις προσδοκίες χιλιάδων νεολαίων για περαιτέρω μόρφωση.
Ενώ η πρόσβαση στην Παιδεία ήταν μέχρι πρότινος δεδομένη, κυρίως επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η τωρινή Κυβέρνηση εξοβελίζει κυριολεκτικά ένα μεγάλο κομμάτι της νεολαίας από αυτό το κοινωνικό αγαθό. Άλλωστε η πολιτική που εφαρμόζεται είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη στέρηση από τον λαό των κοινωνικών αγαθών.


Οι συνέπειες αυτής της πολιτικής, που επιβάλλεται αιφνιδιαστικά, με αγαστή σύμπνοια Μητσοτάκη-Κεραμέως αναμένεται να έχει πολυάριθμες δυσμενείς συνέπειες για το κοινωνικό σύνολο.
Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ελλάδος επισημαίνει ότι αναμένεται η διόγκωση των εκπαιδευτικών και κοινωνικών ανισοτήτων, διότι οι «οι κομμένοι» μαθητές προέρχονται κατά κύριο λόγο από τις τάξεις των οικογενειών των εργαζομένων, των ανέργων, των αγροτών, των μη προνομιούχων.
Εκτός όμως από τις δυσάρεστες συνέπειες για την κοινωνία και τα εισοδήματα των ασθενεστέρων. έπονται και μια σειρά αρνητικά φαινόμενα που συμπαρασύρουν και άλλες κοινωνικές ομάδες.
Η απουσία όλων αυτών των υποψηφίων, που δεν θα εισέλθουν στις Σχολές:
α) θα αποτελέσει πλήγμα για 50 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, αφού θα οδηγηθούν στην υποβάθμιση και στο «λουκέτο» πανεπιστημιακά τμήματα της Περιφέρειας.
β)Θα αναγκαστούν οι νέοι να στραφούν στην απλήρωτη μαθητεία.
γ)Θα περιοριστεί ο αριθμός των εισακτέων από τα ΕΠΑΛ.
δ)Θα αποκλειστούν τα παιδιά που φοιτούν σε νυχτερινά Λύκεια.
ε)Αρκετοί από τους αποτυχόντες υποψήφιους θα κατευθυνθούν στα Ιδιωτικά Κολέγια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σχετικά με την οικονομική αφαίμαξη των οικογενειών.


Ο κ. Μητσοτάκης μετά από μια δεκαετία κρίσης διευρύνει ακόμα περισσότερο τις κοινωνικές ανισότητες, αντί να τις αμβλύνει. Έχει γίνει πλέον σαφές πως, ό,τι είναι καλό για τις νεοφιλελεύθερες πεποιθήσεις του, είναι κακό για την κοινωνία.
Όσο για τα συμφέροντα του λαού, αυτά έχουν μπει εδώ και καιρό «στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας». Όμως για τα Ιδιωτικά Κολέγια η πελατεία είναι εξασφαλισμένη. Προέχει βέβαια το συμφέρον των κολεγιαρχών!…

H Μαρία Κόκλα είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ζακύνθου

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο