Πόσο χρωματιστή σαγιονάρα πχια;

hoodofsneakers.gr

Το να παραμείνει ένας προορισμός στην κορυφή της προτίμησης μιας ομάδας επισκεπτών, θυμίζει λίγο την προσπάθεια ενός μαθητή: δεν σημαίνει πως αν πάρει μία φορά 20 στο διαγώνισμα του, έγινε άριστος. Χρειάζεται προσπάθεια συνεχή, ή έστω να υιοθετηθεί μια μεθοδολογία τέτοια ώστε να μην αποτελεί έκπληξη η πρωτιά και η επιτυχία, αλλά λογικότατο αποτέλεσμα μιας σειράς από σωστές προσπάθειες.
Η πραγματικότητα έρχεται πάντα να μας υπενθυμίσει ότι, συχνά, το βλέμμα μας εστιάζει πολύ πιο μακριά από τη λογική. Χρόνια τώρα, το νησί ζητά να καταφέρει να αυξήσει τους επισκέπτες του και μάλιστα επισκέπτες υψηλού επιπέδου. Να λοιπόν που με προσπάθειες από όλους, σιγά-σιγά, τα κατάφερε. Όχι τυχαία, αλλά με μέθοδο. Άλλος λίγο, άλλος πολύ, ιδιώτες (περισσότερο) αλλά και τοπικές αρχές, κατάφεραν να φέρουν στο νησί πολύ περισσότερο κόσμο από αυτόν που έχουν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια, ακόμη και αν αυτό οφείλεται και σε διεθνείς γεωπολιτικές συγκυρίες που δεν θα μπορούσαμε να ελέγξουμε. Να όμως που το καταφέραμε και τώρα δεν ξέρουμε τι ακριβώς να το κάνουμε.
Το ότι σπάγαμε το κοντέρ κάθε χρόνο στις αφίξεις, σίγουρα είναι θετικό: σημαίνει ότι δεν έχουμε χαθεί, ότι είμαστε μέσα στο παιχνίδι, ζωντανοί και ακμαίοι. Αυτό είναι από μόνο του μια επιτυχία. Ωστόσο, αν δεν συνοδευτεί από συνοδές ενέργειες, θα είναι κάτι εφήμερο, μια φούσκα που θα σκάσει ταχύτητα και ηχηρά. Είναι σίγουρο ότι η δυνατότητα για μεγάλες ξενοδοχειακές επεκτάσεις ή ανεγέρσεις καταλυμάτων, σε μια χώρα που η οικονομία της έχει καταρρεύσει, ακούγεται ανέκδοτο και μπορεί να επιτευχθεί από λίγους επιχειρηματίες.
Ωστόσο, εάν το κράτος δεν μπορεί να βοηθήσει οικονομικά, τότε ας στελεχωθεί με άτομα που γνωρίζουν σαν την τσέπη τους τις διαδικασίες για χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα, είτε αφορούν ανοικοδόμηση από το μηδέν είτε αφορούν αναβαθμίσεις, ανακαινίσεις, εκσυγχρονίσεις. Είναι δουλειά τους και για το λόγο αυτό τους καλοπληρώνουμε.
Το ερώτημα είναι, θέλουμε; Γιατί, αν είναι να περιμένουμε με δυο-τρεις μήνες δουλειά να βγάλουμε τα έξοδα ολόκληρης της χρονιάς, τότε το μυαλό μας θα προσανατολίζεται πάντα στην αρπαχτή ή ακόμη και στην αισχροκέρδεια και όχι στη σταθερή ευημερία.
Αν έχουμε πάρει απόφαση ποιο δρόμο να διαλέξουμε, τότε η πορεία είναι εύκολη. Αν όχι, θα παραμείνουμε πάντα το νησί που πουλά μόνο τον τουρισμό της σέλφι στο Ναυάγιο, της μπόμπας και της χρωματιστής σαγιονάρας.

Ε.Σ.


Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο