Μ. Παγώνη: «Οι εμβολιασμένοι μπορούν να νοσήσουν και να μεταδώσουν τον ιό» – «Στα μέσα του Σεπτέμβρη είναι πιθανό θα κυκλοφορούμε χωρίς μάσκα»

diaforetiko.gr

Την εκτίμηση ότι πιθανόν γύρω στα μέσα του Σεπτέμβρη θα μπορούμε να κινηθούμε χωρίς μάσκα έκανε η Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) , Ματίνα Παγώνη.
Η κ. Παγώνη στη συνέντευξή της στο ΙΟΝΙΑΝ, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είναι πιθανό γύρω στα μέσα του Σεπτέμβρη να μπορούμε να κινηθούμε χωρίς μάσκα και πίσω από αυτό υπάρχει ένα σκεπτικό: υπάρχει ο σχεδιασμός των εμβολίων. Πιστεύουμε ότι πάμε αρκετά γρήγορα και ιδιαίτερα από ‘δω και πέρα. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τέλος Ιουνίου θα φτάσουμε στο 50% των εμβολιασμών δηλαδή θα έχουμε σχετική ανοσία και γύρω στο τέλος Αυγούστου, θα φτάσουμε στο 80%. Μετά από αυτό, θα μπορούμε άνετα να πετάξουμε, όπως λέμε, τις μάσκες, να απαλλαγούμε από τις μάσκες και να αισθανθούμε ελεύθεροι. Αυτό βέβαια θα γίνει εφόσον οι ποσότητες των εμβολίων που πρέπει να παραλάβουμε είναι αυτές που θα έρθουν για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Πρέπει να πούμε ένα πολύ μεγάλο «μπράβο» στη νεολαία, η οποία θέλει να εμβολιαστεί όσο πιο γρήγορα γίνεται. Είναι η ομάδα που πραγματικά έσπευσε πρώτη και αυτό σημαίνει ότι οι νέοι θέλουν να επιστρέψουν στην κανονική τους ζωή, στην καθημερινότητά τους, να πιούν τον καφέ τους ελεύθεροι, να πάνε στα μπαρ». Για τους μεγαλύτερους σε ηλικία, η κ. Παγώνη είπε ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα ώστε να μπορέσουμε να αλλάξουμε τη ζωή μας και να μπούμε σε έναν άλλο κύκλο.

Οι εμβολιασμένοι
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ είπε ότι οι εμβολιασμένοι μπορούν να νοσήσουν και να μεταδώσουν τον ιό. Όπως εξήγησε: «Όταν έχεις κάνει την πρώτη δόση, έχεις μία ασφάλεια που φτάνει στο 45-50%. Βέβαια υπάρχουν κάποιες ομάδες που δεν έχουν αντισώματα από την πρώτη φάση, είναι ειδικές ομάδες. Η δεύτερη δόση σε καλύπτει στο ποσοστό 90 – 95%. Αυτό σημαίνει ότι είσαι πολύ περισσότερο ασφαλής, οπότε τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ένα ποσοστό 5 – 10% μπορεί να ξανανοσήσει, όμως τα συμπτώματα θα είναι απλά και δεν θα περάσει τις δυσκολίες των συμπτωμάτων, όπως όταν δεν θα έχει εμβολιαστεί. Όταν είσαι ασθενής και έχεις τη νόσο, φυσικά και τη μεταδίδεις ακόμα και αν έχεις κάνει το εμβόλιο. Σε αυτή την περίπτωση – αν κάποιος έχει εμβολιαστεί – το ιικό φορτίο είναι πιο λίγο. Όποιος έχει εμβολιαστεί δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να ξανανοσήσει ακόμα και αν αυτό το ποσοστό είναι ελάχιστο».


Σχετικά με τις μεταλλάξεις, η κ. Παγώνη είπε ότι ίσως χρειαστεί για να γίνει αναπροσαρμογή των εμβολίων που έχουμε αυτή τη στιγμή. Μάλιστα είπε ότι αυτή η αναπροσαρμογή μπορεί να γίνει ακόμα και εντός κάποιων ημερών. «Έχουμε να κάνουμε με έναν πολύ πιο μεταδοτικό ιό και πολύ πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις. Η μετάλλαξη που υπάρχει στην Ελλάδα και υπάρχει σε αρκετά μεγάλο πληθυσμό είναι αυτή της Βραζιλίας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Η αύξηση των κρουσμάτων
Ερωτηθείσα για μία πιθανή αύξηση των κρουσμάτων μετά τη χαλάρωση των μέτρων το Πάσχα, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, δήλωσε ότι: «Μία μικρή αύξηση κρουσμάτων, την στιγμή που θα έχουμε προχωρήσει και θα έχουμε κάνει τα επόμενα βήματα, δεν θα αξιολογηθεί γιατί μπορεί να είναι αναμενόμενη. Όταν ανοίγεις την εστίαση και τα σχολεία μπορεί να υπάρξει μία μικρή αύξηση των κρουσμάτων, όμως χρειάζεται προσοχή από όλους μας». Τέλος, η κ. Παγώνη τόνισε ότι πρέπει να συνεχιστεί η διενέργεια των τεστ, καθώς έχουν εντοπιστεί πολλοί ασυμπτωματικοί, οι οποίοι θα μετέδιδαν τον ιό και θα είχαμε πάρα πολλούς ασθενείς.

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο