Με μέτρα και χαμόγελα το άνοιγμα της εστίασης στο νησί μας | Με το βλέμμα στην τουριστική περίοδο

Μετά από έξι μήνες λουκέτου, ο κλάδος της εστίασης επέστρεψε δυναμικά και με αισιοδοξία και στο νησί μας. Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, όπου οι εργαζόμενοι και οι επιχειρηματίες κυριολεκτικά δεινοπάθησαν για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, επέστρεψαν στις θέσεις τους και με αυστηρά μέτρα άνοιξαν και πάλι τις πόρτες για να εξυπηρετήσουν το κοινό. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα τηρήθηκαν και τα τραπέζια γέμισαν από κόσμο που από την πρώτη μέρα ανταποκρίθηκε και θέλησε να απολαύσει τον καφέ του έξω. Το πιο σημαντικό για τους επιχειρηματίες της εστίασης στο νησί μας είναι ότι κατάφεραν να ανοίξουν τα καταστήματα λίγο πριν την άφιξη των πρώτων επισκεπτών της καλοκαιρινής περιόδου.

Τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται είναι τα εξής:
• Θα παραμένουν κλειστά τα καταστήματα από τις 11 μ.μ. έως τις 5 π.μ.
• Οι πελάτες θα επιτρέπεται να κάθονται μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Δεν θα επιτραπεί η λειτουργία εσωτερικών ημιυπαίθριων χώρων.
• Δεν θα επιτρέπονται όρθιοι πελάτες, παρά μόνο καθήμενοι.
• Σε κάθε τραπέζι θα μπορούν να κάθονται έως 6 άτομα.
• Οι αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια κυμαίνονται από 90 εκατοστά έως 1,8 μ, ανάλογα με το αν υπάρχει ή όχι καρέκλα στον ενδιάμεσο χώρο
• Δεν θα οριστεί ταυτόχρονα και μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών με βάση τα τετραγωνικά.
• Θα επιτρέπεται η χρήση του μπαρ μόνο με καθήμενους πελάτες. Επιτρέπεται να είναι δίπλα δίπλα έως δύο σκαμπό. Η επόμενη δυάδα σκαμπό θα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 1,5 μέτρου.
• Οι εργαζόμενοι στον κλάδο της εστίασης θα υποβάλλονται υποχρεωτικά δύο φορές την εβδομάδα σε self tests. Το κόστος για το ένα self test θα καλύπτεται από το κράτος, ενώ για το άλλο το κόστος θα καλύπτεται από τον εργοδότη.
• Απολυμαντικά σε κάθε τραπέζι.
• Οι εργαζόμενοι θα φορούν υποχρεωτικά μάσκα. Υποχρεωτικά μάσκα θα πρέπει να φορούν και οι πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για μάσκα για τους καθήμενους πελάτες.
• Θα πρέπει να γίνεται απολύμανση των καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια».

Σε μεγάλο βαθμό τα μέτρα τηρήθηκαν και στο νησί μας, ενώ όλοι ελπίζουν ότι η επιδημιολογική εικόνα θα παραμείνει βελτιωμένη και δεν θα υπάρξουν αναπάντεχα προβλήματα που θα οδηγήσουν και πάλι σε λουκέτο.


Άδ. Γεωργιάδης: «Είμαστε δίπλα στους ανθρώπους της εστίασης»
«Ανοίγουμε την εστίαση αλλά ο ιός δεν έχει φύγει. Το σύνθημα ότι πέρασε ο κίνδυνος δεν έχει δοθεί» τόνισε, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στην ΕΡΤ. «Είμαστε δίπλα στους ανθρώπους της εστίασης», είπε ο κ. Γεωργιάδης και αναφέρθηκε σε χιλιάδες επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ανοίξουν καθώς δεν έχουν τον προβλεπόμενο ανοιχτό χώρο. Για την απαγόρευση μουσικής είπε ότι ήταν απαίτηση των γιατρών, καθώς «μιλώντας πιο δυνατά εκπνέεις με μεγαλύτερη ταχύτητα τα σταγονίδια, αυξάνοντας την πιθανότητα να κολλήσει κάποιος διπλανός που έχει βγάλει τη μάσκα για να φάει».

Οι σκέψεις των επιχειρηματιών

Νίκος Μυλωνάς – Ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης
«Επιτέλους άνοιξε η εστίαση μετά από πολύ καιρό. Είμαστε ευτυχισμένοι γιατί μετά από 6 μήνες ανοίξαμε τα μαγαζιά. Εύχομαι να έχουμε μια καλή και χωρίς προβλήματα σεζόν με υγεία πάνω από όλα, γιατί αυτή προέχει. Με πολλή προσοχή, να τηρήσουμε τα μέτρα και να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο που περιμένει με ανυπομονησία μετά από τόσο καιρό να βγει ξανά, να φάει, να πιεί και να διασκεδάσει. Κακά τα ψέματα, ο τουρισμός συντηρεί το νησί. Πρέπει όλοι να προσέχουμε και να είμαστε σοβαροί και με το καλό να έρθουν οι τουρίστες που απ’ ότι γνωρίζουμε μετά τις 15 Μαΐου θα ξεκινήσουν και οι πτήσεις. Όλες οι επιχειρήσεις της Ζακύνθου να δουλέψουν και να μπούμε στους κανονικούς μας ρυθμούς».

Γιώργος Βυθούλκας – Ιδιοκτήτης καταστημάτων εστίασης
«Περιμέναμε έξι μήνες. Δεν νομίζω ότι άνοιξε την κατάλληλη ημέρα η εστίαση. Απλώς ευελπιστούμε και περιμένουμε ότι ο κόσμος θα βγει να ξεσκάσει. Έχουμε δείγματα ότι ο κόσμος θέλει να βγει. Έχει ξεκινήσει και κάνει κρατήσεις. Εμείς θα κάνουμε ότι μπορούμε από την πλευρά μας και ο κόσμος όπως πάντα μας στηρίζει και μένουμε «ζωντανοί» και όρθιοι. Τα μέτρα είναι ξεκάθαρα. Ανοιχτοί χώροι, με όλα τα τραπέζια να έχουν τις αποστάσεις που πρέπει, αντισηπτικά και μάσκες. Κάνουμε μια καινούργια αρχή».

Γιώργος Φιορεντίνος – Υπεύθυνος καταστήματος εστίασης
«Είναι πολύ ευχάριστο και σημαντικό το άνοιγμα των καταστημάτων γιατί τόσους μήνες που ήταν κλειστά δεν υπήρχε διέξοδος και οι άνθρωποι είχαν μελαγχολήσει. Δεν ξέρανε που να καθίσουν να πιούν τον καφέ ή το ποτό τους. Ήταν ευλογία αυτή τη στιγμή. Νομίζω ότι προχωράμε καλά και ότι ξεπερνάμε την πανδημία. Όλοι πρέπει να αποκτήσουμε ξανά την αισιοδοξία και τη χαρά μας. Έχουμε μπροστά μας το καλοκαίρι και πιστεύουμε ότι όλα θα πάνε καλύτερα. Υπάρχει πολύς κόσμος που εργάζεται και ήταν κρίμα που τα μαγαζιά ήταν κλειστά τόσο καιρό. Θα μπορούσαν να είναι ανοιχτά με κάποιες προϋποθέσεις».

Γιώργος Μπονίκος – Ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης
«Εύχομαι αυτό το εξάμηνο που μείναμε κλειστά, να καταλάβαμε τις αξίες κάποιων πραγμάτων. Όχι μόνο η δουλειά, αλλά και η προσωπική ελευθερία. Πιστεύω αυτό το ξεκίνημα αν και μας έπιασε απροετοίμαστους εν μέσω εορτών και αργιών ελπίζω να πάνε όλα καλά. Ο κόσμος να κρατάει τις αποστάσεις, γιατί στόχος μας είναι το καλοκαίρι να κυλήσει χωρίς προβλήματα. Εύχομαι σε όλους τους επιχειρηματίες να έχουν μία καλή σεζόν γιατί την έχουμε ανάγκη και εμείς και αυτοί που δουλεύουν στις επιχειρήσεις. Είναι μουδιασμένα τα πράγματα και ο κόσμος δεν μπορεί να το συνειδητοποιήσει ότι είναι ανοιχτά τα μαγαζιά. Αν δεν γίνει με σύνεση ότι κάνουμε, θα χάσουμε το καλοκαίρι».

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο