Η Πρώτη Ανάσταση στη Ζάκυνθο | Gloria στον Ι.Ν. Αγίου Διονυσίου (video & photo)

Που αλλού Μεγάλο Σάββατο κομμάτι θα γρικίσω
με το κλειδί στο στόμα μου τη βίκα να τσακίσω;

Ι. Τσακασιάνος

Με τις δάφνες μπροστά από την ωραία πύλη και με τον «παραδοσιακό σεισμό» υποδέχτηκε η Ζάκυνθος την πρώτη Ανάσταση του 2021.
Τα ξημερώματα θα γινόταν η περιφορά του Επιταφίου στους δρόμους της πόλης και εκατοντάδες πιστοί θα συμμετείχαν στη λιτανεία. Είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές, στιγμές του Ζακυνθινού Μεγαλοβδομαδου, καθώς σε καμία άλλη περιοχή της Ελλάδας δεν γίνεται η λιτανεία του Επιταφίου στις 4 το πρωί. Ενώ λίγο αργότερα, θα ακολουθούσε το σπάσιμο των σταμνών στην πλατεία Αγίου Μάρκου.


Και φέτος λόγω των μέτρων περιορισμού που έχουν τεθεί σε ισχύ για τη μη διασπορά του covid 19, τα έθιμα τηρήθηκαν με διαφορετικό τρόπο και σαφώς με πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή.
Ολα έγιναν με τις σχετικές προφυλάξεις.

Mε την ανατολή του ήλιου, πραγματοποιείται η Γκλόρια και το Κομμάτι, με το σπάσιμο των πήλινων αντικειμένων με το άκουσμα του «Ανάστα ο Θεός…». Την ίδια ώρα οι καμπάνες, που «χηρεύουν» (και δεν χτυπούν ούτε πένθιμα από το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης), ακούγονται σε χαρούμενα σένια και σύμφωνα με την παράδοση, τα παιδιά δαγκώνουν το κλειδί της εξώπορτας, για να είναι γερά.

Δείτε την Πρώτη Ανάσταση στον Ναό του πολιούχου μας Αγίου Διονυσίου, παρουσία των αρχών του τόπου, όπως την κατέγραψε το IONIAN TV που μεταδίδει ζωντανά τις ακολουθίες.