Ο Δ. Ράφτης στο Sport 24 – » Οι αποκαλύψεις του για Λ. Πετρούνια και Β. Μάρα

Στο Sport24 έδωσε συνέντευξη ο Ζακυνθινός προπονητής Δημήτρης Ράφτης και αναφέρθηκε στον Λευτέρη Πέτρούνια και τον Βλάση Μάρα. Ο καταξιωμένος προπονητής προχώρησε σε αποκαλύψεις για τους χαρακτήρες των στο αθλητών.

Δείτε αναλυτικά το δημοσίευμα και μερικά από τα όσα δήλωσε ο Δημήτρης Ράφτης.


Τα 10 από τα 15 ευρωπαϊκά χρυσά μετάλλια στην ενόργανη γυμναστική δεν έχουν μόνο την υπογραφή του Πετρούνια και του Μάρα που τα κατέκτησαν. Ο άνθρωπος που ανέβαζε τον Βλάση στο μονόζυγο και ανεβάζει τον Λευτέρη στους κρίκους, είναι ο ίδιος, ο Δημήτρης Ράφτης. Ο Μίδας των προπονητών της γυμναστικής μίλησε στο SPORT 24 για τα «παιδιά» του.

Ο Δημήτρης Ράφτης έχει δώσει στην ελληνική γυμναστική δύο πανάκριβα διαμάντια. Τον Βλάση Μάρα και τον Λευτέρη Πετρούνια. Οι δύο αθλητές του αποτέλεσαν τη βιτρίνα του αθλήματος στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια. Μάλλον, κάτι κάνει καλά ο κόουτς.

Ο επτανήσιος προπονητής (κατάγεται από τη Ζάκυνθο) της ενόργανης γυμναστικής όταν ακούει επευφημίες, κάνει ένα βήμα πίσω ιπποτικά και ξαναδείχνει τους σπουδαίους αθλητές του. “Ίσως με κάποιον άλλο προπονητή να είχαν κάνει σημαντικότερα πράγματα, αυτό δεν το γνωρίζουμε. Ένας μέτριος αθλητής με έναν πολύ καλό προπονητή δεν είναι βέβαιο ότι θα έχει επιτυχία. Όμως, ένας πολύ καλός αθλητής με έναν όχι τόσο καλό προπονητή θα φτάσει κάπου. Θα διακριθεί. Ο Λευτέρης ισοφάρισε το ρεκόρ του Βλάση με τα πέντε χρυσά μετάλλια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Δεν είναι εύκολο αυτό”., είπε στη συνέντευξή του στο SPORT 24.

Με το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε ο Λευτέρης Πετρούνιας στους κρίκους στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Βασιλείας, η Ελλάδα έφτασε τα 29 μετάλλια σε επίπεδο ανδρών – γυναικών. Οι Έλληνες αθλητές έχουν 15 χρυσά, έξι αργυρά και οκτώ χάλκινα. Τα 10 από τα 15 χρυσά μετάλλια είναι των δύο αγοριών του Ράφτη, ο οποίος πάντα αναγνωρίζει ότι με τον Βλάση άρχισε η προπονητική του καριέρα. “Είναι ο πρώτος γιος μου”, λέει.

Ο Βλάσης Μάρας έχει επίσης ένα αργυρό και δύο χάλκινα και ο Λευτέρης Πετρούνιας ακόμη ένα χάλκινο. Πρώτος στη λίστα είναι ο Ούγγρος σπεσιαλίστας του πλάγιου ίππου, Κρίστιαν Μπέρκι με έξι χρυσά στο ίδιο όργανο. Συνεπώς, στα δύο από τα συνολικά έξι όργανα κορυφαίοι Ευρωπαίοι είναι δύο Έλληνες.

ΜΑΣΤΕΡ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ
“Ο Λευτέρης ισοφάρισε το ρεκόρ του Βλάση. Και είμαι ευτυχής για το γεγονός ότι είχα και έχω αυτά τα δύο παιδιά. Μπορώ να πω τουλάχιστον ότι τους διαχειρίστηκα σωστά, τους προστάτεψα. Διότι, ξέρω ότι το αποτέλεσμα κατά βάθος το κρίνει ο αθλητής. Αυτός κάνει τη διαφορά. Πάντως, ένα μάστερ στην ψυχολογία μπορώ να το διεκδικήσω. (γέλασε) Ο Λευτέρης είναι εξωστρεφής και ξέρεις τι πρέπει να κάνεις μαζί του και ο Βλάσης εσωστρεφής, άρα φαντάζεσαι αυτό που ίσως νιώθει.

Ο πρώτος θα γυρίσει τον κόσμο ανάποδα, για να του δώσεις λύση σε αυτό που τον απασχολεί. Δεν θα φύγει από το γυμναστήριο αν δεν βρει τη λύση. Αυτό λέει κι ο ίδιος: »όταν δεν υπάρχει δρόμος για να πας εκεί πού θες, ανοίγεις δρόμο”. Έτσι, είναι ο Λευτέρης. Από τον Βλάση δεν έπαιρνες λέξη. Και πρέπει να τους βοηθήσεις και τους δύο, ώστε να είναι έτοιμοι για το ένα λεπτό που θα βρεθούν πάνω στο όργανό τους στους αγώνες”.