ΒΙΝΤΕΟ | Πώς φτιάχνεται το βαγί | Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για την Κυριακή των Βαΐων

H Μεγάλη Εβδομάδα στη Ζάκυνθο έχει ένα δικό της, εντελώς χαρακτηριστικό, χρώμα. Εχει, επίσης, ξεχωριστό τυπικό στις θρησκευτικές της τελετές και δικά της πανάρχαια έθιμα, που οι κάτοικοί της τα σέβονται και τα τηρούν με μοναδική φροντίδα και ευλάβεια.Ο Ζακυνθινός ήταν και είναι πιστός στα αντέτια του. Τα τηρούσε και τα τηρεί με θρησκευτική ευλάβεια και από αυτά καταλαβαίνει τις γιορτές και την επανάληψη του χρόνου.

Tην έναρξη του Μεγαλοβδόμαδου στο νησί σηματοδοτεί το «Βαγί» που το Σάββατο του Λαζάρου, όταν στις 11:00 το πρωί οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούν πανηγυρικά και οι «νόντσολοι» το κρεμούν σε όλα τα καμπαναριά της πόλης και των χωριών του νησιού μας.


Το βαγί στη Ζάκυνθο δεν είναι η γνωστή δάφνη που μοιράζεται στην υπόλοιπη Ελλάδα αυτή τη μέρα, αλλά τα φρέσκα κιτρινωπά φύλλα του φοίνικα, που μ’ αυτά πλέκουν σταυρούς, “βαγιοφόρες”, ήλιους, αλογάκια κ.α. και στολίζουν τις εκκλησίες για τη γιορτή. Τα μοναδικά έθιμα του νησιού μας σε σχέση με το Μεγαλοβδόμαδο επιβάλλουν ιδιαίτερο στολισμό των Ναών μας την Κυριακή των Βαΐων.

Στο νησί μας με ιδιαίτερη επιμέλεια στολίζονται οι ναοί με διάφορες κατασκευές από βαγιά, όπως χαρακτηριστικά λέμε τα λευκόχρωμα φύλλα των φοινίκων. Χαρακτηριστικός ο στολισμός του Ιερού Ναού του Πολιούχου και Προστάτη του νησιού Αγίου Διονυσίου, όπου ο επιμελητής του ναού Διονύσιος Κόκλας, με δεξιοτεχνία κατασκευάζει αλογάκια, αστέρια και ήλιους που κρεμάει από τους πολυελαίους, τις καθέδρες και τις εικόνες. Ενώ γιρλάντες από βαγιά απλώνονται από τους πολυελαίους και στα τρία κλίτη του ναού.

Την εθιμική αυτή συνήθεια διέσωσε με τους στίχους του ο Ζακυνθινός ποιητής Γιάννης Τσακασιάνος στον “Ζακυνθινό Σπουργίτη” του έτους 1884,

“Αγιοπαντήτικο βαγί, με τους μακρύους σου κλώνους,
που θα σε ιδώ να κρεμαστής να ‘πω ‘σε πολλούς χρόνους;”.

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο