ΒΙΝΤΕΟ | Όταν η Μαρία η Μαγδαληνή «άγγιξε» τη Ζάκυνθο

Κάθε τόπος κουβαλά την ιστορία αλλά και το μύθο του, που απασχολούν τη φαντασία και την ψυχή των ανθρώπων του εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των ιστοριών μεταφέρονται από στόμα σε στόμα και από γενιά σε γενιά με το πέρασμα των αιώνων. Σύμφωνα με την επιστήμη, πολλές από αυτές τις ιστορίες έχουν μια αληθινή εξήγηση, αν σκάψετε αρκετά βαθιά για να τη βρείτε.

Μια τέτοια ιστορία, μας διηγούνται σήμερα 2 κάτοικοι των Μαριών.
Αφού σύμφωνα με την τοπική παράδοση , το χωριό Μαριές ήταν το πρώτο μέρος που επισκέφτηκε η Μαρία Μαγδαληνή και μίλησε για τον Χριστό το έτος 34 μ.Χ., πριν 1987 χρόνια δηλαδή.
Ο πανάρχαιος, τοπικός θρύλος, ο οποίος βέβαια στερείται ιστορικής στήριξης, θέλει την μαθήτρια του Ιησού, την πολυσυζητημένη και συχνά παρεξηγημένη Μαρία τη Μαγδαληνή, να είναι αυτή, που πρώτη κήρυξε στη Ζάκυνθο τον χριστιανισμό.

Ο μύθος λέει πως πηγαίνοντας στη Ρώμη, με συνοδό της την άλλη Μαρία, του Κλωπά, για να καταγγείλει την άδικη σταύρωση του Χριστού από τον Πόντιο Πιλάτο, ναυάγησε έξω από το νησί μας και ανέβηκε στη στεριά για να σωθεί. Έτσι μετέφερε στους κατοίκους του τόπου τη νέα θρησκεία.

Το ναυάγιο έγινε έξω από το Πόρτο Βρώμη, και σ’ ένα βράχο του οι κάτοικοι της περιοχής δείχνουν με ευλάβεια και υπερηφάνεια, μέχρι και τις μέρες μας, το αποτύπωμα πάνω στο βράχο από το πρώτο πάτημα της Ισαποστόλου στο νησί. Υπάρχει μάλιστα και η άποψη πως το χωριό Μαριές πήρε το όνομά του από εκείνο των δύο συνώνυμων ιερών γυναικών .
Σημασία πάντως έχει πως η ιστορία αυτή, αληθινή ή ψεύτικη, έχει επικρατήσει στο νησί και ιδιαίτερα στην ορεινή του ζώνη και πως αυτό πιστεύεται από τους περισσότερους Ζακυνθινούς.
Στο όνομα της φημισμένης γυναίκας από τα Μάγδαλα είναι αφιερωμένη και η κεντρική εκκλησία του χωριού, η οποία πανηγυρίζει ετήσια την μνήμη της, στις 22 Ιουλίου, με ακολουθίες, λαμπρές τελετές, λιτανεία και μεγάλο λαϊκό πανηγύρι.

Αφήγηση: Τζίνα Καραμαλικη
Κάμερα Μοντάζ: Χριστίνα Βουτου
Ευχαριστούμε τους Μαρίνο Γιατρά και Διονύση Γιατρά κατοίκους Μαριών