Παραιτήθηκε ο Δ. Κουτσογιάννης | Με αρετή και τόλμη συνεχίζει ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος

“Με λύπη διαπιστώνω ότι ο κ. Αρετάκης είναι κατώτερος των περιστάσεων καθώς δεν έχει υλοποιηθεί τίποτα από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις”
“Πρέπει να κάνουμε συμμάχους τους πολίτες και τους εργαζόμενους για την αλλαγή που θέλουμε”
“Γυρίζω σελίδα και συνεχίζω με τον ίδιο ζήλο, ανεξάρτητη σκέψη και υπηρετώντας τον θεσμικό μου ρόλο”

“Ελεύθερος και Τολµηρός”, ο δηµοτικός σύµβουλος και πρώην Αντιδήµαρχος Ζακύνθου Δηµήτρης Κουτσογιάννης αποφάσισε να γυρίσει σελίδα, να ξεχάσει το παρελθόν και να ακολουθήσει τον δρόµο της ανεξαρτησίας δηλώνοντας “παρών” στις προκλήσεις του σήµερα και του αύριο.
Ο κ. Κουτσογιάννης αποφάσισε να παραιτηθεί από σύµβουλος της Δηµοτικής Αρχής και να συνεχίσει ως ανεξάρτητος Δηµοτικός Σύµβουλος διαπιστώνοντας, σύµφωνα µε δικές του δηλώσεις, ότι ο Δήµαρχος Ζακύνθου είναι κατώτερος των περιστάσεων, µη υλοποιώντας τις προεκλογικές του δεσµεύσεις αφού η έλλειψη επικοινωνίας, η παντελής αδιαφορία για τα προβλήµατα καθηµερινότητας, τα ανοιχτά ζητήµατα που χρονίζουν και απαιτούν συλλογικές, οµόφωνες και τεκµηριωµένες επιστηµονικά και πολιτικά αποφάσεις και η λειτουργεία της Δηµοτικής Αρχής ως “Αρχή ενός ανδρός” ούτε τον εκφράζουν, ούτε ειναι διατεθειµένος να τα υπηρετήσει.


Για την ιστορία θυµίζουµε ότι η δηµοτική παράταξη ξεκίνησε τη θητεία της µε τους Δηµήτρη Κουτσιογιάννη, Ανδρέα Μαρινάκη, Χαράλαµπο Βαρβαρίγο, Βασιλική Καψαµπέλη, Σταύρο Κακολύρη, Ευάγγελο Σεβαστιάδη και Βασίλη Πρασσά.
Τα πρώτα σύννεφα ήρθαν από τις διαφωνίες του δηµάρχου µε τους δικούς του ανθρώπους αφού συνεχώς επαναλάµβανε (ακόµη και πρόσφατα) ότι η εκλογή ήταν προσωπική του υπόθεση και όλοι βγήκαν λόγω της αναγνωρισιµότητας του προσώπου του. Στην πορεία προέκυψε η παραίτηση Β. Πρασσά και η αντικατάσταση του από τον Νικήτα Σπίνο.
Αγγελλος Σεβαστιαδης, Ανδρέας Μαρινάκης, Χαράλαµπος Βαρβαρίγος και Δηµήτρης Κουτσογιάννης είτε παραιτήθηκαν είτε σύντοµα καταργήθηκαν από τον δήµαρχο από τις θέσεις αντιδηµάρχων αλλά και από νευραλγικές υπεύθυνες θέσεις οργανισµών.
Η πολιτική του δηµάρχου προφανώς αφορά συνεργασίες µε «ικανότερους» από τους δικούς του, αφού ήδη έχει προχωρήσει σε ορισµούς αντιδηµαρχων από συµβούλους παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Κεραυνός λοιπόν που αλλάζει το σκηνικό και τις ισορροπίες η πολιτική απόφαση του Δηµήτρη Κουτσογιαννη να ανεξαρτητοποιηθεί και όχι να οδηγηθεί σε παραίτηση που θα άδειαζε την γωνία και θα οδηγούσε επιλαχόντες στα έδρανα του συµβουλίου.
Σίγουρα η κίνηση Κουτσογιάννη θα προβληµατίσει ιδιαίτερα και τους µέχρι σήµερα διαφωνούντες.
Οι εξελίξεις αναµένονται περίεργες και πρωτοφανείς.
Η απλή αναλογική βέβαια κρατάει τους δηµάρχους στις θέσεις τους. Και οι γέφυρες µε την αντιπολίτευση πάντα θα είναι σε πρώτη γραµµή
Όσο για τον Δηµήτρη Κουτσογιάννη είναι ένας νέος άνθρωπος, χαίρει ιδιαίτερης κοινωνικής εκτίµησης και µόνο καλά είχαν να πουν όλοι όσοι συνεργάστηκαν µαζί του το διάστηµα που του δόθηκε η ευκαιρία να ασχοληθεί µε τα κοινά.

Μιλώντας αποκλειστικά στην ΗΜΕΡΑ στην πρώτη του συνέντευξη ως ανεξάρτητος δηµοτικός σύµβουλος µας ανέλυσε τους λόγους της παραίτησής του καθώς και τα σχέδια του για το µέλλον.

ΕΡ.: Μετά την πάροδο 10 μηνών από την ανάληψη των καθηκόντων σας, παραιτηθήκατε από Αντιδήμαρχος της Δ.Ε. Ζακυνθίων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι προβήκατε σε αυτήν την ενέργεια “έχοντας ως γνώμονα την προάσπιση των συμφερόντων των δημοτών και λειτουργώντας πάντα με διαφάνεια, ήθος και εντιμότητα, τόσο ως άτομο όσο και ως αιρετός, γνωρίσματα που οι πολίτες αναγνώρισαν αλλά και αναγνωρίζουν στο πρόσωπό μου” ουσιαστικά ζητούσατε από τον κ. Δήμαρχο την στήριξή του για να μπορέσετε να κάνετε κάποια απλά και σημαντικά έργα για το νησί, όμως βρήκατε τις πόρτες κλειστές….
Σήμερα φτάσατε να παραιτείστε και από το συνδυασμό στον οποίο να υπενθυμίσουμε ότι ήρθατε πρώτος σε σταυρούς προτίμησης και ανεξαρτοποιείστε.
Πείτε τι σας οδήγησε στο να πάρετε αυτήν την απόφαση;
ΑΠ.:
Έπειτα από την υποψηφιότητά μου και την εκλογή μου με τον συνδυασμό «ΜΕ ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ», κλήθηκα από την θέση του Αντιδημάρχου Δ.Ε. Ζακυνθίων αλλά και του Δημοτικού Συμβούλου, να είμαι δίπλα στους συνδημότες μου, αλλά και να συνεργαστώ με όλα τα τοπικά συμβούλια, τους τοπικούς φορείς και τους εργαζομένους του Δήμου μας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτό βέβαια μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω καλύτερα τον τόπο και τους ανθρώπους του, να βιώσω τις αγωνίες τους και να αφουγκραστώ τις ελπίδες τους για το μέλλον. Έκτοτε και στο διάστημα δέκα (10) μηνών μετά την παραίτησή μου, δεν υπήρξε καμία επαφή μου με τον κ. Δήμαρχο για θέματα που αφορούσαν τον Δήμο μας. Συνέχισα να τοποθετούμαι πάνω στα θέματα και να συμβάλω όσο μπορώ στο δημόσιο διάλογο και λήψη αποφάσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο. Διαπιστώνω όμως ότι ο τρόπος λήψης αποφάσεων δεν έχει αλλάξει και εξακολουθεί να είναι προκαθορισμένος.
Δυστυχώς, λαμβάνοντας υπόψιν την έλλειψη επικοινωνίας, την παντελή αδιαφορία στα προβλήματα καθημερινότητας και στα δρώμενά της, τα ανοιχτά και μεγάλα ζητήματα που χρονίζουν και απαιτούν αποφάσεις συλλογικές, ομόφωνες και τεκμηριωμένες επιστημονικά και πολιτικά καθώς και τη λειτουργία της Δημοτικής Αρχής ως «Αρχή ενός ανδρός» η οποία δεν με εκφράζει στο ελάχιστο με οδηγούν να παραιτηθώ από σύμβουλος της Δημοτικής Αρχής και να πορευτώ ως ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος.

ΕΡ.: Η καθαριότητα αποτελεί ένα από τα τρία μεγαλύτερα προβλήματα του νησιού. Αν και νέος στην αυτοδιοίκηση κληθήκατε από την Δημοτική Αρχή να αναλάβετε ένα κρίσιμο πόστο αυτό της καθαριότητας. Τι αποκομίσατε?
ΑΠ.:
Πράγματι, η καθαριότητα αποτελεί ένα από τα πιο ευαίσθητα αλλά και χρόνια προβλήματα, καθώς είναι αυτή που κρίνει την εικόνα του τόπου μας. Τα προβλήματα, που ήταν αφημένα στην τύχη τους, μας βρήκαν χωρίς τον απαραίτητο μηχανολογικό εξοπλισμό, με έλλειψη προσωπικού, χωρίς τις απαραίτητες προμήθειες βασικών ειδών, εγκαταστάσεις τριτοκοσμικής χώρας. Παρόλα αυτά, η προσπάθεια όλων μας από την αρχή ήταν σημαντική αλλά χωρίς ουσία, γιατί όσο καλή διάθεση να υπάρχει όταν δεν υπάρχει ο κατάλληλος προγραμματισμός όλα είναι μάταια. Βέβαια θα ήθελα να τονίσω στο σημείο αυτό ότι σημαντικό ρόλο στο να υπάρχει μια καλή εικόνα του τόπου μας σήμερα έπαιξε αλλά και παίζει η πανδημία καθώς σε κανονικές συνθήκες τα προβλήματα θα ήταν πολλά. Επίσης θα ήθελα να σταθώ στην σημερινή τεράστια προσπάθεια που γίνεται και οφείλεται στον Διονύση Τουρκάκη που πραγματικά υπερβάλει εαυτόν και τα αποτελέσματα είναι ορατά. Εύχομαι ο κ. Δήμαρχος να του δίνει τα απαραίτητα εφόδια για το καλό του τόπου μας. Οι δυσκολίες αλλά και οι εμπειρίες που αποκόμισα το σύντομο αυτό χρονικό διάστημα είναι αυτές που μου δίνουν δύναμη να μάχομαι καθημερινά για το καλύτερο του νησιού μας.

ΕΡ.: Πως αξιολογείτε το έργο του κ. Αρετάκη μετά τους 20 μήνες διοίκησης;
ΑΠ.:
Ο «Κλεισθένης» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (ν. 4555/2018), με τον οποίο διεξήχθησαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, θεσμοθέτησε το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής με την φιλοδοξία της ιδέας για συνεργασίες αλλά και συγκλίσεων απόψεων όλων των Δημοτικών Συμβούλων.
Μετά την πάροδο 20 μηνών από την ανάληψη της Δημοτικής Αρχής με λύπη διαπιστώνω ότι ο κ. Αρετάκης είναι κατώτερος των περιστάσεων καθώς τίποτα από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις δεν έχει υλοποιηθεί. Από την πρώτη στιγμή έδειξε την παντελή έλλειψη διάθεσης για συνεργασία, τόσο με τους δικούς του Συμβούλους όσο και με Συμβούλους άλλων παρατάξεων. Η πολιτική που ακολούθησε αλλά και ακολουθεί ο κ. Αρετάκης είναι, ό,τι γίνεται δεν χρειάζεται ούτε διάλογο, ούτε προβληματισμό, ούτε άλλη άποψη, αλλά ούτε ενημέρωση παρά μόνο συναίνεση και στράτευση πίσω από ό,τι προτείνεται χωρίς ερωτήσεις και χωρίς ιδιαίτερους προβληματισμούς. Η προχειρότητα, η έλλειψη στρατηγικής, η απαξίωση των εργαζομένων του Δήμου μας αλλά και των Δημοτικών Συμβούλων είναι τα στοιχεία της μέχρι τώρα αποτυχίας του κ. Αρετάκη και της Δημοτικής Αρχής.

ΕΡ.: Ποιο είναι το δικό σας όραμα σε ότι αφορά τη λειτουργεία του δήμου; Τι δεν δούλεψε ή δεν δουλεύει καλά κατά την γνώμη σας;
ΑΠ.:
Θέλει διάθεση, κέφι και συνεργασία! Πρέπει να δείξουμε ενθουσιασμό και να επιμείνουμε. Τίποτα δεν αλλάζει από μόνο του. Πρέπει να κάνουμε συμμάχους τους πολίτες για να αλλάξουμε τις πόλεις μας. Πρέπει να έχεις άμεση επικοινωνία με τους συνεργάτες σου (υπαλλήλους-εργαζόμενους) του Δήμου ώστε από κοινού να αντιμετωπίσεις όλα τα προβλήματα. Πρέπει να γίνουμε, πρώτα εμείς, η αλλαγή που θέλουμε. Οι αλλαγές χρειάζονται σχεδιασμό και διαβούλευση με την κοινωνία για το επιθυμητό αποτέλεσμα. Θέλει επιμονή και υπομονή η αλλαγή και αυτή την υπομονή πρέπει να την υποδείξουμε όλοι μας. Δυστυχώς ούτε την επιμονή, ούτε την υπομονή αλλά κυρίως ούτε τη διάθεση επικοινωνίας και συνεργασίας έχει ο κ. Αρετάκης.

ΕΡ.: Ποια είναι η επόμενη μέρα του Δημήτρη Κουτσογιάννη στο δημόσιο βίο;
ΑΠ.:
Σε ό,τι με αφορά, μαζί με το ήμισυ της περιόδου της Δημοτικής Αρχής γυρίζω σελίδα, ξεχνώ το παρελθόν, δηλώνω «παρών» και θα συνεχίσω με τον ίδιο ζήλο, με ανεξάρτητη σκέψη και υπηρετώντας 100% τον θεσμικό μου ρόλο, χωρίς προσωπικές κόντρες, να ψηφίζω αυτά που κατά την γνώμη μου ωφελούν και θα είμαι απέναντι σε εκείνα που οπισθοδρομούν και διχάζουν την Ζάκυνθο.

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο