Μία «κακή» ημέρα για τον κ. Ερτογάν

sputniknews

Η περασμένη Τρίτη μπορεί να θεωρηθεί μια από τις » «κακές» ημέρα για τον Τούρκο Πρόεδρο. Παρά το ότι προσπάθησε με την υπερεκμετάλλευση της επιστολής των απόστρατων Ναυάρχων να αντιστρέψει το κλίμα, εκ του αποτελέσματος ούτε ΗΠΑ ούτε ΕΕ «τσίμπησαν». Και η αρχή έγινε την επιβολή κυρώσεων από της ΗΠΑ στην τουρκική πολεμική βιομηχανία, έτσι για αρχή, αλλά κυρίως με την τροπή που πήρε η επίσκεψη των Προέδρων των Ευρωπαϊκών θεσμών. Η ασυνήθιστη ένταση των μηνυμάτων που στάλθηκαν στην Άγκυρα μετά την συνάντηση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με τον Ερντογάν καθιστά σαφές, πρώτον, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ευθυγραμμίζεται πλέον με τις διπλωματικές αρχές της Διοίκησης Μπάιντεν και δεύτερον ότι η Τουρκία δεν θα μπορεί να περιμένει περαιτέρω βελτίωση των ευρωτουρκικών σχέσεων, αν εξακολουθήσει να αγνοεί είτε το Διεθνές Δίκαιο, είτε τα προαπαιτούμενα του κράτους δικαίου.

Άλλωστε το γεγονός ότι της συνάντησης με τον Ερντογάν προηγήθηκε η συνάντηση των εκπροσώπων της ΕΕ με τον Αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα, δίνει από μόνο του το στίγμα του νέου στενότερου για το καθεστώς Ερντογάν πλαισίου εντός του οποίου φαίνεται να επανατοποθετούνται και να οριοθετούνται εφεξής οι σχέσεις της Τουρκίας με την Δύση. Το ότι ο Τούρκος Πρόεδρος δεν έκανε δηλώσεις μετά τις επαφές αυτές, αποδεικνύει την αμηχανία της Τουρκικής πλευράς. Ίσως δεν το περίμεναν και δεν ήταν προετοιμασμένοι για μια κριτική από την πλευρά της Ευρώπης, στο υψηλότερο θεσμικό επίπεδο, για όλα τα ανοιχτά θέματα. Από την Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό τη σχέση με Ελλάδα και Κύπρο, τη Συρία, τη Λιβύη, το μεταναστευτικό, τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία και το κράτος δικαίου, την συνθήκη της Κωνσταντινούπολης για τα δικαιώματα των γυναικών. Δέχτηκε κριτική και ζητήθηκαν απαντήσεις και απτές αποδείξεις μέχρι τον Ιούνιο για όλα. Φαίνεται ότι πολλά πλέον έχουν αλλάξει για τον Τούρκο Πρόεδρο μετά την ανάληψη της προεδρίας Μπάιντεν.


Σύντομα θα κληθεί να διαλέξει στρατόπεδο, από τη στιγμή που Αμερικανική εξωτερική πολιτική επανέρχεται στην Μεσόγειο και «υφαίνεται» ένα πολεμικό κλίμα ανάμεσα σε ΗΠΑ από την μια πλευρά και Ρωσία- Κίνα από την άλλη. Είναι στα ατού του το πολιτικό παιχνίδι και οι αλλαγές, όμως τα περιθώρια ελιγμών στενεύουν . Άλλωστε και στην Ευρώπη αλλάζει το κλίμα, αλλά και οι εκλογές το φθινόπωρο στην Γερμανία του επιφυλάσσουν αλλαγές όχι ευχάριστες όπως συνέβη και στην Αμερική. Δεν έφτανε όμως αυτή η «ψυχρολουσία». Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε το ταξίδι Μητσοτάκη στη Λιβύη, προπύργιο της αναθεωρητικής πολιτικής της Τουρκίας μαζί με τη Συρία στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν θα του άρεσε καθόλου που άκουσε από τα χείλη του Έλληνα Πρωθυπουργού, αλλά και από χείλη Ευρωπαίων Αξιωματούχων που επισκέφτηκαν πριν από την ελληνική αντιπροσωπεία την Λιβύη, αλλά και τον Ιταλό Πρωθυπουργό κ. Ντράγκι, «»Ότι πρέπει να αποχωρήσουν από τη Λιβύη οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι, αλλά και να μην ισχύσει το Τουρκικό Λιβυκό παράνομο σύμφωνο για τις ΑΟΖ.. Φυσικά η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης δεν πήρε ξεκάθαρη θέση και δεν απάντησε, κανείς δεν περίμενε κάτι διαφορετικό και αυτά που πρότεινε για τριμερή με την Τουρκία για το συγκεκριμένο θέμα δεν μπορεί να γίνουν δεκτά.

Όμως το ότι τέθηκαν επί Λιβυκού εδάφους αυτά τα θέματα τόσο ξεκάθαρα σίγουρα δεν θα άρεσε στον Τούρκο Πρόεδρο που είχε συνηθίσει σε απόλυτη επιρροή στην περιοχή. Αυτά όλα δείχνουν αλλαγές και δίνουν έναν τόνο κάποιας αισιοδοξίας για τη δική μας πλευρά. Έως εκεί όμως, ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος με πολλές ανατροπές και εκπλήξεις. Όμως δείχνει ότι και η εξωτερική μας πολιτική πηγαίνει καλά, διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες των κακών ειδήσεων και όσους προέτρεψαν και επέμεναν σε βιαστικές κινήσεις. Στην εξωτερική πολιτική κάθε πράγμα πρέπει να ωριμάζει και να μπαίνει στο τραπέζι στην ώρα του. Τώρα μπροστά μας η πιθανή επίσκεψη Δένδια στην Άγκυρα την άλλη εβδομάδα. Μάλλον θα «τρέχει» η Τουρκία να αποδείξει ότι επιθυμεί τον διάλογο. Εμείς τον διάλογο ποτέ δεν τον αρνηθήκαμε, τις υπό πίεση και τις απειλές διάλογο δεν δεχόμαστε.

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο