Ανησυχία προκαλεί η δειγματοληψία | Συναγερμός από το ιικό φορτίο στα λύματα της Ζακύνθου

•Ολοένα χειρότερη η επιδημιολογική εικόνα του νησιού
•Ν. Σπίνος: “Ο τελευταίος έλεγχος έδειξε 20%”
•ΔΕΥΑΖ: Επανέλεγχος δείγματος για να υπάρχει ασφαλής εικόνα

Ανησυχία έχει προκαλέσει η δειγματοληψία σε λύματα σε κεντρικό σημείο της Ζακύνθου, αφού σύμφωνα και με τα όσα ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Αλυκών και Υπεύθυνος COVID του Δήμου Ζακύνθου είναι πολύ υψηλό το ιικό φορτίο κορωνοϊού που διαπιστώθηκε. Η δειγματοληψία που πραγματοποιήθηκε από τη ΔΕΥΑΖ έγινε την 1η Απριλίου, με τα αποτελέσματα να στέλνονται στην Αθήνα και να βγαίνουν πριν από λίγες ημέρες.
“Τα αποτελέσματα τα οποία βγήκαν ήταν πολύ υψηλά σε ότι αφορά το ιικό φορτίο στο νησί μας. Είναι πολλαπλάσια των τιμών που βρίσκουμε στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Επειδή όμως η δειγματοληψία γίνεται από τρεχούμενη ροή και όχι μέσα από κάποια λυματοδεξαμενή, έγινε καινούργια δειγματοληψία ώστε να υπάρχει μια σύγκριση αποτελεσμάτων” τόνισε ο κ. Σπίνος.
Μάλιστα ο Υπεύθυνος COVID του Δήμου Ζακύνθου ανέφερε ότι το ποσοστό φτάνει στο 20%, ωστόσο τόνισε ότι με την απάντηση του δεύτερου δείγματος θα διαπιστωθεί αν το ποσοστό αυτό είναι όντως έτσι ή υπάρχει σημαντική διαφορά.
“Σαν ποσοστό ήταν περίπου στο 20%. Είναι τεράστιο το νούμερο. Περιμένουμε να έχουμε ασφαλή εικόνα με την απάντηση του δεύτερου δείγματος. Δείχνει μια αύξηση των κρουσμάτων, αλλά δεν είναι αυτή η πολλαπλάσια εικόνα που έχουμε από τα περιστατικά. Για αυτό κρατάμε μια επιφύλαξη ως προς την αντικειμενική πραγματικότητα και θα περιμένουμε την απάντηση”.
Όπως ανέφερε ο κ. Σπίνος έχουν γίνει συνολικά εκτός από τον τελευταίο έλεγχο που αναμένονται τα αποτελέσματα τέσσερις δειγματοληψίες σε λύματα του νησιού μας, με τις τρεις να είναι ολοκληρωτικά αρνητικές, ενώ η τέταρτη έφτασε στο ποσοστό του 20% σχετικά με το ιικό φορτίο που υπάρχει. Μάλιστα ο Υπεύθυνος COVID του Δήμου σημείωσε ότι επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνει η δειγματοληψία από πιο κεντρικό σημείο του νησιού μόνο αν γίνεται συνέχεια έλεγχος μπορεί να διασταυρωθεί το αποτέλεσμα.
“Ήταν αρνητικοί και οι προηγούμενοι έλεγχοι και τώρα έφτασε ο τελευταίος έλεγχος στο 20%. Επειδή δεν έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε από ένα πιο κεντρικό σημείο όπου υπάρχει μεγαλύτερη ποσότητα, οι επαναλαμβανόμενες δειγματοληψίες είναι ένας τρόπος για να διασταυρωθεί το αποτέλεσμα”.


“Τα δείγματα στάλθηκαν στην Αθήνα”

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές τις δειγματοληψίες τις κάνει η ΔΕΥΑΖ με τον κ Σπίνο να τονίζει: “Τα δείγματα τα παίρνει η ΔΕΥΑΖ και τα στέλνει στην Αθήνα. Κατόπιν απόφασης από την Αθήνα κανονίζεται η δειγματοληψία και στα πλαίσια της συνεργασίας και με τον ΕΟΔΥ. Αυτό που με ενημέρωσαν είναι ότι το δείγμα από τα λύματα το πήραν σε κεντρικό σημείο αλλά δεν ήταν αποθηκευμένα σε κάποια μεγάλη λυματοδεξαμενή”.
Ο Αντιδήμαρχος Αλυκών αναφέρθηκε και στην επιδιημιολογική εικόνα του νησιού μας, η οποία κάθε μήνα χειροτερεύει ακόμα περισσότερο. Όπως τόνισε είχε επικοινωνία και με τον πρόεδρο της Επιτροπής Λοιμώξεων Αθανάσιο Μάρκου προκειμένου να ενημερωθεί για το πώς πάνε τα πράγματα με τον κορωνοϊό στο νησί μας.
“Επικοινώνησα με τον κ. Μάρκου τον Πρόεδρο της Επιτροπής Λοιμώξεων και τον ρώτησα πως πάμε με τα κρούσματα. Τον Φεβρουάριο είχαμε μ.ο. 4 κρούσματα ημερησίως, τον Μάρτιο ένα μ.ο. 8 κρουσμάτων την ημέρα και τον Απρίλη βρισκόμαστε στα 10-11 κρούσματα ημερησίως. Η κλινική COVID είναι σχεδόν γεμάτη και έχουμε ακόμη ένα άτομο στη ΜΕΘ”.
Από εκεί και πέρα ο Δήμος Ζακύνθου περιμένει και την ανάλυση του δεύτερου δείγματος από τα λύματα του νησιού μας προκειμένου να διαπιστωθεί αν όντως το ιικό φορτίο είναι αρκετά μεγάλο, όπως παρουσιάστηκε στην δειγματοληψία που έγινε πριν από λίγο καιρό, με την ανησυχία να είναι έκδηλη στο νησί μας, αφού καθημερινά είναι αυξημένα τα θετικά περιστατικά στον κορωνοϊό.
Μόνο την περασμένη Τρίτη είχαμε 9 περιπτώσεις συνανθρώπων μας θετικών στον κορωνοϊό, ενώ και τις προηγούμενες ημέρες ο αριθμός παραμένει υψηλός. Επίσης νοσηλεύονται 12 συνάνθρωποι μας στην κλινική COVID, ενώ ένας ακόμη άνθρωπος είναι διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο