Παγκόσμια Ημέρα Υγείας | Η υγεία είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο

cityportal

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας η χθεσινή με ολόκληρο τον πλανήτη να πολιορκείται από την πανδημία του covid-19. Κάθε χρόνο, τέτοια ημέρα τα μηνύματα τόσο των νοσοκομειακών ιατρών, όσο και των εργαζομένων στο νοσοκομείο της Ζακύνθου επικεντρωνονται στα σημαντικά προβλήματα της δημόσιας υγείας που απασχολούν όλο τον κόσμο.
Αναφερόμενοι στη συμβολή του προσωπικού που ασχολείται στον τομέα αυτό: Ιατρικό, Νοσηλευτικό, Παραϊατρικό, Βοηθητικό και Διοικητικό πουβρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της πανδημίας, παρέχοντας όσο το δυνατόν υψηλότερη ποιότητα περίθαλψης και φροντίδας, βοηθώντας να συλλέγονται δεδομένα για καινούργιες κλινικές μελέτες, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Πέτρος Γιακουμέλος επισημαίνει πως “η υγεία είναι ένα από τα πιο σημαντικά ανθρώπινα αγαθά που κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες ανεξαρτήτως της οικονομικής του κατάστασης. Σε εποχές τέτοιας κρίσης συνειδητοποιούμε ότι η ΥΓΕΙΑ είναι πράγματι το πολυτιμότερο αγαθό. Εμείς οι εργαζόμενοι του ΓΝΖ, προσπαθούμε καθημερινά να προσφέρουμε τις καλύτερες υπηρεσίες υγείας και πολλές φορές κάτω από δύσκολες συνθήκες, επιθυμώντας ο πολίτης να αισθάνεται ασφαλής όταν χρειάζεται να έρχεται στο νοσοκομείο μας. Βασικός στόχος μας ως Σωματείο είναι να συνεχίσουμε να διεκδικούμε όλα τα αιτήματα μας, για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ένα ήρεμο εργασιακό περιβάλλον και ένα δίκαιο και αποτελεσματικό σύστημα υγείας”.
Απο την μεριά της και η ΕΝΙΖ αναφέρει “ενα χρόνο μετά, η κυβέρνηση συνεχίζει να αντιστέκεται με πείσμα στο αίτημα για πρόσληψη μόνιμων γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού που αδιαμφισβήτητα χρειάζεται, ακόμα και από την προ covid εποχή, και που σήμερα αν υπήρχε θα σώζονταν εκατοντάδες έως και χιλιάδες ανθρώπινες ζωές ακόμα και συναδέλφων μας. Ένα χρόνο μετά και αφού έχουν μετατραπεί πάρα πολλά τμήματα των νοσοκομείων μας σε COVID κλινικές ή ΜΕΘ αποδυναμώνοντας σημαντικά τις άλλες λειτουργίες των νοσοκομείων μας και αφήνοντας ακάλυπτους τους μη covid ασθενεις.
Ένα χρόνο μετά και μέσα στην πανδημία, οι συμβασιούχοι υγειονομικοί συνάδελφοι μας τελούν υπό ομηρεία και απόλυση, οι επικουρικοί γιατροί δεν μονιμοποιούνται και πραγματικά νέες θέσεις δεν προκηρύσσονται.
Ένα χρόνο μετά σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας αλλά και στο δικό μας, οι υγειονομικοί παραμένουμε χωρίς συστηματικό έλεγχο με τα αξιόπιστα μοριακά τεστ, αφού λιγότεροι από ένας στους πέντε έχουν ελεγχθεί και συνηθέστερα όχι για παραπάνω από μία φορές , πάρα τις δικές μας επανειλημμένες εκκλήσεις για τουλάχιστον μηνιαίους ελέγχους με PCR σε όλους τους υγειονομικούς, τους εκπαιδευτικούς και όλες τις επαγγελματικές ομάδες υψηλού κινδύνου.
Στο νοσοκομείο Ζακύνθου που σταδιακά διαφαίνεται ο κίνδυνος και η προοπτική να μετατραπεί ουσιαστικά σε νοσοκομείο μιας νόσου, η ερώτηση, όπως και για άλλα νοσοκομεία της περιφέρειας, παραμένει ίδια και αμείλικτη. Που θα αντιμετωπίζονται οι ασθενείς με τις υπόλοιπες νόσους; Μπορεί η νοσηλεία των αυξανόμενων ασθενών covid, πολλοί από τους οποίους θα χρειαστούν πιθανά και ΜΕΘ, να συνεχίσει να γίνεται με το ίδιο απελπιστικά ολιγάριθμο και κουρασμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό; Τι θα γίνει αν ένα σημαντικό ποσοστό του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού μας βγει σε καραντίνα; Υπάρχει εναλλακτική;
Σχετικά με την εκκίνηση της νέας τουριστικής περιόδου στο νησί, ποια τελικά μέτρα θα εφαρμοστούν για να λειτουργήσει μεν η τοπική οικονομία αλλά και να διασφαλιστεί ο περιορισμός της διασποράς του ιού και να ενισχυθεί το νοσοκομείο μας με προσωπικό για το σημαντικά επιπλέον φορτίο ασθενών που θα δεχθεί, δεδομένου της μεγάλης πίεσης στα νοσοκομεία της περιφέρειας μας, του περιορισμένου ποσοστού των εμβολιασμένων στη χώρα , και των γνωστών μεταλλάξεων του ιού;”

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο