«Λαϊκή Συσπείρωση Ιονίων Νήσων» | Μέτρα προστασίας του εισοδήματος και της υγείας των εργαζομένων στον τουρισμό

cretalive

Η “ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ” προτείνει τη στήριξη όλων των αιτημάτων των σωματείων των εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού και των συναφών επαγγελμάτων, με το συγκεκριμένο θέμα να το εισάγει στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Γκισγκίνης Ν., Κεφαλληνός Δ., Κολυβά Ε., Μπαλού Α., Χαραλάμπους Μ.
Ειδικότερα στην κοινή ανακοίνωσή τους επισημαίνουν μεταξύ αλλων πως “…Μετά από ένα χρόνο πανδημίας χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού βρίσκονται σε ανεργία ή σε αναστολή. Αυτοαπασχολούμενοι είναι χωρίς εισόδημα με τα μαγαζιά κλειστά και τη θηλιά των χρεών να σφίγγει. Το σύστημα υγείας να στενάζει από τις τεράστιες ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό και εξοπλισμό.
Στον ένα χρόνο πανδημίας το κριτήριο των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης ήταν η διασφάλιση των όρων κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων. Γι αυτό τα μεγαλύτερα χρηματοδοτικά πακέτα διοχετεύτηκαν στις μεγάλες επιχειρήσεις και συνεχίστηκε αμείωτη η επίθεση στα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα με νέους αντεργατικούς νόμους και ένταση της καταστολής, με πρόσφατο το νόμο Χατζηδάκη με την κατάργηση του 8ωρου.
Τα μέτρα στήριξης που έχει εφαρμόσει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση για τους πληττόμενους εργαζόμενους του κλάδου, κυμαίνονται από τα ψίχουλα των εννέα ευρώ ημερησίως για τους ξενοδοχοϋπάλληλους έως και την μηδενική στήριξη των εργαζομένων στον επισιτισμό και τουρισμό. Μεγάλος αριθμός εργαζομένων έμεινε εκτός στήριξης εποχικοί, ξεναγοί, εργαζόμενοι σε τουριστικά γραφεία, οδηγοί λεωφορείων κ.α.
Οι ελάχιστες κατακτήσεις των εργαζομένων του κλάδου ήρθαν ως αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στα νησιά μας αλλά και πανελλαδικά.
Με βάση αυτό το περιβάλλον, την πείρα από το περσινό τουριστικό άνοιγμα, τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έγιναν λάστιχο και την αυθαιρεσία της μεγαλοεργοδοσίας, το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου δεν συνεπάγεται αυτόματα, ούτε τη βελτίωση της ζωής και του εισοδήματος των εργαζομένων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού ούτε την προστασία της υγεία τους. Τα προβλήματα παραμένουν οξυμένα αφού:
Η άρση των περιοριστικών μέτρων δεν είναι βέβαιο ότι θα σημάνει και το άνοιγμα όλων των επιχειρήσεων. Είναι ορατός ο κίνδυνος να υπάρχουν εργαζόμενοι εκτός μέτρων στήριξης και εργαζόμενοι εκτός δουλειάς. Στα νησιά μας η μεγάλη αγωνία των εποχικών εργαζομένων στο τουρισμό – επισιτισμό είναι πως θα επιβιώσουν το επόμενο διάστημα καθώς οι εποχικές επιχειρήσεις ήδη ενημερώνουν πως θα παραμείνουν κλειστές ή θα λειτουργήσουν με μειωμένο προσωπικό για τη μισή σεζόν. Από τη μια τα ψίχουλα του ταμείου ανεργίας δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες από την άλλη δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει παράταση του επιδόματος ανεργίας για όσους δεν προσληφθούν. Ακόμα και μέσα σε αυτές τις συνθήκες υπάρχουν πολλές καταγγελίες εργαζομένων ότι δεν έχουν λάβει ακόμα το επίδομα των δύο μηνών που δικαιούνται. Το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ αποτελεί ακόμα ένα όπλο για καταστρατήγηση εργασιακών σχέσεων, αύξησης της εκμετάλλευσης και ομηρίας των εργαζομένων, συνθήκες εργασίας με τραγική εντατικοποίηση και κακοπληρωμένη δουλειά.
Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δεν είναι υποχρεωτική με αποτέλεσμα να τίθενται σε αμφισβήτηση οι μισθοί, η επαναπρόσληψη και άλλες εργασιακές ρυθμίσεις.
Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης κανένα πρόγραμμα δεν έχει ανακοινωθεί για τον εμβολιασμό των εργαζομένων στον κλάδο.
Τουρισμός, είναι οι εργαζόμενοι σε αυτόν, οι μεγαλοστομίες για τη συμβολή του τουρισμού στο ποσοστό του ΑΕΠ είναι ο κόπος των εργαζομένων στον τουρισμό. Θα μιλήσουμε λοιπόν για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Το άνοιγμα του τουρισμού, για μας, πρέπει να συνοδεύεται με την επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων και την επιστροφή όσων είναι σε αναστολή.
Με την εφαρμογή των ΣΣΕ, χωρίς μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων.
Με την άμεση λήψη μέτρων προστασίας της Υγείας, με την απαίτηση για ταχύτερο εμβολιασμό των εργαζομένων, με την διασφάλιση των ΜΑΠ, μαζικές μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, λειτουργία Μ.Ε.Θ. και ΠΦΥ.
Στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Π.Σ οφείλουμε να ακούσουμε τη φωνή, την αγωνία και τα ιδιαίτερα προβλήματα και την εξειδίκευση των αιτημάτων των εργαζομένων του μεγαλύτερου κλάδου των νησιών μας”.

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο