Έκκληση βοήθειας από τους καλλιτέχνες | Στην “εντατική” έστειλαν την τέχνη τα lockdown

Αγανακτισμένοι ζητούν τη λήψη μέτρων από το κράτος
•Κ. Καποδίστριας: “Ανεπαρκή στήριξη τα επιδοματικά 534 ευρώ”
•Ν. Γράψας: “Ανοίγουν όλοι οι κλάδοι πλην του πολιτισμού” </strong>

Στο απροχώρητο έχει φτάσει η κατάσταση όσον αφορά τον κλάδο του πολιτισμού. 35 επαγγελματικά σωματεία και ενώσεις στον Πολιτισμό προχώρησαν σε Κοινή Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό ζητώντας εδώ και τώρα να βρεθεί μια λύση και τονίζοντας τα προβλήματα που είναι σοβαρά. Όπως μάλιστα τονίζουν άνθρωποι του πολιτισμού στο νησί μας το κράτος δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν ,ενώ απουσιάζει και η λήψη μέριμνας για να βελτιωθεί η κατάσταση.
“Έχει περάσει ένας χρόνος πια που ο χώρος του πολιτισμού ζει ένα πραγματικό δράμα, μια τραγωδία. Από πέρσι το καλοκαίρι ξεκίνησε αυτή η κατάσταση και επιδεινώθηκε στη συνέχεια γιατί άνοιξαν οι χώροι του πολιτισμού μόνο για τρεις μήνες, από τον Ιούλιο τον περσινό μέχρι που άρχισε και πάλι το lockdown και κλείσανε πιο νωρίς αυτοί οι χώροι χωρίς να ξέρει κανείς γιατί. Φαίνεται σαν να πρόκειται για πραξικόπημα, για μίσος στους ανθρώπους του πολιτισμού. Είναι ανήκουστο και μοναδικό σε παγκόσμιο επίπεδο, όπου υπάρχουν χώροι πολιτισμού και δράσεις καλλιτεχνών, στην Ευρώπη στον δυτικό κόσμο. Ενώ όλοι οι χώροι είχαν προγραμματιστεί πως θα ανοίξουν ξανά, οι χώροι του πολιτισμού ήταν στα αζήτητα” τονίζει για το θέμα ο Νίκος Γράψας που είναι μέλος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και Μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Αποφοίτων Ωδείων, ενώ πρόσθεσε ότι μέσα έναν χρόνο οι άνθρωποι του πολιτισμού έχουν υποστεί 80-88% μείωση στην απασχόληση τους σύμφωνα με τη Eurostat, αφού ενώ όλοι οι άλλοι κλάδοι ανοίγουν, ο πολιτισμός είναι στην απ’εξω.


“Πρωτάκουστα όσα συμβαίνουν…”
Μιλώντας για το θέμα επίσης ο Κωνσταντίνος Καποδίστριας που είναι ως μέλος στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών επισήμανε ότι όσα συμβαίνουν είναι πρωτάκουστα.
“Φαίνεται όλη η γύμνια της αντίληψης που θεωρούσε ότι η πολιτιστική δημιουργία είναι ένα προϊόν που το ρυθμίζουν οι νόμοι της αγοράς. Τώρα αποδεικνύεται περίτρανα ότι δεν είναι έτσι. Όταν το πολιτιστικό έργο έπρεπε να παίξει το ρόλο του σωστά δεν ήταν προϊόν κατανάλωσης και για αυτόν τον λόγο χρειαζόταν και διαφορετικής αντιμετώπισης, η οποία δεν υπάρχει στη λογική αυτών που κυβερνούν δυστυχώς και πέρα από αυτούς που κυβερνούν στη λογική της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.
Μάλιστα ο κ. Καποδίστριας πρόσθεσε ότι υπάρχει μόνο μια υποτυπώδης μέριμνα με επίδομα 534 ευρώ τον μήνα για όσους είναι γραμμένοι στην ειδική πλατφόρμα των καλλιτεχνών, ενώ σημείωσε ότι το κράτος πρέπει να στηρίξει τον κλάδο οπωσδήποτε.
“Θα πρέπει κάποια στιγμή η κυβέρνηση να σκύψει με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή στα προβλήματα των καλλιτεχνών. Να αναθεωρήσει απόψεις για τη λειτουργία του καλλιτεχνικού προϊόντος και πως πρέπει να είναι το καλλιτεχνικό προϊόν. Δεν μπορεί όλα να τα αφήνουμε στη λογική ότι αν πουλάνε και φέρνουν κέρδος έχει καλώς και πρέπει να υπάρχουν οι καλλιτέχνες, από τη στιγμή που το καλλιτεχνικό έργο παίζει παιδευτικό ρόλο μέσα στην κοινωνία”.

Την έμπρακτη στήριξη
ζητούν οι άνθρωποι του κλάδου

Απαραίτητη είναι η στήριξη του πολιτισμού σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου για να μπορέσουν να επιβιώσουν και όσοι απασχολούνται σε αυτόν. Ο κ. Γράψας τόνισε ότι δεν μπορούν άλλες επιχειρήσεις να λειτουργούν και ο πολιτισμός να είναι στο σκοτάδι.
“Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει μια μελέτη για το άνοιγμα αυτών των χώρων με την τήρηση των κανόνων, όπως ανοίγουν οι εκκλησίες, όπως ανοίγουν τα κομμωτήρια και θα ανοίξουν τα σχολεία. Τι συμβαίνει στον πολιτισμό. Είναι ακατανότητο. Υπάρχουν προτάσεις προς την Υπουργό. Η τήρηση των κανόνων, η επιδότηση των καλλιτεχνών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων όπως κάνει η Γερμανία που αγοράζει και έργα καλλιτεχνών ή όπως γίνεται στη Βρετανια”.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Κωνσταντίνος Καποδίστριας, ο οποίος σημείωσε ότι όπως στην παιδεία και στην υγεία, έτσι και στον πολιτισμό δεν μπορούμε να αφήσουμε τα πάντα στην τύχη τους.
“Πρέπει να ληφθούν σοβαρά μέτρα πως θα ενισχυθεί η πολιτιστική δημιουργία και εννοείται ότι με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει και μέριμνα για τους καλλιτέχνες που τώρα δεν υπάρχει ούτε καν στη σκέψη τους όντας δέσμιοι της νεοφιλελεύθερης αντίληψης ότι τα πάντα ή πουλάνε και επομένως έχουν κέρδος ή δεν πουλάνε και πρέπει να εξαφανίζονται”.
Τη βοήθεια από το κράτος περιμένει άδικα ο πολιτισμός, με τους εργαζόμενους του να βρίσκονται σε μια συνεχή αβεβαιότητα και να μην ξέρουν τι τους επιφυλάσσει το μέλλον.

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο