Συζητήσεις στη Βουλή, το Facebook και η Τουρκία

techgear

Διαβάζοντας τον τίτλο του σημερινού σχολίου μου, εύλογα θα πει κανείς το «από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα» που λέει ο λαός. Κάπως έτσι δυστυχώς είναι η κατάσταση στο πολιτικό μας σύστημα. Σπαταλάμε φαιά ουσία και πολιτικό χρόνο, περισσότερο για τσακωμούς και παρελθοντολογίες και λιγότερο για τα ουσιαστικά. Δύο συζητήσεις στη Βουλή, μια για την υπόθεση του κ. Παππά και μία για την πανδημία, την οποία προκάλεσε η κ. Γεννηματά. Φωνές, κραυγές, ανούσιες αναφορές στο παρελθόν και τελικά τίποτα το εποικοδομητικό. Η κυβέρνηση «απολογούμενη» τελικά για όσα έκανε και κάνει, που οι αριθμοί και οι εξελίξεις την δικαιώνουν σε μεγάλο βαθμό, από την άλλη η αντιπολίτευση σε απλοϊκό ρόλο, όλο κριτική και μηδενισμούς, ανάλογα με την περίπτωση. Ανοίγουμε το λιανεμπόριο γιατί το ανοίγουμε, το κλείνουμε γιατί το κλείνουμε. Καιρό τώρα κατηγόριες ότι δεν γίνονται πολλά τέστ, βρέθηκε αυτή η δυνατότητα των self test, κάθε λογής άρνηση και για αυτά.

Το ότι η κυβέρνηση δεν τα κάνει όλα σωστά και υπάρχουν αστοχίες το έχουμε πει και γράψει πολλές φορές. Όμως εδώ χρειάζεται μια αντιπολίτευση, σε καιρό πανδημίας και εξελίξεων με αυτή που ξεπερνάνε ακόμη και τους ειδικούς ,να ελέγξει και να κάνει προτάσεις. Τα είπαμε τα του κ. Πολάκη και το πως προσπάθησε να τινάξει τη συζήτηση στη Βουλή στον αέρα. Ευτυχώς κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ τον κατέκριναν με απόλυτη σαφήνεια. Όμως ο «αψής Κρητικός» κατά κ. Τσίπρα έχει και πλάτες και κάνει όπως λέει καυτερή ανάγνωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Οι εσωκομματικοί επικριτές του έχουν απήχηση ενός οικοδομικού τετραγώνου, ενώ ο ίδιος ως γνήσιος κληρονόμος του αυριανισμού, πιάνει καλύτερα τον παλμό των ψηφοφόρων που πήγαν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αυτό δεν καταλαβαίνει φαίνεται η κ. Γεννηματά και στη συζήτηση που προκάλεσε στη Βουλή για την πανδημία, ανέβασε στα ύψη τους αντιπολιτευτικούς τόνους, μηδένισε την όποια προσπάθεια, τα ισοπέδωσε όλα με τη φράση προς την κυβέρνηση «τα έχετε κάνει όλα λάθος». Και προχωράμε με αυτούς τους τόνους και αυτές τις γνωστές λογικές στην επόμενη δύσκολη ημέρα σε όλα τα ανοιχτά μας θέματα.
Πανδημία οικονομία και Ελληνοτουρκικά. Η Τουρκία έχει αρχίσει ξανά το παιχνίδι των πιέσεων προς εμάς, σε μια περίοδο που η ίδια πιέζεται ,εσωτερικά από την κακή οικονομική κατάσταση, αλλά και εξωτερικά, κυρίως από τις ΗΠΑ αλλά και κάπως περισσότερο από την Ευρώπη, δεδομένης της αλλαγής στάσης προς τον κ. Ερτογάν της Αμερικανικής Κυβέρνηση Μπάιντεν. Ο μήνας αυτός είναι κρίσιμος. Έχει πενταμερή για το Κυπριακό, ταξίδι στη Λιβύη του κ. Μητσοτάκη και πιθανή συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας Τουρκίας. Η νέα φόρτιση του κλίματος με προκλήσεις καθημερινές από την πλευρά της Τουρκίας δεν φέρνει καλά μαντάτα. Θα δούμε αν θα έχουμε κάποιες παρεμβάσεις ώστε το «μορατόριουμ» που είχε διαφανεί το προηγούμενο διάστημα θα έχει κάποια μονιμότητα ή θα γυρίσουμε στα γνωστά, με γεωτρύπανα, ερευνητικά σκάφη, και άλλες γνωστές προκλήσεις.


Πάντως αν συνεχίσουμε έτσι, όλες οι πιθανότητες για κάποια πρόοδο στα ανοιχτά θέματα τον Απρίλιο, πάνε περίπατο. Ο κ. Ερτογάν πάντως θα τα βρίσκει μπαστούνια με τις ΗΠΑ όλο και περισσότερο. Δεν είναι μόνον οι S-400, είναι και τα ανθρώπινα δικαιώματα πλέον. Η Αμερική στην αντιπαράθεση της με Κίνα και Ρωσία, φέρνει το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλο και περισσότερο στο προσκήνιο και αυτό το θέμα πονάει ιδιαίτερα την Τουρκία και τον Πρόεδρο τής. Ας μιλήσουμε λοιπόν στη χώρα μας και στη Βουλή για αυτά και ας αφήσουμε τα πολύ παλαιά στην άκρη. Άλλωστε «σκελετούς στα ντουλάπια» έχουν όλες οι παρατάξεις, μην θεωρεί η αριστερά ότι δεν έχει.
Απλά δεν έχει νόημα να ανοίγουν τέτοιες «ντουλάπες». Α ξεχάστηκα και το Facebook… Επειδή το μέσο αυτό κοινωνικής δικτύωσης με τεράστια παγκόσμια εμβέλεια απέκλεισε γνωστή δημοσιογράφο που υποστηρίζει αναφανδόν τον ΣΥΡΙΖΑ, αρκετοί όπως η κ. Χρηστίδου Βουλευτής πλέον, αλλά και ο κ. Τσακαλώτος, τα έβαλαν με την κυβέρνηση για τον αποκλεισμό. Η κυρία Βουλευτής «μπερδεύει» τα ΜΜΕ με τα ΜΚΔ. Άλλο το ένα άλλο το άλλο κυρία μου. Τα ΜΜΕ έχουν και εθνική και τοπική εμβέλεια και απήχηση. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όμως είναι κάτι άλλο και μη ελεγχόμενο από τις κυβερνήσεις. Εδώ επέβαλλαν αποκλεισμό με τους δικούς τους κανόνες στον πρώην πλανητάρχη κ. Τράμπ και το έχουν κάνει σε πολλούς ηγέτες. Αυτό είναι ένα μέτρο αυτόματο, που το ίδιο το σύστημα του Facebook επιβάλει με δικές του «λογικές» αν υπάρχει σε αυτά ανθρώπινη λογική, αμφιβάλλω. Αυτά δεν πρέπει με τίποτα ο κοσμοπολίτης κ. Τσακαλώτος να τα αγνοεί και να θεωρεί δάκτυλο της κυβέρνησης τον αποκλεισμό της κ. Ακρίτα. Μάλλον τα γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα, αλλά και το αντιπολιτευτικό παιχνίδι που φέρνει ψήφους πρέπει να παίζεται γιατί πιάνει ακόμη στη χώρα μας. Πάντως ως χρήστης του Facebook για πάνω από 10 χρόνια τώρα και μηδέποτε αποκλεισμένος για όσα γράφω, νιώθω μειονεκτικά και άβολα. Μάλλον ότι γράψω θα είναι πλαδαρό και ανούσιο, χωρίς κάτι το εμπρηστικό και διεγερτικό, για να μην με έχει ακόμη «τσιμπήσει» το μέσο, ώστε να με αποκλείσει και να γράψω και εγώ κάποιους πόντους καταξίωσης.

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο