Τιμή σε έναν θιγόμενο Δικηγόρο

Στην από 30-03-2021 δημόσια συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ζακύνθου ένα εκ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, αφορούσε την άδεια λειτουργίας ενός καταστήματος.
Η παρούσα τοποθέτηση μου δεν σχετίζεται με την ουσία του ζητήματος, την οποία εν πολλοίς αγνοώ, αλλά έχει να κάνει με την προσβολή που υπέστη ένας εξαίρετος Ζακύνθιος Δικηγορος, ο κ. Γεράσιμος Μπετίνης.
Ο κ. Μπετίνης, παρέστη ως πληρεξούσιος Δικηγόρος του καταστήματος (ενν. νομικού προσώπου), αρχικώς ζήτησε την άδεια από το σώμα για να λάβει τον λόγο, όπερ και εγένετο, με σχετική απόφαση του οργάνου.
Ακολούθως, ανέπτυξε τις θέσεις της εντολέως του εταιρείας, την βασιμότητα των οποίων δεν πρόκειται να σχολιάσω, καθ’ όσον δεν έχω γνώση του οικείου φακέλου. Κατά το περιεχόμενο της δε, η τοποθέτηση του (ανεξαρτήτων των πραγματικών περιστατικών) αφορούσε, περισσότερο, τις γενικές αρχές δράσης των διοικητικών οργάνων, εξ’ ου και ο ως άνω Δικηγόρος αναφέρθηκε, εκτενώς, στο δικαίωμα της προηγούμενης ακροάσεως, στην αρμοδιότητα λήψης απόφασης του οργάνου και σε άλλα συναφή ζητήματα του διοικητικού δικαίου κλπ.
Αξιομνημόνευτη δε, ήταν η ευγένεια του λόγου του, η καλλιέπεια των εκφράσεων του, ο σεβασμός του προς την διαδικασία και το σώμα.
Η απόκριση δε, του Προέδρου της Επιτροπής ήταν άμεση, ευθεία και βάναυση: “Είστε ανενημέρωτος” ακούστηκε δις (Ομοίως δεν θα σταθώ στην ουσία των αντεπιχειρημάτων).
Αρκεί μόνον να αντιπαραβάλει κανείς την ευγένεια, το ήθος, το ύφος, τον εκφερόμενο λόγο, την ποιότητα της τοποθέτησης, το ηχόχρωμα της φωνής του πληρεξουσίου Δικηγόρου με την ύβρη που εισέπραξε. Μια ασέβεια απέναντι σε έναν συνήγορο κατά την ενάσκηση των καθηκόντων του.
– Ουδείς δικαιούται να προσβάλλει.
– Ουδείς δικαιούται υβρίζει.
– Ουδείς δικαιούται να ασχημονεί.

Ο Γεράσιμος Μπετίνης δεν χρήζει υπεράσπισης, εντελώς όμως υποκειμενικά, εκτιμώ, ότι στο πρόσωπο του καθρεφτίζεται κάθε συλλειτουργός της Δικαιοσύνης, κατά την ενάσκηση των καθηκόντων του, κάθε πολίτης, που προσπαθεί να βρει το δίκιο του, κάθε ευγενικός άνθρωπος, που αντιστέκεται στην ύβρη και την ισοπέδωση.
Ντροπή-Καταισχύνη-Όνειδος
Τιμή στον Γεράσιμο Μπετίνη

Νικόλαος Ι. Πέττας
Δικηγόρος Αθηνών


Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο