Το Σχέδιο Ανασυγκρότησης

efsyn.gr

Το πρωτεύον αυτή τη στιγμή είναι, η χώρα να βγει με ασφάλεια από τη μέγγενη της πανδημίας και αμέσως να εκμεταλλευτεί όλες τις δυνατότητες για την ανασυγκρότηση της κοινωνίας και της οικονομίας. Μια τεράστια ευκαιρία παρουσιάζεται με το Ταμείο Ανασυγκρότησης που θα ξεδιπλωθεί από φέτος μέχρι το 2026 και θα περιλαμβάνει χρηματοδοτήσεις, αλλά και χαμηλότοκα μακροπρόθεσμα δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα, καθώς και εμπλοκή ιδιωτικών κεφαλαίων
Όλο αυτό μπορεί να αγγίξει τα 60 δις ευρώ, ένα πόσο τεράστιο κοντά στο ένα τρίτο του ΑΕΠ της χώρας μας. Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε χθες τους άξονες αυτού του προγράμματος, επεσήμανε την τεράστια σημασία για τη χώρα και το ότι μια πανδημία μπορεί να γίνει εν τέλει ευκαιρία για το αύριο του τόπου μας. Έως εδώ όλα καλά. Τα σχέδια υπάρχουν, οι άξονες έχουν χαραχτεί, οι πολιτικές διαφωνίες για το μείγμα αναμενόμενες και πιστεύω ότι η κυβέρνηση στην πορεία θα συμπεριλάβει και κάποιες προτάσεις των υπολοίπων πολιτικών δυνάμεων, εφόσον είναι και συμβατές με τους Ευρωπαϊκούς κανόνες.
Άλλωστε τα χρήματα δεν θα έρθουν στο «συρτάρι μας», θα υπάρχει έλεγχος, αξιολόγηση και σταδιακή εκταμίευση. Όχι μόνον για εμάς αλλά για όλες τις χώρες. Όλοι έχουν πληγεί από τον κορωνοϊο και όλες οι οικονομίες των χωρών της ΕΕ έχουν ανάγκες. Εδώ σε μας όμως χρειάζεται να ειπωθούν κάποια πράγματα πολύ σοβαρά και συγκεκριμένα. Τα χρήματα αυτά όπως είπαμε, αποτελούν μια τεράστια ευκαιρία ανασυγκρότησης της χώρας μας. Πρέπει να πιάσουν τόπο, να παράξουν θέσεις εργασίες, να αναβαθμίσουν υποδομές, να εκσυγχρονίσουμε το κράτος και τις υπηρεσίες του, να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία για βελτίωση των υποδομών στις μεταφορές και στη ζωή, με σύγχρονους περιβαλλοντικούς όρους. Να αλλάξουμε το μονοσήμαντο του τουρισμού και με άλλες παραγωγικές πηγές, αλλά και στον τουρισμό να γίνουν παρεμβάσεις ποιοτικές που θα αναβαθμίσουν και αυτό το εθνικό προϊόν. Δύσκολες εξισώσεις αυτές και οι τεράστιες αδυναμίες του κράτους, αλλά και το κακό παρελθόν μας δεν επιτρέπουν μεγάλη αισιοδοξία ομολογουμένως.
Εδώ λοιπόν κατά την άποψη μου θα κριθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη και όχι στα καθημερινά φαιδρά που ακούμε. Στο αν θα μπορέσει να απλώσει όλες αυτές τις δράσεις και θα αξιοποιήσει τα πολλά χρήματα που θα έρχονται, ώστε η δεκαετία αυτή να είναι μια δεκαετία πετυχημένη και η χώρα στο τέλος της να έχει αλλάξει όψη, όχι εξωτερικά αλλά ουσιαστικά και να είναι μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή που θα την χαίρεσαι.
Το πρόγραμμα αυτό ξεπερνάει κατά πολύ το χρόνο της παρούσας κυβέρνησης, ίσως και της επόμενης, επομένως ιδού πεδίο δόξης λαμπρό για όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Φυσικά όποιος ονειρεύεται «φαγοπότι» των δεκαετιών του 80 και 90, με τα διάφορα ΜΟΠ και άλλα πακέτα του τότε, που ήρθαν και δεν έπιασαν τον τόπο που θα έπρεπε αλλά μοιράστηκαν και σπαταλήθηκαν ,όπως όλοι καλά γνωρίζουμε, πρέπει να νιώθει εκτός πραγματικότητας και κοινής σημερινής λογικής. Τουτέστιν από άλλη εποχή βγαλμένος. Όλοι λοιπόν θα κριθούν και θα κριθούμε σε αυτή την ευκαιρία και εδώ θα φανεί ποιος είναι σύγχρονος, εκσυγχρονιστής και προοδευτικός με όρους του σήμερα και όχι του χθες.

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο