Τα συμπεράσματα της Συνόδου της Ε.Ε.

kathimerini.gr

Σε ισορροπημένο κλίμα, και σε μια λογική «καρότου και μαστίγιου» κινήθηκε το τελικό κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, για το οποίο κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν ικανοποίηση καθώς, όπως λένε, «πατά’ πάνω στην έκθεση Μπορέλ και επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα προηγουμένων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων σε ό,τι αφορά στη γειτονική χώρα.
Συγκεκριμένα, στην κοινή δήλωση αναφέρεται ότι «οι χώρες-μέλη θα εργαστούν προς την κατεύθυνση εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία δεν θα επαναλάβει την παραβατική συμπεριφορά της έναντι των κρατών-μελών της ΕΕ».
Σε αυτήν περιγράφεται μια διαδικασία με όρους και προϋποθέσεις. Επαναλαμβάνεται δε προς αυτήν, το μήνυμα για περιοριστικά μέτρα και εργαλεία, που έχει στη διάθεσή της η ΕΕ εφόσον η Άγκυρα δεν συμμορφωθεί.

Το θέμα λοιπόν έχει διπλή ανάγνωση, εξ’ αυτού και η ικανοποίηση και των δύο πλευρών. Ελλάδα και Κύπρος γιατί παραμένει ζωντανό το θέμα των κυρώσεων και η Τουρκία γιατί αυτές, για την ώρα δεν της επιβλήθηκαν. Η καλή είδηση πάντως ήρθε από αλλού την ημέρα της Συνόδου. Υπήρξε επικοινωνία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον Πρόεδρο Μπάιντεν, το οποίο επιβεβαίωσε την αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ και την επαναφορά του ενδιαφέροντος της υπερδύναμης για τα Ευρωπαϊκά θέματα.
Και φυσικά το εξαιρετικά θετικό για τη χώρα μας, η τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας μισής ώρας του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό Πρόεδρο. Μπορεί αυτή να έγινε στα πλαίσια των ευχών για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, όμως δεν ήταν εθιμοτυπική ούτε τυπική. Είχε ουσία περιεχόμενο και μηνύματα, καθώς και πρόσκληση για επίσκεψη στην Ουάσιγκτον. Όσα διέρρευσαν και από τις δύο πλευρές, δείχνουν τεράστια αλλαγή σκέψης και προσανατολισμού της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής προς όφελος της χώρας μας. Κανείς δεν περιμένει να εγκαταλείψουν οι ΗΠΑ την Τουρκία, όμως είναι εμφανές ότι τα προνομιακού τύπου παιχνίδια του κ. Ερτογάν της περιόδου Τράμπ, τελείωσαν. Είναι βέβαιο ότι ο Τούρκος Πρόεδρος αυτά τα αντιλαμβάνεται και προσαρμόζεται όσο μπορεί και όσο του το επιτρέπει το εσωτερικό του ακροατήριο και οι εντός Τουρκίας συμμαχίες του με τους φανατικούς εθνικιστές «Γκρίζους Λύκους» . Έχει καταφέρει ο Τούρκος Πρόεδρος, να τα έχει καλά, με τα πιο φανατικά ισλαμικά και εθνικιστικά στοιχεία της Τουρκίας. Συγχρόνως η τουρκική οικονομία να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και οι σχέσεις του με όλο τον κόσμο να είναι σε αμφισβήτηση. Μια πολύ καλή λοιπόν συγκυρία διαφαίνεται στην εξωτερική μας πολιτική. Μαζί με το φιλελληνικό κλίμα που δημιούργησε η επέτειος μπορούμε να πούμε ότι ζούμε με παγκόσμια καλή στιγμή. Δεν λύνει προβλήματα το καλό κλίμα, άλλωστε χρονίζουν αυτά και το Κυπριακό. Όμως είναι μια καλή ευκαιρία, να χτίσουμε πάνω σε αυτή την καλή συγκυρία.

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο