Γαλάζιες σημαίες | Υποβλήθηκε ο φάκελος για έξι περιοχές του νησιού

Χ. Βαρβαρίγος: “Ελπίζουμε να τα καταφέρουμε διότι είναι πολύ σημαντικό για το νησί”

Μετά από τις τελευταίες δυο χρονιές που έχουν περάσει άκαρπες στο νησί μας, με λίγες ή καθόλου Γαλάζιες σημαίες στις παραλίες μας, ο Δήμος Ζακύνθου επιχειρεί μια νέα προσπάθεια, θέλοντας να αλλάξει το σκηνικό που είχε διαμορφωθεί. Συγκεκριμένα το Τμήμα Περιβάλλοντος, στο οποίο ανήκει ο τομέας των Γαλάζιων Σημαιών υπέβαλε την αίτηση, η οποία πέρασε και από την Επιτροπή Αξιολόγησης για έξι παραλίες. Αυτές οι παραλίες είναι: Λαγανά, Άγιου Σώστη, Αλυκών, Αλυκανά, Μακρύ Γιαλού και Μπούκας Πλάνου.
Να πούμε ότι πέρσι ήταν μια πολύ κακή χρονιά για το νησί μας, αφού είχε μόλις μια Γαλάζια Σημαία στο Eleon Grand Resort στο Τραγάκι, ενώ την ίδια στιγμή η Κεφαλονιά είχε 15 Σημαίες, η Κέρκυρα 10, η Λευκάδα 7 ενώ και η Ιθάκη είχε 1.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2019 η Ζάκυνθος δεν είχε Γαλάζια Σημαία, ενώ το 2018 και το 2017 είχε 18. Τέλος το 2016 το νησί μας είχε 15 Γαλάζιες Σημαίες σε παραλίες του.
Στόχος είναι τα επόμενα χρόνια να μπορέσει να επιστρέψει η Ζάκυνθος στην καλή εικόνα του 2017 και 2018.
Μάλιστα το Τμήμα Περιβάλλοντος του Δήμου Ζακύνθου σε συνεργασία με τους Αντιδημάρχους Λαγανά, Αλυκών, Αρκαδίων και Ελατίων αλλά και προέδρους τοπικών κοινοτήτων σύστησαν κατά τόπους επιτροπές για το θέμα των Γαλάζιων σημαιών.
“Το Τμήμα Περιβάλλοντος και το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με τους αντιδημάρχους έχουμε φτιάξει για κάθε παραλία μια επιτροπή. Η κάθε επιτροπή αποτελείται από τρία μέλη που στηρίζουν την όλη προσπάθεια και βοηθάνε να στηθεί η κάθε παραλία με τα απαιτούμενα κριτήρια. Ο κάθε αντιδήμαρχος έχει ορίσει μια τριμελή επιτροπή για την κάθε παραλία” τονίζει για το θέμα ο Αντιδήμαρχος Λαγανά Μπάμπης Βαρβαρίγος.
Μάλιστα ο κ. Βαρβαρίγος τόνισε ότι ο στόχος είναι και οι έξι Γαλάζιες Σημαίες να πάρουν το τελικό «Οκ» όταν ανακοινωθούν για φέτος, ενώ στο όραμα όλης αυτής της πρωτοβουλίας, είναι να αυξηθεί ο αριθμός τους τα επόμενα χρόνια και να προστεθούν όλο και περισσότερες ακτές.
Αυτό άλλωστε είναι το μέλημα του Δήμου και όσων ασχολούνται με το θέμα.
“Έχουμε πάρει προέγκριση για τις παραλίες και ελπίζουμε τους επόμενους μήνες να πάρουμε την επίσημη έγκριση για τις 6 σημαίες. Ελπίζουμε να τα καταφέρουμε, γιατί αυτό για μας θα είναι ένα ερέθισμα ώστε του χρόνου να τις πολλαπλασιάσουμε. Είναι πολύ σημαντικό για πολλούς λόγους να υπάρχουν οι γαλάζιες σημαίες στο νησί και τις παραλίες μας” σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Λαγανά Χαράλαμπος Βαρβαρίγος.
Στόχος των επιτροπών που θα παρακολουθούν τις παραλίες, είναι συνεχώς να επιβλέπουν αν τηρούνται τα απαραίτητα κριτήρια για να πάρουν Γαλάζια Σημαία, ενώ στόχος είναι να μπουν όλο και πιο πολλές ακτές για το νησί μας που ως γνωστόν είχε καταφέρει παλιότερα να έχει αρκετές βραβευμένες παραλίες.


Γιώργος Μάργαρης, Πρόεδρος Συλλόγου Ξενοδόχων Ζακύνθου

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ζακύνθου αναφερόµενος στο θέµα των Γαλάζιων Σηµαιών δήλωσε πως «το σήµα κατατεθέν της Ζακύνθου είναι οι παραλίες και τα καθαρά της νερά εποµένως είναι αρκετά σηµαντικό για το νησί µας να έχει Γαλάζιες Σηµαίες.
Οπότε είναι επιτακτική ανάγκη να έχουµε όχι µόνο 6 ή 7 για όσες υπάρχει προέγκριση φέτος αλλά πολύ περισσότερες. Είναι τραγικό το γεγονός ότι πέρσι υπήρξε µόνο µια παραλία µε Γαλάζια Σηµαία, αλλά ακόµα πιο σηµαντικό είναι να διατηρηθεί αυτή η κατάσταση και να µην αφαιρεθούν για τους λόγους τους οποίους νοµίζω είναι γνωστό αυτό που προέκυψε την περσινή χρονιά. Να οργανωθούν καλά οι παραλίες, να πάρουµε τα κατάλληλα µέτρα και να έχουµε ναυαγοσώστες γιατί οι ναυαγοσώστες είναι το µεγαλύτερο πρόβληµα και το δυσκολότερο κοµµάτι ούτως ώστε να διατηρηθεί ο συµβολισµός της Γαλάζιας Σηµαίας. Ελπίζω να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες και να προσληφθούν το συντοµότερο δυνατό οι ναυαγοσώστες που χρειάζονται ούτως ώστε να µην έχουµε ακυρώσεις, γιατί η ακύρωση του συµβολισµού της Γαλάζιας Σηµαίας φέρνει δυσφήµιση και είναι ακόµα χειρότερο από το να µην έχουµε καθόλου Γαλάζιες Σηµαίες από την αρχή. Ο στόχος των 17 ή 18 δεν είναι κανένα τεράστιο νούµερο.
Η Ρόδος πέρσι είχε 34 Γαλάζιες Σηµαίες, η Κεφαλονιά 15 και δεν συζητάµε για τη Χαλκιδική που είχε έναν αριθµό γύρω στις 85 Γαλάζιες Σηµαίες αν και το νούµερο δεν είναι η απόλυτη προτεραιότητα όσο το να υπάρχει η κατάλληλη οργάνωση και η διατήρηση του συµβολισµού. Νοµίζω ότι πρέπει να ξεκινήσει από τώρα να οργανώνει αυτή την κατάσταση ο Δήµος ούτως ώστε αν όχι φέτος, την επόµενη χρονιά να έχουµε περισσότερες οργανωµένες παραλίες» κατέληξε ο κ Μάργαρης.

Τα κριτήρια
Τα κριτήρια που αναφέρονται ώστε μια ακτή να καταφέρει να πάρει Γαλάζια Σημαία είναι πολύ αυστηρά και είναι τα εξής:
•Περιβαλλοντική εκπαίδευση και πληροφόρηση
•Πληροφορίες για το παράκτιο οικοσύστημα και το ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον στον παράκτιο χώρο.
•Συνεχής πληροφόρηση του κοινού για την ποιότητα των νερών κολύμβησης.
•Πληροφορίες για το Διεθνές Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία» στον Πίνακα Ανακοινώσεων της ακτής.
•Έντυπες πληροφορίες και αναρτημένες οδηγίες συμπεριφοράς για την ακτή.
•Δραστηριότητες που να προβάλουν ενεργά τη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της ακτής.
•Ποιότητα νερών κολύμβησης
•Ποιότητα των νερών κολύμβησης, που να επιβεβαιώνεται με δειγματοληπτικές μετρήσεις
•Μη απόρριψη βιομηχανικών λυμάτων στην ακτή
•Επεξεργασία αστικών λυμάτων, όπως απαιτεί η Ευρωπαϊκή Οδηγία
•Περιβαλλοντική Διαχείριση
•Σχέδιο χρήσης γης και περιβαλλοντική διαχείριση
•Περιοδικός καθαρισμός της ακτής από σκουπίδια, αποτσίγαρα κλπ.
•Επαρκείς κάδοι απορριμμάτων, που να αδειάζονται σε τακτά διαστήματα
•Διευκολύνσεις για ανακυκλώσιμα υλικά
•Επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, με ελεγχόμενο σύστημα αποχέτευσης
•Απαγόρευση της οδήγησης οχημάτων και μοτοποδηλάτων στην ακτή
•Απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης
•Επιτήρηση κατοικίδιων ζώων στην ακτή
•Συντήρηση κτιρίων και εξοπλισμού στην ακτή
•Ασφάλεια, ναυαγοσωστικά, πρώτες βοήθειες, υπηρεσίες και εγκαταστάσεις
•Εκπαιδευμένοι ναυαγοσώστες – ή άμεση πρόσβαση σε τηλέφωνο – σωστικά εφόδια και πρώτες βοήθειες
•Σχέδια για την αντιμετώπιση κάποιου ατυχήματος ρύπανσης, με άμεση ενημέρωση του κοινού
•Ασφαλής δίοδος στην ακτή και φροντίδα για άτομα με ειδικές ανάγκες

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο