Παλιό Εργατικό Κέντρο | Το ιδιοκτησιακό “δένει τα χέρια” της Περιφέρειας για την αξιοποίησή του

Με όνειρο δεμένο στο μουράγιο… μοιάζει ολοένα και περισσότερο η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του κτηρίου του παλιού Εργατικού Κέντρου, ενός μνημείου ζακυνθινής αρχιτεκτονικής στην καρδιά της πόλης που δυστυχώς έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του, και περιμένει καρτερικά να ξεπεραστεί ο σκόπελος του ιδιοκτησιακού καθεστώτος.
Εκείνο που έχει γίνει γνωστό είναι πως οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Οργανισμού συνεχίζουν να επεξεργάζονται τα στοιχεία που αφορούν στο κτήριο, παρόλο που αρχικά εκτιμήσεις έκαναν λόγο πως κάτι τέτοιο θα έχει γίνει εντός του θέρους προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις από το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΕΔ. Και τούτο διότι η σχετική σύμβαση θα περιλαμβάνει τους όρους και προϋποθέσεις παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης μόνο των δυο ορόφων του κτιρίου μιας και το ισόγειο ανήκει σε ιδιώτες.
Επίσης, το ενδεχόμενο κατεδάφισης του κτηρίου, έχει πλέον απορριφθεί και ο σχεδιασμός στρέφεται στην αποκατάσταση και επισκευή του. Ακόμη θα πρέπει να προσδιοριστεί με ακρίβεια το τι παραδίδεται, σε τι κατάσταση παραδίδεται και ούτω καθεξής, διότι οι ζημιές είναι αρκετά σοβαρές.
Μέρα με την μέρα απαξιώνεται από την φθορά και την έλλειψη συντήρησης αφού τα χέρια της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων είναι δεμένα μέχρι να ρυθμιστεί αυτή η εκκρεμότητα και να αναλάβει και το κόστος της αξιοποίησής του. Θυμίζουμε πως εκτός από το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου και την Εργατική Εστία, υπάρχουν και ιδιότητες που είναι συνιδιοκτήτες του ακινήτου.
Η αποκατάσταση θα γίνει μέσω ΕΣΠΑ με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας καθόσον όπως διευκρινίστηκε έχει μεγάλη σημασία ένας φορέας να μπορεί να αξιοποιήσει χρηματοδοτικές πηγές, πόρους κλπ. Η επισκευή θα γίνει από την πλευρά του ΟΑΕΔ, στον οποίο ανήκει και ιδιοκτησιακά. Η παραχώρηση στην Περιφέρεια έχει πολύ μεγάλη σημασία από την άποψη της ταχύτητας που θα μπορέσει να ανταποκριθεί.
Η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, έχει εκφράσει δημόσια την πρόθεση απόδοσης των χώρων στην τοπική κοινωνία σε συνεργασία με το Δήμο και το Εργατικό Κέντρο, ενώ η ίδια θα αναλάβει να καλύψει το κόστος αποκατάστασης και επισκευής του κτηρίου.
Η καθυστέρηση που υπάρχει από το 1998 έως σήμερα στο να δοθεί λύση πρέπει να λάβει τέλος. Τη λήψη μέτρων προκειμένου να επισπευθεί η διαδικασία της λύσης του προβλήματος ώστε να μπορέσει να επιστρέψεις στις παλιές εγκαταστάσεις του ζητούσε με Επιστολή της προς τον ΟΑΕΔ και η διοίκηση του. Με το έγγραφό της ενημέρωνε τον καθ΄ ύλην αρμόδιο Φορέα πως μετά τον σεισμό του 1997 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη κλιμακίου του τότε ΟΕΕ. Ακολούθως αποφασίστηκε η στέγασή του σε κτίριο, το οποίο μίσθωνε ο Οργανισμός και που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο