Υποκρισία και υποκριτική

all4fun.gr

Προχθές Κυριακή ήταν του Τελώνου και του Φαρισαίου και με το αντίστοιχο Ευαγγέλιο εισήλθαμε στην περίοδο του Τριωδίου και των Απόκρεων. Άλλο αν φέτος θα τις γιορτάσουμε τελείως διαφορετικά.
Μια από τις δυο φιγούρες λοιπόν αυτής της Παραβολής του Ευαγγελίου είναι ο φαρισαίος. Με την πάροδο των χρόνων το όνομα φαρισαίος κατέστη συνώνυμο της λέξης ΥΠΟΚΡΙΤΗΣ.
Ας δούμε λοιπόν το θέμα υποκρισία, ως ένα από τα σοβαρά ανθρώπινα πάθη και ελαττώματα.
ΟΡΙΣΜΟΣ: Υποκρισία είναι η επιτηδευμένη απόκρυψη αισθημάτων και σκέψεων. Οι όροι, υποκριτής και υποκριτική, προερχόμενοι από το αρχαίο ελληνικό θέατρο, δηλώνουν τον ηθοποιό και την επί σκηνής τέχνη του, αντίστοιχα. Όταν χρησιμοποιώ ηθοποιία στις σχέσεις μου με συνανθρώπους, είμαι υποκριτής. Η υποκρισία, είναι το αντίθετο της γνησιότητας και της ειλικρίνειας. Ένας άνθρωπος πέφτει στην υποκρισία προσπαθώντας να διατηρήσει καλή εξωτερική εικόνα, χωρίς να φροντίζει ώστε και εσωτερικά να είναι ο καλός άνθρωπος που θέλει να δείχνει. Σίγουρα αυτό μας παραπέμπει, στα όσα δυστυχώς συμβαίνουν στον χώρο του θεάτρου αυτή την περίοδο. Το εξομολογητικό ξέσπασμα της κ. Μπεκατώρου, άνοιξε στόματα και έδωσε την ευκαιρία να σπάσουν αυτά τα αποστήματα σε πολλούς χώρους. Τώρα το καπάκι άνοιξε και οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές για πολλούς. Είναι βέβαιο ότι δεν θα μείνει μόνον στο χώρο του θεάτρου αλλά θα επεκταθεί και σε άλλους και καλώς. Ήταν κάτι περίπου σαν κοινό μυστικό, όλοι κάτι ήξεραν, φαντάζονταν ή υποπτεύονταν, αλλά κανείς δεν μίλαγε για πόλους λόγους. Κυρίως για τα γνωστά «δεν έχω αποδείξεις, που να ξέρω, δεν ανακατεύομαι». Φυσικά και σωστά όλα είναι στα χέρια της δικαιοσύνης πλέον και εκεί θα πρέπει να εναποτεθεί η ευθύνη διαλεύκανσης όλων αυτών των θλιβερών και ανατριχιαστικών καταστάσεων.
Μην ξεχνάμε ποτέ το τεκμήριο αθωότητας για κάθε κατηγορούμενο. Η πολιτεία συγχρόνως πρέπει να δει που χωλαίνει το νομοθετικό πλαίσιο και να προβεί σε διορθώσεις θωράκισης των νόμων. Εκείνο που δεν χρειάζεται είναι, όλη αυτή η θλιβερή ιστορία να γίνει εργαλείο πολιτικής αντιπαράθεσης. Να ασκηθεί φυσικά κριτική για παραλήψεις και λάθη υπουργών . Άλλο αυτό όμως που επιβάλλεται και άλλο να πλαστούν μύθοι και να επικεντρωθεί η αντιπαράθεση, σε ένα τέτοιο θέμα που δεν έχει πολιτική διάσταση τέτοιου μεγέθους, αλλά διάσταση κοινωνική ηθική και ποινική, που ούτως ή άλλως έχει δρομολογηθεί. Ειλικρινά αν το μόνο πολιτικό πρόβλημα για το οποίο πρέπει να βομβαρδίζεται η κυβέρνηση αυτή την περίοδο, είναι αυτό του Διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου, τότε κατά την δική μας άποψη υπάρχει μεγάλη αντιπολιτευτική πενία. Έχουμε τόσα άλλα και καυτά, τα μέτρα για τον κορωνοϊο, την οικονομία, τα εθνικά και πολλά αλλά. Ας περιοριστούμε λοιπόν αντιπολιτευτικά στα απολύτως αναγκαία, σε αυτό το θέμα των σεξουαλικών, που ξεκίνησε και θα εξελίσσεται για καιρό όπως φαίνεται.
Τώρα χτυπάει την πόρτα της κυβέρνησης, αύριο μπορεί να χτυπήσει και την πόρτα κάποιου άλλου κόμματος, αν δεν το έχει ήδη χτυπήσει. Έχει δίκιο ο Πρωθυπουργός στο ότι «δεν αντέχει όλο αυτό πολιτική εκμετάλλευση». Επίσης και τα μέσα ενημέρωσης, οι εφημερίδες και το διαδίκτυο πρέπει να συγκρατηθούν και να μεταφέρουν με προσοχή την οποία πληροφορία ή διάδοση. Η πολύ δημοσιότητα μάλλον θα φέρει αντίθετα αποτελέσματα από το ξερίζωμα αυτών των άθλιων καταστάσεων. Κάποιοι που δεν αντέχουν την υπερβολική δημοσιότητα, την οποία θεωρούν διαπόμπευση ,θα σιωπήσουν και ίσως άλλοι βρουν ευκαιρία να εκβιάσουν προς ίδιον όφελος. Πάντως δεν θα βγει κατά τη γνώμη μου ωφέλεια, με την υπερβολική δημοσιότητα.
Το διαδίκτυο είναι πολύ πιο δύσκολo να ελεγχθεί, αλλά όπως λένε οι γνωρίζοντες, όσο τα μέσα ενημερώσεις υπερβάλλουν, τόσο η «όρεξη» του διαδικτύου ανοίγει. Πάντως κοίτα σύμπτωση : Η υποκρισία στο μεγαλείο της και η υποκριτική τέχνη στα μανταλάκια, συνέπεσε με την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου. Τα θέατρα και ο καλλιτεχνικός χώρος γενικά , χτυπήθηκαν από τον κορωνοϊο παρά πολύ και τώρα δέχονται ένα δεύτερο χτύπημα από τις απαράδεκτες και αξιόποινες πράξεις συγκεκριμένων και δυστυχώς προβεβλημένων ανθρώπων. Είναι βέβαιο ότι ο χώρος θα περάσει δύσκολα και γι’ αυτά, αλλά θα σηκώσει ξανά κεφάλι, δυνατός και φρέσκος. Το θέατρο στη χώρα μας ειδικά, είναι μέρος της ζωής μας και της ύπαρξης μας από τους αρχαίους χρόνους. Μην το ξεχνάμε, εδώ γεννήθηκε.

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο