Οι αρμοδιότητες

ert

Με την ευκαιρία των διακοπών ρεύματος μετά από μια έντονη χιονόπτωση και την πτώση δένδρων που επακολούθησε ταλαιπωρώντας χιλιάδες ανθρώπους, ξεκίνησε μια σοβαρή συζήτηση, για πολλοστή φορά δυστυχώς, για τις αρμοδιότητες, την αλληλοκάλυψη των υπηρεσιών και το μπέρδεμα τους στον δαιδαλώδη κόσμο της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Το επεσήμανε και ο Πρωθυπουργός. Εμείς οφείλουμε να του θυμίσουμε ότι ήταν προεκλογική του δέσμευση αυτά να τα αλλάξει. Είναι δικαιολογημένος στο ότι η πανδημία του έδεσε τα χέρια. Όμως από ένα σημείο και μετά, κυρίως με αυτό που έγινε στην πρωτεύουσα με την χιονόπτωση, δεν υπάρχουν άλλες δικαιολογίες, για έναν Πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση που θέλει να λέγεται εκσυγχρονιστική. Αυτή η αλληλεπικάλυψη των αρμοδιοτήτων, με την οποία έρχεται καθημερινά αντιμέτωπος ο απλός πολίτης, από την έκδοση μίας απλής άδειας χρήσης κοινόχρηστου χώρου, μέχρι την συνταξιοδότηση στην περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης, αλλά και ο επιχειρηματικός κόσμος που βρίσκεται νυχθημερόν σε κατάσταση σύγχυσης, που τρελαίνεται από την αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων, των συναρμόδιων υπηρεσιών και υπουργείων, των περιφερειών, των δήμων ή των διαφόρων φορέων του δημοσίου, προσεγγίζει τη βαναυσότητα.
Το όλο σκηνικό επιφέρει καθυστερήσεις και εμπλοκές, οδηγεί στη δημιουργία ενός αποτρεπτικού περιβάλλοντος, όχι μόνο για να επενδύσει κάποιος, αλλά και για να ζήσει με αξιοπρέπεια και ηρεμία.
Και φυσικά αυτή η επικάλυψη αρμοδιοτήτων, συντηρεί ένα σύστημα διαπλοκής, διαφθοράς και συναλλαγής ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη, διότι ο πολίτης και πολύ περισσότερο ο επιχειρηματίας, είναι δέσμιος μέσα σε αυτό το γαϊτανάκι ανευθυνότητας και προκειμένου να βρει άκρη στο πρόβλημά του, τι να κάνει άλλωστε; Προτιμάει να «λαδώνει» το σύστημα όπου βρει. Πέρυσι το καλοκαίρι πόσοι επιχειρηματίες εστίασης δεν οδηγήθηκαν σε αυτόφωρα, ταλαιπωρίες και έξοδα, επειδή άλλα έλεγε ότι ισχύουν το υγειονομικό, άλλα η αστυνομία, άλλα τετραγωνικά ο Δήμος. Τα ζούμε επομένως έντονα και στο νησί μας αυτά .Η παραλιακή λεωφόρος στην αρμοδιότητα του Λιμεναρχείου, τα πεζοδρόμια απέναντι μισά στο Λιμεναρχείο μισά στην Αστυνομία. Το πεζοδρόμιο κάτω από το Δημαρχείο ανήκει στο Λιμενικό ταμείο και τα μισά φώτα της Πλατείας Σολωμού. Πολλά άλλα τέτοια παραδείγματα, που θα τρελάνουν όσους δεν τα γνωρίζουν και δεν τα έχουν υποστεί. Μια γραμμή αιγιαλού για να χαραχθεί χρειάζεται δεν ξέρω πόσες υπηρεσίες, πόσα χρόνια και πόσες και πόσες αποφάσεις, με αποτέλεσμα περιοχές τεράστιου ενδιαφέροντος να μένουν αναξιοποίητες και βρώμικες. Τα βλέπουμε και τώρα στην αποκατάσταση του πεζοδρομίου στη παραλία. Ξύπνησε ένα πρωί μια υπηρεσία που κοιμόταν όλα τα χρόνια, όταν έπεφταν τσιμέντα, άραζαν φέριμποτ, σκοτωνόταν ο κόσμος περπατώντας, όχι για να προστατεύσει, να κατευθύνει ,να γίνει αρωγός και συμπαραστάτης στην σωστή εκτέλεση του έργου και την διαφύλαξη όποιων στοιχείων αξίζουν διαφύλαξη, αλλά με ένα απλό «διατάσσομεν,» σταματάει το έργο.
Αν εκείνο το κομμάτι του πεζοδρομίου μείνει για χρόνια σε αυτή την κατάσταση, όπως έχει συμβεί σε εκατοντάδες άλλα δημόσια έργα,η εικόνα της πόλης θα τραυματιστεί, οι πολίτες θα κατεβαίνουν στο δρόμο και θα κινδυνεύουν για να ολοκληρώσουν έναν περίπατο, οι επιχειρήσεις της περιοχής θα υποστούν ζημιά. Αυτά τα σκέφτεται κανείς πριν γράψει ένα χαρτί με μια διαταγή; Τι έκανε πριν το χαρτί για να έρθει σε συνεννόηση και να διορθωθούν τα κακώς κείμενα ή οι παραλήψεις; Μάλλον λίγα ή τίποτα. Αυτή είναι η έλλειψη σχεδιασμού, αποτελεσματικής και γρήγορης επίλυσης των προβλημάτων, η αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων που τελικά κανείς δεν ξέρει τι είναι σωστό, ποιος έχει αρμοδιότητα και ευθύνη ή δεν έχει.
Τα ίδια έχουν γίνει δεκαετίες τώρα με την πεζοδρόμηση της Αλεξάνδρου Ρώμα. Είναι ώρα αυτά να τελειώσουν, είναι ώρα να ξεκαθαρίσει ο ρόλος του δημοσίου και να οριοθετηθούν οι αρμοδιότητες, να μπει χρονικό όριο στο να απαντάει τελεσίδικα μια υπηρεσία στα πάντα, χωρίς δυνατότητα παράτασης ή άλλων τερτιπιών. Η καθημερινότητα των πολιτών, είναι ένα τεράστιο μέγεθος στο οποίο, μαζί με την οικονομία κρίνεται η επιτυχία μιας κυβέρνησης. Αυτές λοιπόν οι αρμοδιότητες ταλαιπωρούν τους πολίτες και δυσκολεύουν την καθημερινότητα τους. Επιβάλλεται η κυβέρνηση να τολμήσει.

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο