Η οικονομία κάποια στιγμή θα επανακινήσει

in.gr

Η πανδημία δεν θα είναι για πάντα, κάποια στιγμή η οικονομία θα μπει σε ράγιες επανεκκίνησης, όμως το πώς θα γίνει αυτό, ποιους θα συμπεριλαμβάνει και πολλές άλλες παράμετροι είναι το ζητούμενο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμη δεν έχει καθίσει να σχεδιάσει τους τρόπους και φυσικά η κάθε χώρα με τα δικά της δεδομένα και ιδιαιτερότητες πρέπει να βάλει και τις δικές της πινελιές στο σχέδιο αυτό, που ενδεχομένως να είναι καθοριστικές. Είναι βέβαιο ότι δεν πρέπει τα μέτρα στήριξης να φύγουν απότομα, ούτε όμως πρόκειται και να μείνουν εσαεί. Το πότε λοιπόν αυτό θα ξεκινήσει είναι ένα ζητούμενο και σίγουρα μια διαδικασία πολύ δύσκολη. Δεν πρέπει να γίνει νωρίς είναι βέβαιο, αλλά και από ένα σημείο και μετά πρέπει να έχει και στόχευση.
Οι αναλυτές, με τα σημερινά δεδομένα τοποθετούν την πλήρη επαναφορά στην κανονικότητα το πρώτο εξάμηνο της επόμενης χρονιάς ,ίσως για τη χώρα μας αυτό να πάει λόγω τουρισμού λίγο πιο πίσω το δεύτερο εξάμηνο του ’22. Αυτά φυσικά, όπως είπαμε, καλώς εχόντων των πραγμάτων. Τότε θα φανούν και οι συνέπειες.
Είναι βέβαιο ότι κάποιες επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν, οι παραδοσιακές κυρίως τουριστικές δραστηριότητες μπορεί να μην έχουν την ίδια δυναμική του παρελθόντος και οι προοπτικές για κάποιες να μην είναι βιώσιμες. Η ανεργία είναι ένας άλλος σοβαρός παράγοντας για την επόμενη μέρα. Οι εργασιακές σχέσεις έχουν αλλάξει πολύ μέσα σε λίγους μήνες στη χώρα μας και αυτό το ‘έσπρωξε» η πανδημία πολύ πιο γρήγορα. Ο τρόπος ζωής, διασκέδασης ,κοινωνικών επαφών, δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος. Αυτό θα επηρεάζει συνεχώς και τις επαγγελματικές δραστηριότητες και τις εργασιακές σχέσεις. Η επόμενη μέρα θα μας βρει αν όχι όλους, παρά πολλούς, αντιμέτωπους με δυσκολίες. Οφειλές σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, σε τράπεζες με νέα κόκκινα δάνεια και κλειστές πόρτες. Όλα αυτά θέλουν κυβερνητικές παρεμβάσεις, μέτρα στοχευμένα στο χρόνο και στις καταστάσεις, όμως και δική μας ευθύνη είναι να σχεδιάσουμε και να δούμε τι είναι βιώσιμο και τι όχι. Τα παραδοσιακά επαγγελματικά σχέδια και οι γνωστές μορφές απασχόλησης, ίσως να μην λειτουργούν το ίδιο αποτελεσματικά την επόμενη ημέρα. Εδώ και η πολιτεία και τα επιμελητήρια και η αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι οργανωμένες για να βοηθήσουν και να καθοδηγήσουν τους ανθρώπους να κάνουν σωστές επιλογές και να χρηματοδοτήσουν μόνο στοχευμένα νέες δραστηριότητες.
Δεν τα ξέρουμε πολύ καλά αυτά και όποτε τα προσπαθήσαμε στο παρελθόν, μάλλον αποτύχαμε και τα χρήματα δεν έπιασαν τόπο. Επειδή θα χρειαστεί αυτό και τώρα, που θα βγαίνουμε από μια πολύ δύσκολη περίοδο, ας τα προγραμματίσουμε καλύτερα και οι πολίτες ας έχουμε περισσότερο μυαλό και λιγότερη ροπή προς την ευκαιρία χωρίς προοπτική, κοινώς την «αρπαχτή».

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο