Η κακοποίηση του φιλελευθερισμού

enikos.gr

Στη χώρα μας από την εποχή της επανάστασης του 1821 οι -ισμοι, δεν είχαν ιδιαίτερα καλή τύχη. Ποτέ δεν πήρε κανείς ιστορικά εξελικτικά και ουσιαστικά τη σημασία και την ουσία των διαφόρων αυτών ρευμάτων που κυριαρχούσαν στην Ευρώπη μετά την Γαλλική Επανάσταση. Ένα από τα ρεύματα αυτά που μέχρι και σήμερα έχει κακή τύχη στη χώρα μας, είναι ο Φιλελευθερισμός. Τώρα πώς μου ήρθε στο μυαλό αυτό ; Πέρα ότι το έχω χρόνια μαράζι και δεν αντέχω τη συνεχή κακοποίηση και συκοφάντηση της ιδεολογίας αυτής μέσω του νεοφιλελευθερισμού, ήρθε και η εμπαθής τοποθέτησή του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού κ. Νίκου Ξυδάκη, για να μου δώσει μιαν άλλη αφορμή. Να πω την αλήθεια, δεν περίμενα από έναν ευπατρίδη της Αριστεράς, όπως θεωρούσα το Νίκο Ξυδάκη, να του ξεφύγουν τέτοιοι χαρακτηρισμοί. Τους αντιπαρέρχομαι. Θεωρώ ότι μάλλον ξέφυγαν, ας πάμε όμως στην ουσία των λεγόμενων. Θεωρεί ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είναι φιλελεύθερη και ότι τον φιλελεύθερο χώρο τον έχει καταλάβει η Αριστερά.
Ωραία άποψη, απλά θέλει και απόδειξη. Το ότι ο Φιλελευθερισμός στη χώρα μας έχει περάσει από μύρια όσα το είπαμε. Ποτέ δεν απέκτησε εκφραστές που τον πίστεψαν πραγματικά. Υπήρξε και είναι το πλέον προοδευτικό ρεύμα του Δυτικού κόσμου, που διαχέεται σε ένα μεγάλο πολιτικό εύρος από την δημοκρατική δεξιά το κέντρο και ίσως σε κάποιο κομμάτι της αριστεράς, όμως με δυσκολία, μιας και πιστεύει απαρέγκλιτα στην ελεύθερη οικονομία στην ισονομία και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ιδιοκτησίας. Επομένως η κομμουνιστική αριστερά μένει απέξω όπως και η σοσιαλιστική με την έννοια που την γνωρίζουμε, όπως και τα κόμματα της άκρας δεξιάς που δεν πιστεύουν στην Δημοκρατία και την Συνταγματική τάξη. Δεν συζητώ ότι μένουν έξω από αυτό το φιλελεύθερο πλαίσιο τα διάφορα κομμάτια των ακραίων ομάδων.
Τώρα ποιος είναι πιο κοντά στον φιλελευθερισμό στη χώρα μας ; Θα έλεγα ένα κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας και ίσως κάποια ιστορικά πλέον πολιτικά στελέχη όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος και πολλοί ανένταχτοι Ακαδημαϊκοί Δάσκαλοι. Φυσικά και έχει δίκιο ο κ. Ξυδάκης ότι όλη η Νέα Δημοκρατία δεν είναι φιλελεύθερη. Όμως τον φιλελευθερισμό της αριστεράς στην Ελλάδα και ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ που τον είδε ; Μάλλον στον ύπνο του….

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο