Ο λαϊκισμός έχει δυστυχώς μέλλον

kathimerini.gr

Η απόφαση της Γερουσίας των ΗΠΑ ήταν τελικά απαλλακτική για τον κ. Τράμπ. Κανείς δεν έτρεφε την ψευδαίσθηση ότι θα συγκεντρωνόταν ο απαιτούμενος αριθμός για την παραπομπή. Όλοι οι Δημοκρατικοί Γερουσιαστές και επτά Ρεπουμπλικανοί, αποτέλεσαν έναν σημαντικό αριθμό, μακριά όμως από τον απαιτούμενο των 2/3. Μπορεί ο κ. Τράμπ να «ξέμπλεξε», τώρα θα φανεί αν το φαινόμενο αυτό θα έχει και συνέχεια. Οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο τρόπος που χειρίστηκε την ήττα του στις εκλογές με αποκορύφωμα την εισβολή του όχλου στο Καπιτώλιο, η καταδίκη του από επτά γερουσιαστές του κόμματός του και η σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ θα βλάψουν σοβαρά την εικόνα του Τραμπ και την υστεροφημία του, καθώς και την οποιαδήποτε προσπάθειά του να παραμείνει ενεργός στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ. Από την άλλη όμως υπάρχουν πολλοί μέσα στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, κυρίως μεταξύ των ψηφοφόρων, που συνεχίζουν να τον υποστηρίζουν. Το σημαντικό συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί είναι, ότι υπάρχουν παντού στον κόσμο και στη γειτονιά μας πολίτες, έτοιμοι να παρασυρθούν από λαϊκιστές ηγέτες, να πιστέψουν πράγματα παράλογα, να ενστερνιστούν αντιλήψεις και πρακτικές που δεν αντέχουν στη λογική.
Όλα αυτά αποκτούν μεγαλύτερη σημασία σε εποχές που το έδαφος είναι πρόσφορο για τέτοιες ιδεοληψίες. Ο κορωνοϊός, οι απαγορεύσεις και οι περιορισμοί, τα εμβόλια, η οικονομική ανησυχία για το αύριο, η ανεργία των νέων και διάφορα άλλα που εύκολα διακινούνται κυρίως μέσω του διαδικτύου, γίνονται αρκετά πρόσφορη εκρηκτική ύλη. Τι γράφεται, τι διακινείται, πόσα ανυπόστατα ανεύθυνα και αντιεπιστημονικά γράφονται, πόσα fake news, όπως λέγονται παρασύρουν ανθρώπους δεν μπορεί κανείς να τα μετρήσει, χιλιάδες. Ο κίνδυνος τεράστιος, γιατί μέσα από αυτά κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, καταστρέφονται νοικοκυριά και οικονομίες, κινδυνεύει μέχρι και η δημοκρατία.
Τα είδαμε με την εισβολή στο Καπιτώλιο, μπορεί να φαίνονται γράφημα, όμως έκλειναν και κινδύνους. Τα έχουμε ζήσει και στη χώρα μας σε κοινωνικές εντάσεις. Θεωρώ ότι δεν είναι τεράστια η ευθύνη των επισήμων μέσων ενημέρωσης, να πληροφορήσουν όλους τους πολίτες με πραγματικά και έγκυρα στοιχεία για την πανδημία. Να δώσουν φωνή σε επιστήμονες και ειδικούς για να ακουστούν και να μην κρύβεται τίποτα, απλά να υπάρχει και τεκμηριωμένη άποψη για όλα. Κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει ούτε το διαφορετικό, ούτε το φόβο, ούτε την αμφισβήτηση, ούτε τη διαμαρτυρία, άλλωστε και οι κυβερνήσεις δεν τα κάνουν όλα σωστά και πρέπει να «τα ακούνε’ όταν σφάλλουν. Άλλο αυτό όμως και άλλο να παρασύρεται η κοινωνία από ψεύτικα μηνύματα, φαιδρότητες, στοχοποιήσεις ανθρώπων και ομάδων χωρίς κανένα λόγο και στοιχεία. Ο λαϊκισμός και τα πομγκρόμ δεν λύνουν προβλήματα, αντιθέτως προσθέτουν. Ο κορωνοϊός ας μη γίνει αιτία νέων κοινωνικών περιπετειών, πέραν των δυσκολιών που έναν χρόνο τώρα βιώνουμε. Κάποια κόμματα δε, ας μην τρίβουν τα χέρια τους με αυτά που συμβαίνουν. Οι περίεργοι λαϊκιστές και οι ευκαιριακοί ηγετίσκοι του διαδικτύου, αν βρουν χώρο θα συντρίψουν και αυτά, ίσως και πρώτα απ’ όλα.

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο