Σχετική αύξηση στις ιώσεις στα παιδιά | Β. Κάββουρας: “Οι γονείς να ακολουθούν τις οδηγίες των γιατρών”

onmed.gr

Κάθε χρόνο ο Φλεβάρης είναι ένας μήνας που οι ιώσεις για τα παιδιά αυξάνονται σημαντικά. Έτσι και φέτος υπάρχει άνοδος όσον αφορά τη γρίπη στις μικρές ηλικίες αλλά όχι τόσο μεγάλη όσο άλλα χρόνια λόγω και των περιοριστικών μέτρων, με τη χρήση μάσκας και τη πλύση χεριών, αφού έχουν περιορίσει τις αρρώστιες.
“Τον Δεκέμβριο και τον Γενάρη ήταν πιο λίγα τα περιστατικά. Τώρα παρατηρείται έξαρση στα παιδιά, αλλά είναι μικρότερη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, διότι και τα παιδιά φοράνε μάσκες και τηρούν τους κανόνες προστασίας και υγιεινής” λέει στην εφημερίδα μας ο Παιδίατρος Βασίλης Κάββουρας, ο οποίος τόνισε ότι αυτοί οι μήνες έχουν περισσότερες ιώσεις, ενώ έδωσε και τις δικές τους συμβουλές προς τους γονείς για το τι πρέπει να κάνουν αν αρρωστήσει το παιδί τους.
“Γενικά ο Γενάρης και ο Φλεβάρης είναι πάντα μήνες με αυξημένο ιικό φορτίο είτε είναι γρίπη είτε είναι ο κορωνοϊός. Ότι θα έλεγα και τις προηγούμενες χρονιές θα πω και τώρα, αλλά πρέπει να αποφύγουμε περισσότερο τον συγχρωτισμό. Είναι σημαντικό να μειώσουμε τις επισκέψεις διότι εκεί παρατηρείται η διασπορά της νόσου. Να μειώσουμε τις μετακινήσεις μας στα απολύτως απαραίτητα και πρέπει να τηρούμε τα μέτρα προστασίας από τον ΠΟΥ Και τον ΕΟΔΥ”.
Ο κ. Κάββουρας έδωσε συγκεκριμένες συμβουλές σε περίπτωση που κάποιο παιδί παρουσιάσει συμπτώματα γρίπης, αφού θα πρέπει να παρακολουθείται στενά από τους γονείς αλλά και από τον παιδίατρο τους για να φανεί αν είναι απλή ίωση ή κορωνοϊός.
“Όποιο παιδί έχει βήχα ή κάτι άλλο, πρέπει να το απομονώνουμε στο σπίτι μας μέχρι να δούμε πως θα εξελιχθεί το συγκεκριμένο σύμπτωμα και μετά αν θέλει να κάνουμε τεστ ή κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Όποιο παιδάκι έχει το παραμικρό σύμπτωμα πρέπει να μένει στο σπίτι και να παίρνει τις οδηγίες του παιδιάτρου και να μένει σπίτι μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι δεν είναι κορωνοϊός”.
Ο κ. Κάββουρας τόνισε ότι τα παιδιά που έχουν κάποιον συγγενή που είναι σε ευπαθή ομάδα δεν θα πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχει μεγάλη προσοχή από τους γονείς και τους μαθητές από τη στιγμή που τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά.
Μάλιστα σχολίασε και την κατάσταση που επικρατεί με τα κρούσματα στα σχολεία, λέγοντας ότι το καλύτερο θα ήτα να κλείσουν για λίγο καιρό, μέχρι να ηρεμήσει η κατάσταση.
“Ουσιαστικά αυτή την περίοδο παρατηρείται μια έξαρση στα σχολεία και δυστυχώς κάθε μέρα βλέπουμε ότι υπάρχουν νέα κρούσματα σε παιδιά. Βλέπουμε τμήματα που κλείνουν λόγω κρουσμάτων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα και στις τάξεις και στην κοινή γνώμη να υπάρχει άγχος λόγω των συνθηκών. Ίσως είναι προτιμότερο τη δεδομένη χρονική στιγμή να υπάρχει μια παύση στις σχολικές δραστηριότητες”.
Μεγάλη προσοχή πρέπει να δείξουν οι γονείς αλλά και τα παιδιά αυτό το διάστημα λόγω της έξαρσης της πανδημίας στο νησί μας και να συνεχίσουν τα μέτρα προστασίας για να μπορέσουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα την καθημερινότητα τους.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι λόγω και της κατάστασης υπάρχουν γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, ενώ ακούνε με προσοχή των γιατρών για το πως θα πρέπει να προφυλαχθούν οι νεότεροι σε ηλικία και να αποφύγουν να νοσήσουν από κορωνοϊό.

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο