Το Forum Philia ενόχλησε τον κ. Ερντογάν

real

Τη συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών «Philia Forum» διοργάνωσε η χώρα μας, με τη συμμετοχή της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Κύπρου, του Μπαχρέιν, και της Σαουδικής Αραβίας.
Είχαν επίσης προσκληθεί να συμμετάσχουν η Ιορδανία και το Ιράκ.
Η συνάντηση αυτή, διοργανώθηκε στο πλαίσιο της προώθησης και εμπέδωσης των πολυμερών δεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ χωρών στην ευρύτερη περιοχή που εκτείνεται, από τη Μεσόγειο έως τον Κόλπο. Σας αυτή εξετάστηκαν οι προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19, καθώς και οι κοινές προκλήσεις ασφαλείας στην περιοχή.

Την έναρξη της συνάντησης χαιρέτησε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς και ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας μέσω διαδικτύου. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν μια πολύ πετυχημένη πρωτοβουλία του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και η επιτυχία της φαίνεται από τον «εκνευρισμό» της Τουρκικής πλευράς, τον οποίο εξέφρασε ο γνωστός σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου κ. Καλίν. Σε αντιπερισπασμό δε ,η Τουρκία κάλεσε το Κατάρ για να δείξεις ότι και αυτή έχει ερείσματα στην περιοχή. Όμως κάθε σύγκριση είναι δια γυμνού οφθαλμού απογοητευτική για τους «γείτονές» μας. Η απομόνωση της αναθεωρητικής νέο οθωμανικής πολιτικής Ερτογάν είναι διευρυνόμενη, βρίσκει όλο και περισσότερο κλειστές πόρτες, ακόμη και στον Μουσουλμανικό κόσμο. Σχεδόν κανείς δεν τον εμπιστεύεται, ενώ συγχρόνως η προσπάθεια κάποιας εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ με Αραβικές χώρες, προχωράει και με τις ευλογίες των ΗΠΑ. Εξ’ αυτού και η ενθάρρυνση των Αμερικανών για πρωτοβουλίες όπως το Forum Philia των Αθηνών.


Η Ευρώπη δεν συμμετείχε επίσημα, όμως ο χαιρετισμός του Γάλλου Υπουργού δείχνει το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον της Γαλλίας για την ευρύτερη περιοχή και την συνεχιζόμενη αρνητική στάση απέναντι στην Τουρκία. Θα συνεχίσει ο κ. Ερντογάν αυτή του την πολιτική; Ασφαλώς και ναι. Δεν πρέπει να τρέφει πολλές αυταπάτες για την επιτυχία της επί της ουσίας, όμως η κακή οικονομική κατάσταση στη χώρα του δεν του αφήνει περιθώρια για υποχώρηση από τους μεγαλοϊδεατισμούς του. Πρέπει κάτι να έχει για να «ταΐσει» το εσωτερικό ακροατήριο, την ώρα που η ανεργία καλπάζει και η τιμή ακόμη και του ψωμιού εκτοξεύεται. Εκεί που η οικονομία της Τουρκίας ήταν το καλό χαρτί του, έγινε η αχίλλειος πτέρνα του. Επομένως χρειάζεται αντίβαρα και προσφέρονται σε αυτό, η επιθετικότητα στην Ελλάδα και την Κύπρο, οι γαλάζιες πατρίδες, τα «τεράστια» κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μαύρη θάλασσα, ακόμη και το φεγγάρι, στο οποίου θα φτάσει η Τουρκία τα επόμενα χρόνια.

Είναι για μειδιάματα πολλά από αυτά, όμως εμπεριέχουν και κινδύνους και απαιτούν προσοχή. Κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να γίνει και κυρίως οι πιέσεις των διεθνών παραγόντων για διαβουλεύσεις είναι συνεχείς. Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συζητάμε μια ζωή χωρίς αποτέλεσμα και ότι αν οι διερευνητικές δεν παράξουν κάποια ουσία, απλά θα επανέλθουμε στην περίοδο της διπλωματικής απραξίας, όπως τα προηγούμενα σαράντα χρόνια. Δύσκολη όμως εξίσωση αυτό. Σίγουρα δεν το θέλουν ούτε οι Ευρωπαίοι ούτε οι Αμερικανοί και δεν ξέρω αν σε αυτή την αδράνεια συμπεριλαμβάνεται και το Κυπριακό και με ποιες συνέπειες. Πάντως οι Αμερικανοί με τη νέα τους ηγεσία, άρχισαν να δείχνουν τις προθέσεις τους προς τον Τούρκο Πρόεδρο.
Του έστειλαν το ίδιο και αυστηρότερο μήνυμα για τους Ρωσικούς πυραύλους S- 400, προσθέτοντας όμως στο «μενού» των κατηγοριών, την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, αλλά και την αντίθεση τους στη δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο. Αυτά τα θέματα, κυρίως τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Τούρκος Πρόεδρος είχε ξεχάσει να τα ακούει την εποχή Τράμπ και τώρα τα ξαναβρίσκει μπροστά του. Είναι μια δύσκολη μεταβατική περίοδος των Ελληνοτουρκικών σχέσεων. και του Κυπριακού. Δύσκολα κάτι θα προκύψει θετικό άμεσα, όμως τα πάντα κινούνται και εξελίσσονται στη διεθνή σκακιέρα. Το βέβαιο είναι ότι, η έστω πρώιμη και συμβολική, όχι ακόμη ουσιαστική, συμμετοχή χωρών της Ανατολής και του Κόλπου στο Forum Philia αυτές τις μέρες, δείχνει ότι κινούμεθα σε σωστή κατεύθυνση, διευρύνουμε τις σχέσεις μας με τις χώρες αυτές, γινόμαστε αντίβαρο της Τουρκικής επεκτατικότητας. Όλα έχουν τη σημασία και την αξία τους σε τέτοιους καιρούς. Δεν μπορεί ο κ. Ερντογάν να εκνευρίστηκε χωρίς λόγο για το Forum; Κάπου αυτό χαλούσε τα σχέδια του.

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο