Η Αμερική που θα θέλαμε

telegraphindia

Η ορκωμοσία του Προέδρου Μπάιντεν εδώ με την ευκαιρία, σε όσους παρακολουθήσαμε την τελετή, να δούμε και κυρίως να ακούσουμε από το στόμα του νέου Προέδρου, αυτά που κάθε λογικός πολίτης αυτού του κόσμου, θέλει να ακούσει από τον ηγέτη της παγκόσμιας υπερδύναμης.
“Δεν θέλουμε να επιβάλουμε τις απόψεις μας με τη δύναμη, αλλά τη δύναμη των απόψεων μας” είπε στην ομιλία του ο κ. Μπάιντεν, κάνοντας συνεχώς αναφορές στην ενότητα και την δημοκρατία. Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας Αμερικανός Πρόεδρος στην καθιερωμένη ομιλία του την ημέρα της ορκωμοσίας μιλάει για ενότητα, ειρήνη και άνοιγμα σε όλους τους Αμερικανούς ανεξαρτήτως χρώματος καταγωγής ή φύλου. Όμως μετά τα όσα διαδραματίστηκαν την περίοδο του απελθόντος προέδρου, έχει τεράστια αξία να ξαναλέγονται. Φαίνεται ότι η Αμερική βγήκε από ένα τεράστιο σοκ μετά τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου και την πολιορκία του Καπιτωλίου.
Πολλοί το παρομοίασαν με την επίθεση στους δίδυμους Πύργους, υπερβολή μεν, αλλά δείχνει το μέγεθος του σοκ. Βέβαια η πορεία προς την επιτυχία των στόχων του νέου Προέδρου και των συνεργατών του είναι πολύ δύσκολη.
Από τα λόγια στην πράξη η απόσταση είναι τεράστια. Η Αμερική είναι μια μεγάλη χώρα με τεράστιες αντιθέσεις. Είναι περισσότερα αυτά που χωρίζουν έναν κάτοικο της Νέας Υόρκης η της Καλιφόρνιας, από έναν κάτοικο της Αλαμπάμα ή της Αριζόνας από αυτά που τον ενώνουν. Οι διαφορές του Αμερικανικού εμφυλίου είναι ακόμη έντονες και εμπλουτισμένες από νέες φοβίες.
Εξίσου σημαντικές είναι οι υποχρεώσεις των ΗΠΑ διεθνές επίπεδο και εκεί χρειάζεται πολύ δουλειά για να επανέλθει η παρουσία τους στα επίπεδα που βρισκόταν πριν την Τράμπ εποχή. Εμείς πάντως έτσι θέλουμε να βλέπουμε και να θαυμάζουμε την Αμερική. Εμείς σαν σημερινή γενιά Ελλήνων αργήσαμε πολύ να την βάλουμε στην καρδιά μας την Αμερική.
Εμφύλιος, Δικτατορία, Βιετνάμ, εισβολή και κατοχή στην Κύπρο, μας μαύρισαν την καρδιά και παρά τους δεσμούς με την ομογένεια και τους ιδεολογικούς δεσμούς από σύστασης του Ελληνικού κράτους, έπρεπε να έρθει η κρίση και τα μνημόνια για να ανακαλύψουμε μια νέα σχέση καρδιάς με τις ΗΠΑ. Σήμερα τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα σε σχέση με το παρελθόν και αυτό αποτελεί καλή παρακαταθήκη, για ακόμη καλύτερους δεσμούς με την νέα ηγεσία.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας στην δήλωση της μαζί με τον Αμερικανό Πρέσβη στη χώρα μας, από την Αθηναϊκή Αγορά, σε μια δήλωση (ομιλία) εξαιρετική, την οποία πρέπει όλοι οι Έλληνες να ακούσουν ή να αναγνώσουν από το διαδίκτυο, εφόσον δεν την έχουν ακούσει, έδωσε τη σωστή ιστορική διάσταση.
Θεωρώ ότι η ορκωμοσία εξέπεμψε το σωστό μήνυμα και αυτό είναι το σημαντικότερο. Είδαμε την Αμερική που όλοι θέλουμε να βλέπουμε.

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο