“Μαζί αλλάζουμε τη Ζάκυνθο” |Μέτρα στήριξης ευπαθών ομάδων και κοινωνικά αδύνατων

Τις προτάσεις της, ενόψει της συζήτησης του προυπολογισμού του Δήμου Ζακύνθου, κατέθεσε εκ νέου η παράταξη “Μαζί αλλάζουμε τη Ζάκυνθο”, αντιλαμβανόμενη την υγειονομική κρίση του covid-19 η οποία έχει επηρεάσει σημαντικά κάθε πτυχή της κοινωνικο-οικονομικής πραγματικότητας των Ζακυνθινών και φυσικά έχουν επιβαρύνει ιδιαίτερα τις πιο ευπαθείς (κοινωνικά-οικονομικά) ομάδες.
Θέλοντας να βοηθήσει στην στήριξη των ευπαθών ομάδων καθώς και των κοινωνικά αδυνάμων πολιτών έχει σχεδιάσει ένα πλάνο ενεργειών:
1.Εφάπαξ βοήθημα στήριξης κοινωνικά ευπαθών ομάδων, μετά από κοινωνικήςέρευνα των κοινωνικών λειτουργών του Δήμου μας σε συνεργασία με τα Τοπικά Συμβούλια και φυσικά έχοντας ως οικονομικό κριτήριο τα εισοδήματα του 2020.

2.Δημιουργία τμήματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας: όλοι οι πολίτες να μπορούν να στέλνουν ηλεκτρονικά αιτήματα και αιτήσεις για οτιδήποτε χρειάζονται από τον Δήμο, χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία τους στις υπηρεσίες.
3.Έκδοση έντυπου ενημερωτικού υλικού: όλοι οι πολίτες να ενημερώνονται σχετικά με τις υποστηρικτικές δομές του Δήμου και τις δυνατότητες αυτών.
4. Ενίσχυση προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ, αξιοποιώντας το διαθέσιμο προσωπικό του Δήμου μας και την πρόσληψη νέου προσωπικού ανάγκης. Καθοριστικής σημασίας κρίνουμε ότι είναι η ενίσχυση των δομών αυτών με οδηγούς και οχήματα επιπλέον. Τέλος, τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ μπορούν να διευρύνουν το ωράριο τους και τις βάρδιές τους ώστε να απασχολούνται όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά.
5.«Γεύματα Αγάπης»: Διεύρυνση των ωφελουμένων του κοινωνικού εστιατορίου ώστε να μην μείνει κανένας συμπολίτης μας εκτός λίστας για την παροχή φαγητού. Επίσης, σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να τονίσουμε την σημαντικότητα της απελευθέρωσης των ημερομηνιών των εγγραφών των συμπολιτών μας στις κοινωνικές δομές. Οι αιτήσεις για τέτοιου είδους ζητήματα θα πρέπει να είναι μόνιμα ανοικτές και τα κριτήρια με δεδομένα του 2020.
6.Διεύρυνση των ωφελουμένων του κοινωνικού παντοπωλείου ώστε να βοηθηθούν όσο το δυνατόν περίστεροι συμπολίτες μας που βρίσκονται σε δύσκολη θέση.
7.Στηριξη τηλε-εκπαίδευσης: σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Α/βαθμιας και Β/βαθμιας εκπαίδευσης, να καλυφθούν και να διευκολυνθούν όλοι οι μαθητές που δηλώνουν αδυναμία παρακολούθησης των διαδικτυακών μαθημάτων με την συσκευή παροχή συσκευών tablet. Γνωρίζουμε ότι ήδη οι Διευθύνσεις είναι ενημερωμένες και μπορούν να μας βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση.
8.Απαλλαγή από τα τροφεία των παιδικών σταθμών ή μείωση στο ελάχιστο δυνατόν.
9.Παράταση πληρωμής στους λογαριασμούς οφειλών προς τον Δήμο χωρίς προσαυξήσεις.
10.Μείωση δημοτικών τελών στις επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα έχουν υποστεί ζημία εξαιτίας του covid-19.
11.Απαλλαγή από τα τέλη κοινοχρήστων χώρων και τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για τις επιχειρήσεις που διέκοψαν ή περιόρισαν υποχρεωτικά την λειτουργία τους.
12.Τακτικές απολυμάνσεις σε όλους τους δημοσίους χώρους.
13.Δημιουργία Δημοτικού Ιατρείου, που ουσιαστικά θα βοηθήσει και θα ενισχύσει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας του νησιού μας και φυσικά θα αποσυμφορίσει το Νοσοκομείο μας όπου το τελευταίο διάστημα είναι επιβαρυμένο ακόμη περισσότερο λόγω του covid-19.
14.Δημιουργία υπηρεσίας ενημέρωσης ανέργων, με σκοπό περισσότερες ευκαιρίες ενημέρωσης και επαγγελματικής συμβουλευτικής ανέργων αλλά και των κοινωνικά ευπαθών ομάδων.
15.Επαναλειτουργία του ΚΑΠΗ (όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, ενός πολύ σημαντικού θεσμού για την κοινωνική, προνοιακή και ψυχολογική στήριξη των ηλικιωμένων συμπολιτών μας.


“Οι προτασεις αυτές σε συνδυασμό με τις ήδη ειλημμένες αποφάσεις του δ.σ μπορούν να δημιουργήσουν το διχτυ προστασιας της κοινωνιας μας και της στοιχειωδους συνοχης της”, καταλήγει η ανακοίνωση

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο