ΕΛΜΕ Ζακύνθου για άνοιγμα σχολείων | Κινητοποιήσεις σε Δήμο, Περιφέρεια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Ζακύνθου πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στον Δήμο Ζακύνθου, στην Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Βασικό ζήτημα, το οποίο αναφέρεται και στην ανακοίνωση που δόθηκε προς όλες τις αρχές και τους φορείς ήταν ο τρόπος ανοίγματος των δημοτικών σχολείων, επισημαίνοντας ότι εδώ και πολύ καιρό δεν λήφθηκαν τα απαραίτητα μέτρα για να γίνει κάτι τέτοιο.
Η ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων: “Οι φόβοι και οι ανησυχίες των χιλιάδων εκπαιδευτικών, των γονιών και των μαθητών για τους όρους ανοίγματος των σχολείων είναι απολύτως δικαιολογημένοι. Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας ανακοινώνουν για τρίτη φορά το άνοιγμα των σχολείων χωρίς να έχουν πάρει ούτε ένα μέτρο εδώ και 10 μήνες για την ασφαλή λειτουργία τους. Για μια ακόμα φορά εμπαίζουν χιλιάδες μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς αφού αρνούνται πεισματικά να ικανοποιήσουν έστω και ένα από τα αιτήματα, που από την πρώτη στιγμή τα σωματεία, τα μαθητικά συμβούλια και οι φορείς των γονιών διατύπωσαν και διεκδίκησαν δυναμικά μέσα από πολύμορφες κινητοποιήσεις. Η αλήθεια είναι, ότι ο τρόπος με τον οποίο ανοίγουν τα σχολεία αφενός δημιουργεί συνθήκες εξάπλωσης του ιού και αφετέρου προδιαγράφει το νέο κλείσιμο τους το επόμενο διάστημα. Άλλωστε η κυβέρνηση συνεχίζει να μη λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα για τους χώρους δουλειάς, τα Μ.Μ.Μ., τη στήριξη του Δημοσίου συστήματος υγείας, υπονομεύοντας την Υγεία του λαού συνολικά”.
Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ζακύνθου Φώτης Προβής μιλώντας στην εφημερίδα μας για τις εκατέρωθεν συναντήσεις τόσο με τον Προϊστάμενο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης την περασμένη Πέμπτη, αλλά και την παράσταση διαμαρτυρίας στον Αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Στασινόπουλο και τον Αντιδήμαρχο Παιδείας Νικήτα Σπίνο τόνισε: “Η ΕΛΜΕ ήδη από πέρσι είχε τοποθετηθεί υπεύθυνα και είχε πει ξεκάθαρα ότι ενόψει του τεράστιου προβλήματος της πανδημίας θα πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας προκειμένου τα σχολεία να λειτουργήσουν κανονικά δια ζώσης. Η κυβέρνηση σαν να μην τρέχει τίποτα, αφού έκλεισε τα σχολεία ήδη στις αρχές Νοέμβρη τα ανοίγει ακριβώς έτσι όπως τα έκλεισε. Με αυτόν τον τρόπο ήδη βλέπουμε τις πρώτες επιπτώσεις. Δημοτικά στις περιοχές της Μακεδονίας κλείνουν ακριβώς λόγω της μεγάλης διασποράς του κορωνοϊού και οδηγούμαστε στο καθεστώς της τηλεκπαίδευσης, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την δια ζώσης εκπαίδευση”.
Ο κ. Προβής σημείωσε ότι δεν υπάρχει χώρα σε όλη την Ευρώπη που να έχει κλείσει την εκπαίδευση για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα ενώ εν συνεχεία τόνισε: “Αυτό είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης που δεν λαμβάνει υπόψη της τι πρέπει να γίνει προκειμένου η υγεία του λαού να διαφυλαχθεί αλλά το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να ντύνει τα μέτρα καταστολής με την κατάπτυστη πρόσληψη επιπλέον αστυνομικών στην Τρίτη πιο αστυνομοκρατούμενη χώρα στην Ευρώπη, τη στιγμή που δεν υπάρχουν γιατροί στα νοσοκομεία για να βρίσκει φροντίδα ο ασθενής και δάσκαλοι και καθηγητές στα σχολεία προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν κανονικά”.
Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ζακύνθου αναφέρθηκε και στις απαιτήσεις για να μπορέσει η παιδεία να λειτουργήσει έστω και κάτω από τόσο δύσκολες συνθήκες.
“Απαιτούμε προσλήψεις εκπαιδευτικών. Όχι περισσότεροι από 15 μαθητές ανά τάξη. Περισσότερα και πυκνότερα δρομολόγια για τους μαθητές προκειμένου να μην υπάρχει συμφόρηση. Διορισμό μονίμων καθαριστριών. Όλα εκείνα τα μέτρα που θα διασφαλίσουν το άνοιγμα των σχολείων. Επισημαίνουμε ότι ο τρόπος που η κυβέρνηση ανοίγει τα σχολεία υπονομεύει στην πραγματικότητα το άνοιγμα τους και θα οδηγήσει σε νέο κλείσιμο”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη μεριά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου μιλώντας με τους εκπρόσωπους της ΕΛΜΕ Ζακύνθου τόνισε ότι είναι θετικό που η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι στο πράσινο σε ότι αφορά τον κορωνοϊό, ενώ επισήμανε ότι πρόκειται για αβάσταχτα μέτρα όσον αφορά τη νόσο, τα οποία παρόλα αυτά φυλάνε την υγεία μας. Επίσης αναφέρθηκε στη φύλαξη των πανεπιστημίων λέγοντας ότι είναι ένα σημαντικό μέτρο που πρέπει να προχωρήσει.
Από τη δική του πλευρά ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Νικήτας Σπίνος συζήτησε με τους εκπροσώπους της ΕΛΜΕ για τα θέματα της εκπαίδευσης και τα αιτήματα τους, ενώ ενημέρωσε από την πλευρά του για τις παρεμβάσεις που γίνονται τόσο στο 1ο Γυμνάσιο Λύκειο, στο 2ο και 3ο Γυμνάσιο αλλά και σε άλλα σχολεία.

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο