Δύσκολη έως αδύνατη λόγω κόστους η μείωση του ΦΠΑ στον Τουρισμό

Αρνητικός λόγω δημοσιονομικού κόστους εμφανίστηκε ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, στο ενδεχόμενο μείωση του ΦΠΑ στον Τουρισμό, σε χθεσινή σύσκεψη που είχε με την ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, αλλά και πολλούς προέδρους τοπικών ενώσεων.

Παράλληλα ανησυχία προκαλούν διαρροές για στοχευμένη ενίσχυση επιχειρήσεων, με βάση και τα διαθέσιμα κάθε επιχείρησης, καθώς θα προκύψει δυσμενείς διάκριση σε βάρος των νοικοκυρεμένων επιχειρήσεων.


Πιο αναλυτικά, οι συνδικαλιστές έθεσαν μετ’ επιτάσεως το θέμα της μείωσης του τουριστικού πακέτου στο 6%, πέριξ του οποίου κινούνται όλες οι ανταγωνίστριες χώρες στην Μεσόγειο, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι το δημοσιονομικό κόστος είναι μεγάλο και είναι πολύ δύσκολο να γίνει.

Οι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν σε Εστίαση και Διαμονή στην Ευρώπη και σε ανταγωνίστριες χώρες προ Covid

Υπενθυμίζεται ότι ο ΦΠΑ στην διανυκτέρευση στην Ελλάδα είναι 13%, στα Ποτά – Λοιπές Παροχές 24% (με εξαίρεση καφέ, αναψυκτικά και νερό που είναι στο 13% μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού τον Μάϊο) και στο πακέτο all inclusive κινείται μεταξύ 15 και 16%. Επίσης, η μείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, έχει τεθεί ως αίτημα και από τον ΣΕΤΕ από την αρχή της πανδημίας και σύμφωνα με σχετική τοποθέτηση, “παραμένει η μείζονα προτεραιότητα για τον Τουρισμό”, ενώ μείωση ΦΠΑ στα ξενοδοχεία στο 6% προτείνει και το Ελληνο-Aμερικανικό Επιμελητήριο.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο 2019, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, είχε δηλώσει ότι “στο επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί ρύθμιση του υπουργείου Τουρισμού, με την οποία θα υπάρξει μετάταξη όλου του τουριστικού πακέτου, στον συντελεστή 13%, του ΦΠΑ”.

Πηγή: money-tourism.gr