Γ.Ν. Ζακύνθου | Το Σάββατο (16/01) η έναρξη των εμβολιασμών στους άνω των 85 ετών

Η ηλικιακή ομάδα των άνω των 85 ετών είναι η πρώτη από το γενικό πληθυσμό (σημειώνεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη ο εμβολιασμός των υγειονομικών, όπως επίσης και όσων διαμένουν και εργάζονται σε οίκους ευγηρίας και κλειστές δομές) που θα εμβολιαστεί και μάλιστα νωρίτερα από το αναμενόμενο. Ενώ αρχικά ήταν προγραμματισμένο οι εμβολιασμοί να ξεκινήσουν στις 20 Ιανουαρίου, τελικά θα αρχίσουν στις 16.

Έτσι λοιπόν και στο νησί μας οι εμβολιασμοί των άνω των 85 ετών θα ξεκινήσει το Σάββατο 16/01, στο Γενικό Νοσοκομείο.


Πώς κλείνονται τα ραντεβού

Σε κάθε περίπτωση, και μέσω του emvolio.gov.gr, οι ηλικιωμένοι μπορούν να κλείνουν ραντεβού, ενώ όσοι τους βοηθούν ψηφιακά δεν χρειάζονται εξουσιοδότηση. Ραντεβού μπορούν να τους κλείσουν και οι φαρμακοποιοί.

Πιο αναλυτικά, προγραμματισμός ραντεβού μπορεί να γίνει:

1. Μέσω γραπτών μηνυμάτων (sms), εφόσον οι πολίτες έχουν εγγραφεί στη άυλη συνταγογράφηση και είναι δικαιούχοι εμβολιασμού.
2. Απευθείας με είσοδo στην πλατφόρμα.
3. Κατόπιν προσέλευσης των ηλικιωμένων ή τρίτων για λογαριασμό τους στο πλησιέστερο ΚΕΠ. Σε περίπτωση τρίτων προσώπων, απαιτείται υπεύθυνη δήλωση, η οποία θα ενσωματωθεί σε δεύτερο χρόνο στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr. Επίσης, ο τρίτος που θα προσέρχεται θα πρέπει να γνωρίζει τον ΑΜΚΑ του άμεσα ενδιαφερομένου, καθώς και τον ΑΔΤ ή να φέρει φωτοτυπία τους.
4. Κατόπιν προσέλευσης των ηλικιωμένων ή τρίτων προσώπων για λογαριασμό τους στο πλησιέστερο φαρμακείο.

Όσοι πολίτες μπαίνουν απευθείας στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, κλείνουν δύο ραντεβού με διαφορά 21 ημερών. Αφού επιλέξουν τις ημερομηνίες που επιθυμούν, το σύστημα δίνει ένα περιθώριο δύο λεπτών για να «κλειδώσει» το ραντεβού σε περίπτωση που ο πολίτης επιλέξει να κάνει κάποια αλλαγή.

Στη συνέχεια βγαίνει η μέρα και ώρα του εμβολιασμού και για τις δύο δόσεις κι αποστέλλεται με μήνυμα στο κινητό ο κωδικός του ραντεβού, ενώ σε χαρτί μπορεί να εκτυπωθεί μέσω υπολογιστή ο κωδικός QR, που είναι απαραίτητος κατά την προσέλευση στο εμβολιαστικό κέντρο κατά την ημέρα του εμβολιασμού.

Συγκεκριμένα, το μήνυμα του ραντεβού στην πλατφόρμα αναφέρει:

«Αγαπητή Κυρία / Αγαπητέ Κύριε…

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι τα προγραμματισμένα ραντεβού σας για τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, θα πραγματοποιηθούν σε δύο (2) δόσεις, όπως περιγράφονται παρακάτω:

Τα ραντεβού μου

1η δόση στις (ημερομηνία) στις (ώρα) στο εμβολιαστικό κέντρο…

2η δόση στις (ημερομηνία) στις (ώρα) εμβολιαστικό κέντρο…

Ο κωδικός ραντεβού ή ο QR κωδικός είναι απαραίτητος κατά την προσέλευσή σας την ημέρα του εμβολιασμού».

Μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού του, ο πολίτης θα λαμβάνει και σχετικό ψηφιακό πιστοποιητικό, μόλις λάβει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Διευκρινίσεις για τα ραντεβού

Λεπτομέρειες για το σύστημα των ραντεβού για εμβολιασμό έδωσε την Τρίτη ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως για όσους δεν μπορούν λόγω της υγείας τους να μετακινηθούν, πχ αν είναι κατάκοιτοι, θα υπάρξουν ειδικές ανακοινώσεις και προγραμματισμός από το υπουργείο Υγείας, σε δεύτερη φάση.

Οι πολίτες άνω των 85 ετών που είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση, θα λάβουν το sms με την ώρα και τον τόπο του ραντεβού τους. Στην περίπτωση και μόνο που συμφωνούν, θα πρέπει μέσα σε 72 ώρες να απαντήσουν πως το επιβεβαιώνουν. Διαφορετικά, το ραντεβού χάνεται.

Στην περίπτωση που κάποιος θέλει να αλλάξει την ώρα και τον τόπο του ραντεβού, δεν ισχύει το όριο των 72 ωρών και το ραντεβού μπορεί να αλλαχθεί μέσω ΚΕΠ, φαρμακείου ή της πλατφόρμας.

Ο υφυπουργός επέστησε την προσοχή στον ΤΚ που δηλώνεται, βάσει του οποίου γίνεται ο προσδιορισμός του εμβολιαστικού κέντρου του ενδιαφερόμενου, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που λόγω λάθους έχει οριστεί κέντρο πιο μακριά από το κοντινότερο.

Όπως συμπλήρωσε, και τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα θα λειτουργήσουν, στα μικρά νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές θα υπάρξουν κινητές μονάδες, ενώ όλα τα Κέντρα Υγείας της χώρας έχουν γίνει εμβολιαστικά κέντρα.