Στα φαρμακεία της Ζακύνθου | Μεγάλη ζήτηση από τους πολίτες για να αποκτήσουν την “ελευθερία” τους

•Πάνω από 250 τα πρώτα ραντεβού που έχουν κλειστεί στο νησί
•Α. Βίτσος: “Οι πρώτες μέρες είναι δεσμευμένες”

Έντονο είναι το ενδιαφέρον που έχουν εκφράσει οι πολίτες και στη Ζάκυνθο προκειμένου να κλείσουν είτε ηλεκτρονικά, είτε στα φαρμακεία, το ραντεβού τους προκειμένου να εμβολιαστού κατα του covid-19.
Από τις πρώτες, κιόλας, μέρες και αφου έχει προηγηθεί ο εμβολιασμός των υγειονομικών, ο κόσμος έσπευσε να προβεί στις απαραίτητες διαδικασίες με τους άνω των 85 ετών να προηγουναι και να έπονται οι πιο μικρές ηλικίες.
Η συνεισφορά των φαρμακοποιών για να κλειστούν τα ραντεβού για τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού είναι ιδιαίτερα σημαντική μέχρι τώρα και στο νησί μας το ενδιαφέρον είναι συνεχώς αυξανόμενο από πολίτες που θέλουν να προχωρήσουν στη συγκεκριμένη διαδικασία.
Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα δεν αποκλείεται τα ραντεβού να αυξηθούν σημαντικά, από πολίτες που ενδιαφέρονται να εμβολιαστούν.


“Έχουμε την αίσθηση από όλους τους συναδέλφους ότι κλείστηκαν αρκετά ραντεβού και είδαμε και στο σύστημα των ραντεβού ότι ήδη οι τρεις πρώτες μέρες έχουν κλείσει και συνεχίζουν σήμερα με γοργούς ρυθμούς να κλείνονται ραντεβού. Το Νοσοκομείο και το ΙΚΑ δείχνουν να έχουν οργανωθεί αρκετά καλά ώστε να μπορέσουν να καλύψουν αυτή τη ζήτηση” μάς δήλωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ζακύνθου Ανδρέας Βίτσος αναφερόμενος στο πώς κυλάει μέχρι τώρα η διαδικασία στα φαρμακεία του νησιού, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι από όταν άνοιξε η πλατφόρμα έχουν κλειστεί πάνω από 250 ραντεβού στο νησί μας.
Ο κ. Βίτσος πρόσθεσε ότι ο κόσμος παρουσιάζεται θετικός στο να κάνει το εμβόλιο και έχει εναποθέσει τις ελπίδες του προς αυτή την κατεύθυνση. “Πιστεύω ότι η γενικότερη εντύπωση μας είναι πως ο κόσμος είναι πολύ θετικός . Έχει πολύ μεγάλη ελπίδα και έχει στηρίξει τις ελπίδες του στο εμβόλιο και πιστεύω θα πάει καλά”.
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ζακύνθου αναφέρθηκε στον ρόλο των φαρμακοποιών που κλείνουν τα ραντεβού για όσους χρειάζονται για τα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ σημείωσε ότι πάει ηλικιακά το συγκεκριμένο κομμάτι, αφού πρώτα θα εμβολιαστούν οι άνω των 85 ετών.
“Αυτή τη στιγμή τα ραντεβού που κλείνονται είναι για ηλικίες άνω των 85 ετών. Καθώς θα έρχονται περισσότερα εμβόλια θα ενεργοποιούνται οι χαμηλότερες ηλικιακές ομάδες. Η αμέσως επόμενη ομάδα θα είναι άνω των 80 και μετά άνω των 75 ετών. Αυτή τη στιγμή από χθες έχω την πληροφόρηση ότι έχουν κλειστεί στα φαρμακεία όλης της Ελλάδας πέραν των 60,000 ραντεβού για εμβολιασμούς, που καλύπτουν για αρκετό καιρό τις δυνατότητες εμβολιασμού των κέντρων εμβολιασμών που υπάρχουν”.

Ο κ. Βίτσος αναφέρθηκε και στο πως ακριβώς γίνεται η διαδικασία αφού το μόνο που χρειάζεται για κάποιον συμπολίτη μας να κλείσει ραντεβού είναι το ΑΜΚΑ του, ενώ εξήγησε ότι οι φαρμακοποιοί έχουν μια διαφορετική πλατφόρμα που μπορούν να κάνουν και διαφοροποιήσεις όσον αφορά τα ραντεβού, αφού αν σε κάποιον το μέρος που βγήκε εκτός Ζακύνθου, μπορεί να αλλάξει από τα φαρμακεία.
“Εμείς έχουμε μια χωριστή πλατφόρμα που μπορούμε να μπούμε μέσα και μας προσφέρει περισσότερες δυνατότητες από αυτές που μπορεί να έχει ο πολίτης από μόνος του, όπως δυνατότητες να αλλάξουμε το ραντεβού σε περίπτωση που έχει εκδοθεί ραντεβού για άλλο μέρος καθώς πρέπει να γνωρίζετε ότι τα ραντεβού βγαίνουν αυτόματα ανάλογα με τη φορολογική κατοικία του εμβολιαζόμενου” τόνισε αρχικά ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ζακύνθου, τονίζοντας ότι αν κάποιος πάει στα φαρμακεία μπορεί να αλλάξει το μέρος που θα εμβολιαστεί, ενώ μπορεί να αλλάξει την ημερομηνία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
“Αν κάποιος στην Εφορία φαίνεται κάτοικος άλλης περιοχής, μπορεί ο φαρμακοποιός είτε να του ορίσει ραντεβού για τη Ζάκυνθο και εφόσον μένει στη Ζάκυνθο και επιθυμεί να εμβολιαστεί, είτε να του αλλάξει το ραντεβού, το οποίο έχει εκδοθεί για κάποια άλλη περιοχή της Ελλάδας. Το δεύτερο κομμάτι είναι ότι εάν υπάρξει κάποια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κάποιος εγκαίρως ενημερώσει τον φαρμακοποιό του ότι δεν μπορεί να προσέλθει στο ραντεβού , τότε ο φαρμακοποιός μπορεί μια και μόνο φορά να μπει στο σύστημα και να του αλλάξει το ραντεβού για κάποια μελλοντική χρονική στιγμή”.

Εκπαιδευτική ενημέρωση
για τους φαρμακοποιούς

Εν τω μεταξύ μέσω του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ενημερώνονται μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων οι φαρμακοποιοί για όλες τις νέες τεχνολογίες των εμβολίων και για όσα πρέπει να ξέρουν.
“Μέσω του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και με συμμετοχή συναδέλφων από τη Ζάκυνθο έγινε ο πρώτος εκπαιδευτικός κύκλος των φαρμακοποιών, όπου πραγματοποιήθηκε η επικαιροποίηση των γνώσεων των φαρμακοποιών καθώς και ενημέρωση για όλες τις νέες τεχνολογίες των εμβολίων που έχουν προκύψει και επίσης έχει αξιολογηθεί πολύ ψηλά. Γίνεται μέσω της πλατφόρμας Διαβίβασης των φαρμακοποιών και του Ινστιτούτου Δια Βίου Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών. Ήδη το μεγαλύτερο μέρος των φαρμακοποιών της Ζακύνθου έχει ολοκληρώσει τον πρώτο εκπαιδευττικό κύκλο ο οποίος θα χρειαστεί να επεκτείνεται” σημείωσε ο κ.Βίτσος, ο οποίος μάλιστα ενημέρωσε και για το πότε θα εμβολιαστούν και οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι αναμένεται να είναι στη δεύτερη φάση του προγράμματος “Ελευθερία”.
“Οι φαρμακοποιοι σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Θεμιστοκλέους του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας καθώς και από την πληροφόρηση που έχουμε από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο θα εμβολιαστούμε μαζί με τους υπόλοιπους υγειονομικούς επιστήμονες αμέσως μετά την πρώτη ομάδα εμβολιασμού”.

Τηλεδιάσκεψη από την Ένωση
Ευρωπαίων Φαρμακοποιών για την πανδημία

Αυτό το διάστημα ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ζακύνθου Ανδρέας Βίτσος μαζί με συναδέλφους του από άλλα μέρη της Ελλάδας συμμετέχει σε τηλεδιάσκεψη της Ένωση Ευρωπαίων Φαρμακοποιών. Κεντρικό θέμα είναι η πανδημία και γίνεται αναφορά στον ρόλο του κλάδου ώστε να προχωρήσουν σωστά τα προγράμματα εμβολιασμού.
“Έχω την τιμή να εκπροσωπώ την Ελλάδα σε αυτό το θεσμό, μαζί με μια ομάδα συναδέλφων και υπάρχουν διάφορα θέματα. Όπως γνωρίζετε το κύριο θέμα μας είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας που απ’ ότι φαίνεται οι φαρμακοποιοί σε όλη την Ένωση προσπαθούν να βοηθήσουν τα προγράμματα εμβολιασμών από άκρη σε άκρη και είναι ελπιδοφόρο αυτό το μήνυμα και μας γεμίζει με μεγάλη αισιοδοξία, ότι τουλάχιστον βλέπουμε ένα φως στην άκρη του τούνελ” τόνισε ο κ. Βίτσος